Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:26

Τα βραβεία Best City Awards για δύο εμβληματικά έργα της Περιφέρειας Ηπείρου παρέλαβε ο Περιφερειάρχης

505 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/03/2022, 1:59 μμ | 0 σχόλια

Τα «αργυρά» βραβεία Best City Awards που απονεμήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για δύο έργα της, παρέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Το ένα βραβείο απονεμήθηκε για τη νέα οδό Πλαταριάς- Συβότων και το δεύτερο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αφορμή την παραλαβή των δύο βραβείων τόνισε:
«Η βράβευση της Περιφέρειας Ηπείρου πέραν του τιμητικού της χαρακτήρα, αποτελεί και αναγνώριση του έργου που επιτελείται σε διάφορους τομείς και το οποίο είναι συγκρίσιμο με ο, τι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τιμητική διάκριση αφορά και το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας, τους μελητητές και τους επιβλέποντες τα δύο έργα, δίνει δε το ερέθισμα για νέες διακρίσεις στο μέλλον, οι οποίες θα έχουν αποδέκτη τον πολίτη, βελτιώνοντας υποδομές και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες. Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ την εταιρία BOUSSIAS η οποία ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ανάδειξη και επιβράβευση δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς Καινοτομίας και Ποιότητας Ζωής, καθώς αυτή συμβάλλει στην προβολή επιτυχημένων πρωτοβουλιών και δημιουργεί μια “δεξαμενή” ιδεών για όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς».
Αναφερόμενος στα δύο έργα που προτάθηκαν από την Περιφέρεια και τα οποία βραβεύτηκαν τόνισε:
« Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ευχάριστο δίλημμα όσον αφορά την επιλογή των προτάσεών μας, γιατί υπήρχε ένα ευρύ πεδίο έργων και δράσεων που θα μπορούσαν να προταθούν στον τομέα της Καινοτομίας και της Ποιότητας Ζωής. Θυμίζω ότι το 2020 βραβεύτηκε η Περιφέρεια για το έργο Medinno, αλλά φέτος προτείναμε δύο αντιπροσωπευτικά έργα με διαφορετική φιλοσοφία: Το ένα, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Περιφέρειας, για να στείλουμε ένα επίκαιρο μήνυμα προς την κοινωνία για την επιλογή που έχουμε πλέον για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος που αποτελεί σήμερα το βασικό πρόβλημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών.
Το δεύτερο, η ανάπλαση της οδού Πλαταριάς- Συβότων, για να αναδείξουμε τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. ‘Εργο, το οποίο συνδυάζεται με την αστική ανάπλαση ενός τουριστικού προορισμού, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την εικόνα του παράλιου «μετώπου» σε μια περιοχή της Θεσπρωτίας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Έργα της ίδιας κατηγορίας βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, ενώ έχουμε προγραμματίσει και σειρά άλλων».

 


*
Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε επίσης ενεργό συμμετοχή στο έργο για τον ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού περιπέτειας για το οποίο βραβεύτηκε με «Χρυσό βραβείο» ο Δήμος Κόνιτσας. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου EX. TOUR, (στο πλαίσιο του οποίου βραβεύτηκε ο Δήμος Κόνιτσας)., συντόνισε τους φορείς και τις παρεμβάσεις, συνέταξε και υπέβαλλε την σχετική πρόταση εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο της της ανταγωνιστικής διαδικασίας του Διασυνοριακού Προγράμματος τος INTERREG IPA «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020». Παράλληλα συμμετείχε και διοικητικά/υπηρεσιακά στην πραγματοποίηση της παρέμβασης.

Τα Best City Awards 2022 οργανώθηκαν από την Boussias και τελούσαν υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος τους η ανάδειξη κορυφαίων πρακτικών και λύσεων από Περιφέρειες και Δήμους.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΑ ΈΡΓΑ

Η Οδός Πλαταριά- Συβότων
Το συγκεκριμένο έργο είχε προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της οδού περιλάμβανε την κατασκευή δύο κατευθύνσεων κίνησης με κεντρική νησίδα διαχωρισμού, πλάτους 1,5 μέτρου. Στις εξωτερικές οριογραμμές κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια. Κατασκευάστηκαν επίσης δύο κυκλικοί κόμβοι με τους οποίους διευκολύνεται η αναστροφή των οχημάτων και αποτρέπεται η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, που κατά το παρελθόν ήταν βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Τοποθετήθηκε επίσης σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός και στα συμπληρωματικά έργα περιλαμβάνονταν αποχέτευση ομβρίων, κατασκευές τοίχων αντιστήριξης, ανακατασκευή τεχνικών κ.α.
Κατασκευάστρια του έργου ήταν η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε., που αναδείχτηκε μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα INTERREG IPA CBC «Ελλάδας – Αλβανίας με συνολικό προϋπολογισμό 959.511,72€. Οι κύριες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν τις εγκαταστάσεις: Νέου συστήματος θέρμανσης- ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος γήινων εναλλακτών για τη λειτουργία γεωθερμικής αντλίας, εργασίες περιβαλλοντικής ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου των πεζοδρομίων που περιλαμβάνει πεζοδρόμηση, φύτευση πρασίνου εξωτερικό φωτισμό, κ.α., εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, εγκατάσταση θερμομόνωσης στην περιοχή τύλιξης των ρολών στην ερωτερική τοιχοποιία.
Το έργο υλοποιήθηκε από την Α.Π. ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε., η οποία αναδείχτηκε ανάδοχος μέσω ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα