Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:27

Τσιγάρο ή έκρηξη προκάλεσαν την φονική πυρκαγιά με τον έναν νεκρό στο νοσοκομείο Παπανικολάου

563 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/04/2022, 10:34 πμ | 0 σχόλια

Ενας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και τέσσερις εγκαυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στην πτέρυγα covid – Για έκρηξη από κινητό ασθενή κάνουν λόγο μαρτυρίες – «Ασθενής έβαλε τη φωτιά», λέει ο διευθυντής της κλινικής – Εκτάκτως στο νοσοκομείο Πλεύρης και Γκάγκα
Τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε πτέρυγα covid στο νοσοκομείο Παπανικολάου και είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πεθάνει, ένας να διασωληνωθεί και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν με εγκαύματα, διερευνά το ανακτριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ασθενών, ακούστηκε κάτι σαν έκρηξη από κινητό νοσηλευόμενου πριν ξεσπάσει η φωτιά. Από την πλευρά του ο διευθυντής της κλινικής covid Διαμαντής Χλώρος ανέφερε ότι «ασθενής που νοσηλεύεται με κορωνοϊό πιθανότατα έβαλε τη φωτιά».

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αυτή του ασθενούς δεν έγινε αντιληπτή κι έτσι η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε στο τριώροφο κτήριο, όπου νοσηλεύονται 20 βαριά ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival, η φωτιά προκλήθηκε από τσιγάρο που άναψε ασθενής. Συγκεκριμένα, ασθενής με κορωνοϊό ο οποίος ήταν με μάσκα οξυγόνου, άναψε τσιγάρο με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η οποία πάρα πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στην υπόλοιπη πτέρυγα.

 

Η πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή βοήθησε στην απομάκρυνση ασθενών και ιατρικού προσωπικού. Οι 35 ασθενείς διακομίστηκαν με ασφάλεια σε άλλους χώρους είτε του ίδιου νοσοκομείου ή σε άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεκρός εντοπίστηκε απανθρακωμένος στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Πνευμολογικής Κλινικής, στην πτέρυγα covid από όπου και ξεκίνησε η φωτιά.

Όπως είπε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και έγινε μεγάλη κινητοποίηση με έντεκα οχήματα, 30 πυροσβέστες, δύο ειδικά κλιμακοφορα οχήματα κ.α.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δωμάτιο της Β’ Πνευμονολογικης Κλινικής όπου νοσηλευόντουσαν τρία άτομα, εκεί που εντοπίστηκε και ένας άνθρωπος νεκρός.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής και με τη βοήθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, από τους δύο ορόφους του κτηρίου διασώθηκαν συνολικά περίπου 38 άτομα. «Ήταν μια πολύ δύσκολη αποστολή, γέμισε όλο το κτήριο με καπνούς και έτσι δυσκόλεψε περισσότερο το έργο μας», τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα στον θάλαμο που ξεκίνησε η πυρκαγιά εντοπίστηκε ένας απανθρακωμένος άνθρωπο και ακόμη δύο εγκαυματιες.

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, μέσα στο δωμάτιο αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικο φορτίο, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι σοβάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης εκκένωσης της κλινικής λόγω πυρκαγιάς που έχει εκπονήσει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από το 2018 σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τέθηκε σε επιφυλακή το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προκειμένου, αν χρειαστεί, να παρασχεθεί συνδρομή για μεταφορά ασθενών.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η διευθύντρια του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδας, κυρία Τζίνα Λεπτοκαριδου, ενώ εκτάκτως αυτή την ώρα μεταβαίνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Οι σχετικές διαδικασίες τηρήθηκαν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σχετικά με τα αίτια, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», δήλωσε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Φωτιά στο Παπανικολάου – Δήλωση Καλαφάτη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κάθε χρόνο όλα τα νοσοκομεία διενεργούν επιχειρησιακές ασκήσεις προσομοίωσης όλων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται έτσι σε μια συνεχή εκπαίδευση και να γνωρίζουν τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν πριν παρέμβει η πυροσβεστική ή άλλα σώματα.

Πηγή: grtimes.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα