Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:58

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ 1η Μάη 2022: «… Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε.» (Μπ. Μπρέχτ)

491 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2022, 10:00 πμ | 0 σχόλια

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
1η Μάη 2022:
«… Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε.» (Μπ. Μπρέχτ)
ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Συγκέντρωση στις 10.οο π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Το Εργατικό Κέντρο Άρτας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου, του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, «Farindola To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» με ταυτόχρονη έκθεση των εικαστικών έργων του ομότιτλου βιβλίου.
Η Εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους 262 ανθρακωρύχους που θάφτηκαν στο ανθρακωρυχείο Bois De Cazier, στη Marcinelle του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956.
Τα γράμματα που έστελναν οι σύζυγοι των νεκρών εργατών στο marcinelle, επέστρεφαν με την ένδειξη «χωρίς παραλήπτη».
Να γιατί το έργο έχει τίτλο «το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ!».
Πρόκειται για συνέχιση της δουλειάς μας για τα νέα παιδιά της Άρτας που σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα, και ιδιαίτερα για τον Χρήστο Ζορμπά, που επίκειται η δίκη της εταιρείας την Τρίτη 31 Μάη, στο πρωτοδικείο Άρτας.

 


Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα όπως επίσης και τα πρωτότυπα έργα στα μπλοκ που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Farindola της Ιταλίας τον Ιούλιο & Αύγουστο του 2019 στο 9 Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Farindola.
Αξιοποιώντας το βιβλίο και ως κατάλογο θα δείτε τους τίτλους των έργων στην έκθεση
Ι. FARINDOLA – Τοπιογραφία
ΙΙ. FARINDOLA – Post Card
IΙΙ. FARINDOLA, 8 Αυγούστου 1956 ( «Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»)
ΙV. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ST D΄ ARTE «F. A. Grue»
V. FARINTOLA – Μέσα από την ιστορία της Ιταλίας.
VI. «LA TRIBU DI FARINDOLA
Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του Ανθρακωρυχείο Vois de Cazier του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες από την Ιταλία, το Βελγικό, τη Γαλλία, τη Γερμάνια, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία
εκ των οποίων 60 ήταν από την Farindola της Ιταλίας.
Επίσης στην έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και τις μεταλλουργίες των Οινοφύτων.
Στην έκθεση παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή το Videoart του Τάκη Βαρελά «Vois de Cazier», το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Από Παρασκευή 29/4/2022 έως Κυριακή 15/5/2022
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πρωί 10.οο- 1.οο, Απόγευμα 6.οο-9.οο
Η Έκθεση θα κλείσει με εκδήλωση στην πλατεία Σκουφά το Σάββατο 14 Μάη και ώρα 8.30 το βράδυ. Θα γίνει συζήτηση με την παρουσίαση του έργου, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, που ήδη έχει οδηγήσει την Άρτα σε σταθερή πτώση πληθυσμού.
Θα συμμετέχουν: ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαργαρίτης Γιώργος, ο γλύπτης και καθηγητής στο τμήμα επιστημών της τέχνης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σκαλκώτος Χρήστος, ο ζωγράφος και συγγραφέας Τάκης Βαρελάς και στο εικαστικό ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Αναγνώστου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Αρτινός Δικηγόρος Σακέλλιος Ευάγγελος.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τον συμπατριώτη μας Γιώργο Μεράντζα, τον οποίο ευχαριστούμε για την αφιλοκερδή συμμετοχή του στην εκδήλωση.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα