Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:10

Νεκρά Παιδιά: Κι εμείς νομίζαμε ότι είναι σύνδρομο Μινχάουζεν…

1034 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/03/2022, 5:37 μμ | 0 σχόλια

H ιστορία με τον θάνατο των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα έχει συγκλονίσει ολόκληρο το πανελλήνιο. Και φυσικά πρόκειται για μια εντελώς αναμενόμενη εξέλιξη: δεν συναντιέται συχνά τόση μαζεμένη τραγωδία γύρω από μια μόλις οικογένεια. Οι δεύτερες και οι τρίτες σκέψεις της κοινής γνώμης για το αν η όλη ιστορία είναι αποτέλεσμα κακοτυχίας ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την πρώτη εντύπωση είναι φυσικά, εξίσου λογικές.

Άλλωστε, πέρα και έξω από την κουτσομπολίστικη τάση ενός κομματιού της κοινωνίας που παρακολουθεί μέσα από τα ΜΜΕ τη συγκεκριμένη υπόθεση και το βασικό του κίνητρο είναι να κοιτάει από την «κλειδαρότρυπα» την καθημερινότητα μιας τουλάχιστον ασυνήθιστης συνθήκης, η σεναριολογία προκύπτει περίπου φυσικά. Και ας μην αντιστοιχεί σε όλους εκείνους που την έχουν δει Επιθεωρητές Κλουζό να βγάζουν συμπεράσματα για το τι παίζει.

Μια από τις αρχικές εκτιμήσεις που σε μεγάλο βαθμό επικυρώθηκε και από δηλώσεις ειδικών αναφορικά με την υπόθεση και δημοσιεύματα ΜΜΕ, είναι πως πίσω από την συγκεκριμένη ιστορία έχουμε να κάνουμε με την έκφραση του λεγόμενου συνδρόμου Μινχάουζεν. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σύνδρομα που οδηγεί σε σοβαρές μορφές παιδικής κακοποίησης με υψηλά ποσοστά ακόμα και θνησιμότητας των παιδιών. Τις περισσότερες φορές, όταν έχουμε να κάνουμε με την έκφραση του συγκεκριμένου συνδρόμου, δράστης είναι η μητέρα των παιδιών.

Η αφετηρία της έκφρασης του Μινχάουζεν προκύπτει όταν το πρόσωπο που φροντίζει ένα παιδί προξενεί τεχνητά ασθένεια στο παιδί (του κάνει κακό στην υγεία με άλλα λόγια) και στη συνέχεια αναζητεί βοήθεια από γιατρούς. Βασικό κίνητρο είναι η συμπάθεια και η θετική προσοχή που εισπράττει ο δράστης τόσο από τους γιατρούς όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο, είναι με άλλα λόγια μια ανάγκη αποδοχής έστω και υπό μορφή οίκτου: ο γονιός – τραγική φιγούρα που έχει αφοσιωθεί στην φροντίδα του παιδιού του. Φυσικά αυτό εμπεριέχει τόσα ρίσκα που καταλήγει πολλές φορές σε θανάτους παιδιών.

Με αυτό το σύνδρομο συνέδεσαν πολλοί την υπόθεση στην Πάτρα. Ωστόσο, όση μυστικοπάθεια και αν επικρατεί γύρω από τις έρευνες για το γεγονός, με ολόκληρη την προσοχή των ΜΜΕ να έχει πέσει πάνω του είναι μάλλον αδύνατο να υπάρχουν στεγανά. Αντίθετα, οι διαρροές από πλευράς αστυνομίας δίνουν και παίρνουν και έτσι, τροφοδοτούν διαρκώς νέες συζητήσεις. Κάποιες πρόσφατες από αυτές λοιπόν ανατρέπουν εντελώς ολόκληρη την συζήτηση περί συνδρόμου Μινχάουζεν.

Σύμφωνα με διάφορες διαρροές, υπάρχει συγκεκριμένος και ξεκάθαρος σχεδιασμός πίσω από τους θανάτους των τριών κοριτσιών που δεν παραπέμπει σε Μινχάουζεν. Αντίθετα, πάντα σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές, πρόκειται για έγκλημα που δεν συνδέεται με καμία διάθεση αποδοχής ή κανένα κίνητρο οίκτου. Τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε μια εντελώς διαφορετική περίπτωση και μάλιστα, υπάρχουν και πρόσωπα που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως μάρτυρες – κλειδιά και θα επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια υπόθεση στυγερής και ψυχρής δολοφονίας.

Σίγουρα, πριν υπάρξουν επίσημες απαντήσεις και οριστικές εξελίξεις τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι εκτιμήσεις ωστόσο λένε πως οδεύουμε σε μια κατάληξη με μια μεγάλη και ίσως σκοτεινή ανατροπή…

ΠΗΓΗ: menshouse.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα