Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:28

«Ίλιον Παλλάς»: Στο σφυρί το ιστορικό ακίνητο των Ιωαννίνων

539 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/05/2022, 8:07 πμ | 0 σχόλια

Τον επόμενο ιδιοκτήτη του θα…αναζητήσει, για μια ακόμη φορά ένα ιστορικό ακίνητο της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για το κτίριο που στο παρελθόν στέγαζε το ξενοδοχείο «Ίλιον Παλλάς», ενώ στην πορεία των χρόνων άλλαξε πολλές χρήσεις, όπως και ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποια στιγμή πέρασε στα χέρια της οικογένειας Λεβή, με τα γνωστά κέντρα αδυνατίσματος Bodyline. Η οικονομική περιπέτεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Λεβή έφερε και το «Ίλιον Παλλάς» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Έτσι το ακίνητο κατασχέθηκε για 50.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) υπέρ της εταιρείας Wavemaker Ελλάς (εταιρεία προγραμματισμού και αγοράς διαφημιστικού χρόνου στα ΜΜΕ), που είναι και η επισπεύδουσα., σε βάρος της οικοδομικής-τεχνικής εταιρείας Μηλένη Α.Ε., στο τελευταίο Δ.Σ. της οποίας (την περίοδο 2013-2016) Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο Λεών Λεβής και Αντιπρόεδρος ο Ιωσήφ Λεβής.

Ο χορός των πλειστηριασμών για το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησε μετά την κατάσχεση του τον Μάρτιο του 2020. Ακολούθησαν δύο σφυριά στις 30 Ιουνίου 2021 και στις 23 Φεβρουαρίου 2022 χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, αύριο αναμένεται να χτυπήσει ένα ακόμη ηλεκτρονικό σφυρί, με την τιμή εκκίνησης στις 312.000 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός αφορά το 75% αδιαιρέτου της οριζόντιας, αυτοτελούς και ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του πρώτου πάνω από το ισόγειο ορόφου οικοδομής κτισμένης σε οικόπεδο που βρίσκεται στα Ιωάννινα, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης, στη συμβολή της Πλατείας Δημοκρατίας και των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μπότσαρη.
Σημειώνεται ότι το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο που έχει κτιστεί σε οικόπεδο έκτασης 649 τ.μ.

Η αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου, όπου λειτουργούσε στο παρελθόν το ξενοδοχείο «Ίλιον Παλλάς», αποτελείται από 25 δωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους με συνολική επιφάνεια 631,10 τ.μ., ενώ έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 179/1000 εξ΄ αδιαιρέτου, που αντιστοιχούν σε 116,18 τ.μ. Η εν λόγω οριζόντια ιδιοκτησία έχει είσοδο-έξοδο προς την οδό Μπότσαρη και έξοδο κινδύνου στον κοινόχρηστο χώρο του μεσοπατώματος και προς την Πλατεία Δημοκρατίας, ενώ περιήλθε στην κυριότητα της Μηλένη Α.Ε. στον Σεπτέμβριο του 2003.

«Γέννημα» της δεκαετίας του ’30

Το «Ίλιον Παλλάς» είναι δημιούργημα της δεκαετίας του ’30 και εκτιμάται ότι χτίστηκε περί το 1935, αποτελώντας το ένα από τα τρία τότε νέα ξενοδοχεία της πόλης των Ιωαννίνων, μαζί με το γειτονικό «Ακροπόλ» και το «Μητρόπολις» σε μια εποχή που η περιοχή ήδη είχε αναδειχθεί σε τουριστικό πόλο.

Το «Ίλιον Παλλάς», λόγω της κεντρικής του θέσης, φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες που πέρασαν από τα Ιωάννινα ενώ από τα μπαλκόνια του εκφωνήθηκαν και πολιτικές ομιλίες.

«Συστατικό στοιχείο» της ιστορίας της πόλης, «πρωταγωνίστησε» ακόμη και κατά την είσοδο του ΕΛΑΣ, με τον εμβληματικό φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα να αποθανατίζει έφιππους μπροστά από το «Ίλιον Παλλάς» στις 28 Δεκεμβρίου 1944 τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη και τον Άρη Βελουχιώτη.

Σαν ξενοδοχείο λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και στη συνέχεια άλλαξε χρήση, φιλοξενώντας κατά καιρούς από το Δημοτικό Ωδείο, αποθήκες και καφετέρια, μέχρι βέβαια και το κέντρο αισθητικής και αδυνατίσματος.

Ο όροφος σήμερα παραμένει κλειστός, ενώ στο ισόγειο στεγάζονται αρκετά εμπορικά καταστήματα.

ΠΗΓΗ-φωτος: newmoney.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα