Παρασκευή, 19/04/2024 | 09:49

Π.Ε. Πρέβεζας: Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας

515 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/03/2022, 2:42 μμ | 0 σχόλια

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας των ζώων στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2022, η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας. Οι ρίψεις των εμβολίων-δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 17 Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες φαίνονται στον συνημμένο χάρτη (επισημασμένες με χρώμα περιοχές). Πιο συγκεκριμένα θα καλυφθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης (τμήμα), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα), Πρέβεζας (τμήμα), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου (πλην Σαμοθράκης), Καβάλας (τμήμα) και Δράμας.

 

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις), η εαρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2022.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος καθορίζονται με την με αριθμ. 488/68659- 15/03/2022 (ΑΔΑ: ΨΚ2Τ4653ΠΓ-ΥΛΒ) απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος παρακαλούμε να συμβάλλετε στην ενημέρωση του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (συνεντεύξεις σε τοπικά κανάλια, σταθμούς, δελτία τύπου, ενημερώσεις σε σχολεία, σε κυνηγετικούς συλλόγους και Δήμους κ.α.) σχετικά με την εμφάνιση της λύσσας, τους τρόπους αποφυγής του νοσήματος, τους υποχρεωτικούς αντιλυσσικούς εμβολιασμούς των κατοικίδιων σαρκοφάγων κ.λπ.

 

Όσον αφορά στα εμβόλια-δολώματα, που χρησιμοποιούνται για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά, πρέπει να τονιστούν στους πολίτες τα παρακάτω:

· Το εμβόλιο-δόλωμα περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

· Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ, ενώ επιβάλλεται σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

 

Κάθε δήμος και χωριό πρέπει να ενημερωθεί με ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, με προβολή του Ραδιοτηλεοπτικού μηνύματος στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς (σχετικός σύνδεσμος σας αποστέλλεται). Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να γίνει για την ενημέρωση των παιδιών-μαθητών, των αγροτών και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων, καθώς και όλων εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες έρχονται σε συχνή επαφή με τη φύση (μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, κυνηγοί, κ.α.) προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβόλια-δολώματα.

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα