Πέμπτη, 18/04/2024 | 11:27

Κορωνοϊός: Θεραπεία από το δέντρο που καταπολεμά ιούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό

518 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/03/2022, 9:33 πμ | 0 σχόλια

 

Γνωστό ως δέντρο της ζωής και της υγείας, το Neem που φύεται στην Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα χάρη στις αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητές του προστίθεται στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων στην εν εξελίξει μάχη κατά του κορωνοϊού και των παραλλαγών του
Σ
Το εκχύλισμα από το φλοιό του δέντρου Neem μπορεί να προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα κατά του κορωνοϊού αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη της μετάδοσής του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Virology.

Το δέντρο Neem (Azadirachta indica) ή αλλιώς η Ινδική πασχαλιά είναι αυτοφυές στην τροπική νοτιοανατολική Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις αντιπαρασιτικές, αντιβακτηριακές και αντιικές του ιδιότητες. Τα συστατικά του φλοιού του έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα ιικών πρωτεϊνών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυνατότητα να δράσει και ενάντια σε αναδυόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού εν γένει, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19.

To ίδιο εκχύλισμα, εξάλλου, είχε αποδειχθεί σωτήριο στην θεραπεία της ελονοσίας, των ελκών του στομάχου και του εντέρου, των δερματικών παθήσεων και πολλών άλλων ασθενειών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών Εκπαίδευσης και Έρευνας της Καλκούτα διερεύνησαν την επίδραση του εκχυλίσματος του φλοιού κατά των κορωνοϊών στα εργαστήριά τους. Στην Ινδία, η ερευνητική ομάδα το εφάρμοσε σε ζωικά μοντέλα. Χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση υπολογιστή, οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν ότι το εκχύλισμα μπορεί να συνδεθεί με την πρωτεΐνη – ακίδα του SARS-CoV-2 σε διάφορες θέσεις, αποτρέποντας την είσοδο του ιού στα κύτταρα ξενιστές.

Την ίδια στιγμή, στο Ιατρικό Κέντρο Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι μελετητές προέβησαν σε μια άλλη προσομοίωση, δοκιμάζοντας το εκχύλισμα φλοιού Neem σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα που είχαν προσβληθή από τον SARS-CoV-2. Αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό όσο ένα προληπτικό φάρμακο για τη λοίμωξη, ενώ αντίστοιχα μείωσε την αναπαραγωγή και την εξάπλωση του ιού μετά τη μόλυνση.

«Ελπίζουμε ότι οι επιστήμονες δεν θα χρειάζεται να αναπτύσσουν συνεχώς νέες θεραπείες κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» επισημαίνει η Maria Nagel, συν-συγγραφέας και καθηγήτρια στο τμήμα νευρολογίας και οφθαλμολογίας στο η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Όπως ακριβώς παίρνουμε την πενικιλίνη για τον στρεπτόκοκκο, οραματιζόμαστε τη λήψη του φαρμάκου με βάση το εκχύλισμα του δέντρου Neem για τη λοίμωξη COVID-19, επιτρέποντάς μας να ξαναρχίσουμε την κανονική μας ζωή χωρίς φόβο νοσηλείας και θανάτου».

Σύμφωνα με την ίδια, το επόμενο βήμα θα είναι εντοπίσουν τα συγκεκριμένα συστατικά στο εκχύλισμα φλοιού με τις αντιικές ιδιότητες και στη συνέχεια να καθορίσουν μια συγκεκριμένη φόρμουλα για τη δημιουργία ενός αντιικού φαρμάκου με στόχο τη θεραπεία των λοιμώξεων από κορωνοϊό.

 

ΠΗΓΗ-φωτό-ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα