Πέμπτη, 25/04/2024 | 14:45

Κόκκινος συναγερμός: Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο Αιγαίο;

938 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/04/2022, 11:15 μμ | 0 σχόλια

Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται στο Αιγαίο και η Αθήνα έχει προχωρήσει σε σειρά διπλωματικών κινήσεων ενώ κάνει κινήσεις υψηλού στρατιωτικού συμβολισμού.

Με αποφασιστικότητα στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στο παραλήρημα προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε μεγάλη άσκηση των αντιαεροπορικών όπλων που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τόσο στα νησιά, όσο και στην ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Alpha, η ελληνική αεροπορία απογείωσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage και Phantom), τα οποία πέρασαν πάνω από το Αιγαίο.

Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας
Μετά τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως μετέδωσε το OPEN. Οι συσκέψεις στο υπουργείο Άμυνας είναι συνεχείς με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα. Η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Σύμφωνα με το Mega, τα αντιαεροπορικά που ήταν σε διασπορά πλέον έχουν αναπτυχθεί κανονικά και τα radar τους έχουν ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα κλειδώνουν οποιονδήποτε στόχο πετά στον αέρα, όπως ακριβώς το κάνουν τα αεροσκάφη που αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά. Με αυτόν τον τρόπο οι πιλότοι της Τουρκίας θα νιώθουν την απειλή και από το έδαφος. Ουσιαστικά ο πιλότος του αεροσκάφους που έχει «κλειδωθεί» βλέπει στο αεροσκάφος του τη συγκεκριμένη ένδειξη και γνωρίζει ότι μπορεί να καταρριφθεί ανά πάσα στιγμή.

Την δια στιγμή στην ελληνική πλευρά υπάρχει προβληματισμός για τον λόγο που επιλέχθηκε η Τετάρτη ως η μέρα που η Άγκυρα προχώρησε σε 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις, ενώ την Πέμπτη δεν πέταξε κανένα μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το OPEN, οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ είναι το θέμα να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: instanews.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα