Τετάρτη, 07/12/2022 | 15:40

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο και ετοιμάζουν πάνω από 15.000 στρατιώτες για τη μεγάλη επίθεση

327 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/03/2022, 11:04 μμ | 0 σχόλια

Εννέα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο ουκρανικό έδαφος ξεκινώντας έναν πόλεμο ο οποίος έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα και έχει θέσει σε επιφυλακή τις διεθνείς συμμαχίες.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά σε μία προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατηρεί στιβαρή στάση καλώντας όλους τους πολίτες της χώρας να αντιταχθούν στους εισβολείς.

Την ώρα λοιπόν που οι μάχες μαίνονται αδιάκοπα, οι δύο πλευρές κάθονται αύριο ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να σταματήσει ο πόλεμος, κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει μακρινό αφού τα «θέλω» των δύο πλευρών απέχουν.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει τώρα περίπου 9.200 άνδρες στις μάχες, μαζί με εκατοντάδες τανκς, σχεδόν χίλια τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες ελικόπτερα και τζετ. Οι μάχες μαίνονταν καθώς οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για πόλεμο και θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των κρατών μελών – αν και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές των αμυντικών συμμαχιών.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Παρασκευής κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Ζαπορίζια το οποίο «έπεσε» μετά από σκληρή μάχη και σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κατάσταση του μεγακύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι. Μια τεράστια πυρκαγιά σε ένα κτίριο εκπαίδευσης έχει σβήσει και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εγκατάσταση είναι πλέον ασφαλής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.
zaporizia

Την ίδια ώρα, πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στις ακτές της Οδησσού, ενώ η πόλη-λιμάνι του Μυκολάιβ, κοντά στη Χερσώνα, η οποία ήταν η πρώτη πόλη που διεκδίκησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου της, κατάφερε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είχαν μπει από την Παρασκευή.

– 1:39
Σημειώνεται πως η πόλη είναι ένα σημαντικότατο ναυπηγικό κέντρο της Ουκρανίας. Σε σειρά αναρτήσεών του στο Facebook, ο κυβερνήτης ενημέρωνε για τη πορεία των ρωσικών στρατευμάτων. «Γίνεται αγώνας προς την κατεύθυνση του Oktyabrsky, θα αντισταθούμε τώρα. Ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε τις πρώτες απώλειες πολιτών. Οι εισβολείς διέρρηξαν ένα από τα σχολεία και πυροβόλησαν τον διευθυντή!!», επεσήμανε ακόμη.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό

Με τους Ρώσους να έχουν θέσει υπό κατάληψη μεγάλο μέρος του ουκρανικού νότου και με τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων να βρίσκεται προ των πυλών, μετά το ναυάγιο της δεύτερης προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

Επτά νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια ώρα, συνεχόμενα πυρά πλήττουν περιοχές κοντά στο Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό κατάληψη σημαντικό μέρος του ουκρανικού νότου, ενώ διαδοχικές είναι οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, τους 47 φτάνουν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη της Ουκρανίας, Τσέρνιγκοφ.

Η κατάσταση στο Κίεβο

Το Κίεβο εν τω μεταξύ συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονους βομβαρδισμούς, αλλά μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από μια μεγάλη επίθεση, με την κύρια δύναμη επίθεσης της Ρωσίας να έχει σταματήσει για μέρες σε μια αυτοκινητοπομπή μήκους μιλίων σε έναν αυτοκινητόδρομο προς τα βόρεια.

Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα ακίνητα στρατεύματα ανασυγκροτούνται και συγκεντρώνουν υλικοτεχνικές προμήθειες πριν εξαπολύσουν μια σφοδρή επίθεση στην πρωτεύουσα. Ο αριθμός των στρατιωτών που υπολογίζεται ότι ανασυγκροτούνται ξεπερνά σύμφωνα με τη DailyMail τους 15.000 άνδρες.

Ο Πούτιν θέλει να «κόψει» την Ουκρανία στο μισό και να στερήσει από τον Βορρά τους πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσει να πολεμά τον πόλεμο – μια τακτική πολιορκίας που θυμίζει πώς κέρδισε τον πόλεμο της Τσετσενίας το 2000

Οι στρατιώτες του Πούτιν συνέχισαν επίσης τους βομβαρδισμούς τους στη Μαριούπολη, κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στα ανατολικά, η οποία παραμένει μεν στην κατοχή της Ουκρανίας, αλλά είναι περικυκλωμένη και βομβαρδίζεται ανελέητα. Εάν η Ρωσία πετύχει τον στόχο αυτό, τότε μεγάλα τμήματα του ουκρανικού στρατού που «σκάβουν» χαρακώματα στο Ντονμπάς, κινδυνεύουν να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα.

Η Ρωσία επανήλθε με νέους βομβαρδισμούς πόλεων στο βορρά, με το Κίεβο (όπου η ρωσική φάλαγγα παραμένει στα περίχωρα), το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο να δέχονται νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή – καθώς οι αρχές ανέφεραν ότι περιοχές της πόλης χτυπήθηκαν με απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς την Πέμπτη, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους.
Από την άλλη, ο στρατός της Ουκρανίας κατάφερε να σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Δύο ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σε περιοχή, στα ανατολικά του Ντονέτσκ, ενώ οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έστησαν επίσης ενέδρα σε τανκς του Κρεμλίνου στο Γκοστομέλ και στο Μπροβάρι, αφήνοντας νεκρούς στρατιώτες και κατεστραμμένα οχήματα.

Σκοτώθηκαν τρεις Ρώσοι διοικητές, λένε δυτικοί αξιωματούχοι

Σημειώνεται πως τουλάχιστον τρεις Ρώσοι διοικητές σκοτώθηκαν κοντά στις πρώτες γραμμές των μαχών, λένε δυτικοί αξιωματούχοι. Όπως μεταδίδει το BBC, ο Υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Ένας τμηματάρχης και ένας διοικητής συντάγματος έχουν επίσης σκοτωθεί.

Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας έχασε τη ζωή του, στις μάχες που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Ουκρανοί στρατιώτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια αεροπορική επίθεση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz και η απώλεια του Σουχοβέτσκι θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο καθώς και γιατί η εισβολή στο Κίεβο επιβραδύνθηκε.

Ο Σουχοβέτσκι είναι ο κορυφαίος αξιωματικός που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, από την ημέρα που ο Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεσή του, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι «ένας στρατηγός πέθανε», καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν δυο ημέρες πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις σύγκρουσεις και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων

Εν τω μεταξύ, στη βύθιση της φρεγάτας Hetman Sahaidachny προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου βρισκόταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ. Ωστόσο, βυθίστηκε μετά από εντολή του υπουργού Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα» είπε ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θα δημιουργήσει ένα νέο στόλο «σύγχρονο και πανίσχυρο».
Ο διοικητής της φρεγάτας συμμορφώθηκε με την εντολή βύθισης. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο στο λιμάνι να έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και να γέρνει στο πλάι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη.

Πηγή: protothema

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα