Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:23

Πότε… ξεμπερδεύουμε από τον κoρωνοϊό;

520 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/03/2022, 2:39 μμ | 0 σχόλια

 

Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι κοινωνίες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, πλησιάζοντας στην κανονικότητα και στην προ κορονοϊού εποχή. Πόσο κοντά είμαστε όμως στο τέλος της πανδημίας; Πότε θα «καθαρίσουμε» από τον κορονοϊό; Στα ερωτήματα αυτά απαντά, η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, και ακόμα πιο παρακινδυνευμένη είναι η πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της.

«Μπαίνοντας στην Σαρακοστή και με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, η ευχή όλων μας είναι να ‘καθαρίσουμε’ όσο πιο σύντομα από τον κορονοϊό, που μετρά εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όπως δυο χρόνια πριν, να απαλλαχθούμε από τις μάσκες και τα αντισηπτικά και η καθημερινότητα μας να επανέλθει στους ρυθμούς της προ covid εποχής», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Πόσο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα είμαστε;
«Μήπως, μοιάζει ουτοπικός ή ‘ενδημική αυταπάτη’ ο ευσεβής πόθος μας να ξεμπερδεύουμε γρήγορα από τον κορονοϊό όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η ανησυχία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα; Άραγε, πόσο εφικτές και αληθείς μπορεί να είναι οι προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας τη δεδομένη χρονική στιγμή;», διερωτάται η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

 

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Η συμβολή των έγκριτων δημοσιευμένων ερευνών, των εξειδικευμένων γνώσεων και των αθροιστικών νικών της επιστήμης, βασισμένες στη μάχη και θυσιαστική προσφορά των επαγγελματιών υγείας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ήδη από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να επικεντρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις αποκλειστικά σε ένα νόσημα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ταχύτατα η γενετική αλληλουχία του sars cov-2 και να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο της έρευνας σε λίγους μήνες, προστέθηκαν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιϊικά σκευάσματα ικανά και αποτελεσματικά να δράσουν έναντι του ιού».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα