Τρίτη, 17/05/2022 | 23:55

Προχωρά η διαδικασία για την πιστοποίηση της γαρίδας και της σαρδέλας Αμβρακικού

176 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2022, 6:07 μμ | 0 σχόλια

Την ανάθεση υπηρεσιών σε συγκεκριμένη εταιρία η οποία θα υλοποιήσει τις διαδικασίες καταχώρησης της ονομασίας “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” της Περιφέρειας Ηπείρου στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου.
Στόχος είναι να επιτευχθεί η πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων με στόχο να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού Κόλπου στα όρια της Π.Ε Πρέβεζας και θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας που χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.
Αντίστοιχα και η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη, που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα