Σάββατο, 20/04/2024 | 11:34

Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα

417 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/03/2022, 9:18 πμ | 0 σχόλια

 

Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στις 5/3 στο κέντρο της Πρέβεζας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη και φίλοι της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων-ανέργων» της δημοτικής κίνησης «Ανυπότακτη κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» και  της «ΣΠΕΙΡΑΣ –χώρου ελεύθερης έκφρασης». Στη συγκέντρωση μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος  Κωστόγιαννης Ταξιάρχης ο οποίος τόνισε: «Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και η στρατιωτική αντιπαράθεση γύρω από αυτήν μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. από τη μια και Ρωσίας από την άλλη με τη διαρκή όξυνση με ευθύνη όλων των πλευρών και τη συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή,   κλιμακώθηκε επικίνδυνα με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Πίσω από τους πολεμικούς ανταγωνισμούς υπάρχουν τα οικονομικά συμφέροντα για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών και δρόμων, τον έλεγχο των περιοχών για την ισχυροποίηση των κερδών των ολιγαρχών που κυβερνούν σε όλες τις χώρες.

Ο πόλεμος δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των λαών. Κανένα δίκαιο ή δικαιολογία, για «ειρήνη», «διεθνές δίκαιο» ή «δικαιώματα των λαών» δεν υπάρχει σε καμία από τις πλευρές που συγκρούονται. Πολύ περισσότερο είναι υποκρισία ότι ενδιαφέρονται για τον λαό της Ουκρανίας. Ο πόλεμος αυτός μόνο φτώχεια και αίμα φέρνει για τους λαούς. Μπορεί να γενικευτεί με απρόβλεπτες συνέπειες και καταστροφική κατάληξη για  όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας δεν είναι μακριά και η ειρήνη είναι εύθραυστη στη γειτονιά μας. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., με την αποστολή όπλων και τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ,  είναι συμβολή στην κλιμάκωση του πολέμου, την ένταση των ανταγωνισμών, παρασύρει τη χώρα μας σε επικίνδυνες δρόμους και είναι επιτακτικό για τις ζωές μας να σταματήσει εδώ και τώρα.

Απαιτούμε

  • Καμιά εμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο (αποστολές εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων, χρησιμοποίηση βάσεων, αεροδρομίων και λιμανιών).
  • Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν οι βάσεις. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ.
  • Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.
  • Όχι στον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, απόσυρση όλων των ξένων στρατών από την περιοχή, προστασία όλων των κατοίκων της Ουκρανίας από εκκαθαρίσεις και δολοφονικές επιθέσεις. Στήριξη όλων των προσφύγων χωρίς διαχωρισμούς.
  • Αλληλεγγύη– Ειρήνη – Φιλία των λαών

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Σιούτης Σπύρος εκ μέρους της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων-ανέργων» και ανέφερε: «Στον απόηχο της πανδημίας και μπροστά σε νέα οικονομική ύφεση, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη προτεραιότητα της για πολεμική προετοιμασία έναντι των κοινωνικών αναγκών. Δεν αρκούν τα αντιαρματικά όπλα, οι τορπίλες βαρέως τύπου και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι. Δεν αρκεί η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Δεν αρκεί η κούρσα εξοπλισμών και τα δις που πετιούνται για rafallικές φιέστες. Δεν αρκεί η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, που καταδεικνύει ότι το κεφάλαιο και η ελληνική αστική τάξη έχουν ανάγκη και από έμψυχο δυναμικό και επιθυμούν η νεολαία να παίξει αυτό το ρόλο. Τώρα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φτάσαμε στο απόγειο της πολεμολαγνείας και του τυχοδιωκτισμού!

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χάσει ευκαιρία να επιδοθεί σε λεονταρισμούς και απερίσκεπτες δηλώσεις προθέσεων. Ο πρωθυπουργός, με συνεχόμενες δηλώσεις και tweets, καλεί σε διευρυμένη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στον πόλεμο, επιδεικνύοντας ότι η πολιτική του αντίληψη εξαντλείται σε αναπαραγωγή των πιο ακραίων θέσεων – θέσεων που εντείνουν τη πιθανότητα πολέμου.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε ακροδεξιών συμπαραστατών τους, η Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, αλλά και σε μαγνήτη αντιποίνων, όπως έχει απειλήσει η Ρωσία.

Την Κυριακή 27/2, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει την εμπλοκή της χώρας στον εξελισσόμενο πόλεμο. Ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούνται από διάφορες αστικές κυβερνήσεις, δημιουργώντας όρους και συνθήκες αύξησης της πολεμικής έντασης.

Είναι προφανές ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης επιφυλάσσουν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Το συμφέρον του ελληνικού λαού και κάθε λαού είναι στη δική του πάλη ενάντια στον πόλεμο και όχι στη πρόσδεση στο εκάστοτε πολεμικό άρμα.

Ξεκάθαρα, μαζικά και δυναμικά καλούμαστε να επιβάλλουμε το βασικότερο λαϊκό αίτημα:

  1. Να σταματήσουμε ΑΜΕΣΑ κάθε εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
  2. Καμία συμμετοχή, καμία στρατιωτική συνδρομή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
  3. Nα κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου σε όλη τη χώρα. Έξω από το ΝΑΤΟ
  4. Να σταματήσει η ρωσική εισβολή , να σταματήσει ο πόλεμος.
  5. Αλληλεγγύη στους λαούς των δυο χωρών και σε όλους όσους δοκιμάζονται από τους πολέμους του κεφαλαίου».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα