Παρασκευή, 29/03/2024 | 06:24

Κώστας Μπάρκας: Να ενταχθεί η παραγωγή καλαμποκιού και η κτηνοτροφία

540 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/03/2022, 11:52 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Να ενταχθεί η παραγωγή καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση, για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και η κτηνοτροφία

 

Την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, με την ένταξή της στη συνδεδεμένη ενίσχυση, ώστε να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι κτηνοτρόφοι, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τριάντα έξι (36) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Τα διαθέσιμα αποθέματα καλαμποκιού για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ζωοτροφών τείνουν να ακολουθούν μειωτική τάση με τον κίνδυνο της εξάντλησης τους είναι προ των πυλών. Παράλληλα, το κόστος των διαθέσιμων αποθεμάτων στην αγορά καλαμποκιού έχει εκτιναχθεί σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που επικρατούσε προηγούμενες χρονιές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό μαρασμό και αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να μην μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους. Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών απειλούνται με λουκέτο από την έλλειψη του καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά παραγωγής ζωοτροφών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι απαραίτητες οι θεσμικές αλλαγές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ένταξη της παραγωγής καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ταυτόχρονα, πέρα από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναγκαία μέτρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτείται άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε ζωοτροφές για την αποφυγή δυνητικά μιας επισιτιστικής κρίσης.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, πρώτον, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια καλαμποκιού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών και να διασφαλιστεί η σίτιση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεύτερον, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές του καλαμποκιού και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ζωοτροφών που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. Τρίτον, αν προτίθεται να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού, ώστε να μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα