Παρασκευή, 19/04/2024 | 19:24

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Να ριζώσει το ΠΑΣΟΚ ξανά στα λαϊκά στρώματα!

463 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/05/2022, 5:22 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Κινήματος αλλαγής 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Είμαστε εδώ, με εντολή των 270.000 μελών και φίλων που ανέδειξαν τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Είμαστε εδώ, με εντολή των 180.000 μελών ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που αποφάσισαν το όνομά μας, τα όργανά μας,
τους αντιπροσώπους για το Συνέδριό μας.

Είμαστε εδώ, μπροστά για την κοινωνία και τους πολίτες. Ένα συνέδριο, γιορτή της Δημοκρατίας! Είμαστε εδώ όλες οι γενιές.

Το ΠΑΣΟΚ, που όπως έλεγε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου, έρχεται από μακριά για να πάει μακριά την κοινωνία και τους πολίτες. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που άλλαξε την Ελλάδα και τον ρου της ιστορίας της. Το ΠΑΣΟΚ της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας για όλους τους πολίτες. Σήμερα, παρόντες οι πρώην Πρόεδροί μας.

Ο Κώστας Σημίτης, ο Πρωθυπουργός που εκσυγχρόνισε τη Χώρα και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που σήκωσε το βάρος μιας χρεοκοπημένης Χώρας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που κράτησε στα δύσκολα το ΠΑΣΟΚ όρθιο. Ανάμεσά μας και ο ίσκιος της Φώφης Γεννηματά, της πρώην Προέδρου μας, που στα δύσκολα ήταν παρούσα. Ο σεβασμός και η αγάπη στη Φώφη Γεννηματά και το έργο της θα μετρηθεί στην πράξη, με τον αγώνα όλων μας να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των εξελίξεων, όπως λέει και ο Προέδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης!

Είμαστε ένα κόμμα με ιστορία. Το κόμμα που εκδημοκράτισε την κοινωνία, που άλλαξε την Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στο δημοκρατικό αγώνα δεκαετιών του λαού μας.

Σήμερα απαιτείται η αναγέννησή μας. Να γίνουμε ξανά κόμμα εξουσίας, κόμμα προσφοράς για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι παγκόσμιες προκλήσεις θέτουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε κρίσιμες αποστολές. Σήμερα καλείται καθένας και καθεμιά να δει με διορατικότητα το συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Η οικονομική κρίση, η πανδημία, η ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, η κλιματική αλλαγή. Οι μεγάλες αλλαγές στον χώρο της εργασίας, λόγω του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και η απουσία αξιόπιστων θεσμών κοινωνικής προστασίας φαίνεται να πολλαπλασιάζουν
και να διογκώνουν τις ανισότητες. Εδώ λοιπόν απαντάμε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για όλα αυτά οφείλει να πρωτοστατήσει.

Να πρωτοστατήσει ενισχύοντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, υπερασπιζόμενο τα εθνικά μας συμφέροντα, έχοντας μια Τουρκία που επενδύει στον αναθεωρητισμό και στο ανιστόρητο σκεπτικό της γαλάζιας πατρίδας.

Μια Τουρκία μη σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Να πρωτοστατήσει το ΠΑΣΟΚ, ως ευρωπαϊκό κόμμα στον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπερασπιστεί ότι τα προβλήματα είναι κοινά αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σήμερα, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Αυτό το Συνέδριο να είναι η αρχή μιας νέας εποχής, η αρχή μιας νέας προοπτικής για τη Χώρα, με την Παράταξή μας στο τιμόνι των εξελίξεων. Τι χρειάζεται λοιπόν;

Χρειάζεται να ριζώσει το ΠΑΣΟΚ ξανά στα λαϊκά στρώματα. Το ερώτημα είναι:
Μπορούμε να το πετύχουμε; Ναι. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Με καθαρό στίγμα, ταυτότητα και αφήγημα.

Ένα αφήγημα, που θα γίνει αφήγημα των πολλών.

Πώς; Με την αλήθεια. Τώρα που το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται για την περίοδο 2009-2011.

Για την περίοδο που κράτησε τη χώρα όρθια, τη χώρα να μη χρεοκοπήσει.

Να θυμίσω, στον δρόμο που η τότε Κυβέρνηση Παπανδρέου χάραξε, τον δρόμο αυτό ακολούθησαν και όλες οι μετέπειτα Κυβερνήσεις.

Οι Κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα και σήμερα Μητσοτάκη. Και ας μη ξεχνάμε κάποιες εξ αυτών, αντιμνημονιακές φωνές στο Σύνταγμα.

Σήμερα, με καθαρό λόγο, με το προγραμματικό μας πλαίσιο που κατατέθηκε, με προτάσεις για την κοινωνική πολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δίνουμε το στίγμα μας για την Ελλάδα της ευημερίας και της ανάπτυξης. Ένα προγραμματικό πλαίσιο με διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Οι συνεχείς κρίσεις που βιώνουμε έχουν επικαιροποιήσει την αξία και τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και με αυτή απαντάμε. Μάλιστα, με τη σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση θα απαντήσουμε και για την κυβερνησιμότητα της χώρας, όταν τεθεί.

Ιστορικά, η σοσιαλδημοκρατία είναι το κίνημα γύρω από το οποίο διαμορφώθηκαν οι μεγάλες συγκρούσεις και οι μεγάλες συνθέσεις οραμάτων και συνεχίζει να παραμένει ως σήμερα ισχυρό!

Ζητήματα όπως, η αναδιανομή του πλούτου, το χάσμα ανάμεσα σε πλουσιότερα και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, το χάσμα ευκαιριών στη μόρφωση, την πρόοδο
και την ευημερία διαιρούν, σήμερα, την κοινωνία. Τη διαιρούν στους πολλούς και αδύναμους στους λίγους και ισχυρούς. Η δε μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει.

Μαζί λοιπόν μπορούμε να χαράξουμε το περίγραμμα μιας συμμετοχικής σοσιαλδημοκρατίας. Σοσιαλδημοκρατία για μια δίκαιη κοινωνία με θεμελιώδη αγαθά, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών της.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Στρατηγικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό του, μας χωρίζει μια ολόκληρη αντίληψη για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Για το τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Η διαφορά μας είναι πολιτική. Είναι διαφορά αξιών και προτεραιοτήτων. Για εμάς, στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι ο άνθρωπος, η πρόοδος με κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και φυσικά ο εκσυγχρονισμός των θεσμών.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε θέσει στο επίκεντρο την νέα γενιά, τη γενιά που πλήρωσε την κρίση, τη γενιά που έφυγε στο εξωτερικό από το 2010, λόγω της κρίσης, να τη φέρουμε πάλι πίσω. Να κάνουμε το brain- drain, brain- gain. Μια γενιά προσοντούχα, με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Γενιά με όραμα και προοπτική. Αυτή η γενιά που θα αλλάξει την Ελλάδα.

Χρέος μας να τη στηρίξουμε με στοχευμένες πολιτικές, για να οικοδομήσει στην Ελλάδα το μέλλον της.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Το Συνέδριό μας, η επίσημη αφετηρία της νέας πορείας μας. Όλοι μαζί, με κοινή συστράτευση, με ενότητα, να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο. Το ΠΑΣΟΚ εγγυητή και πρωταγωνιστή των εξελίξεων!

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα