Πέμπτη, 18/04/2024 | 14:44

Ρίχνουμε φως στην επιληψία, για να βγουν τα άτομα με επιληψία από τις σκιές!

475 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/02/2022, 4:33 μμ | 0 σχόλια

Ρίχνουμε φως στην επιληψία, για να βγουν τα άτομα με επιληψία από τις σκιές!
Συνέντευξη Τύπου της Επ. Καθηγήτριας Νευρολογίας κας Σοφίας Μαρκούλα,
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

«Ας δείξουμε λοιπόν λίγη αγάπη στα άτομα με επιληψία»!
Με αυτό το σύνθημα της πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) κα Σοφία Μαρκούλα προέτρεψε όλους να στείλουν μήνυμα ευαισθητοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας (International Epilepsy Day).
Στο πλαίσιο της δράσης, που διοργανώνεται από τον Π.Ε.Σ.Ε. και την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022, o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το συντριβάνι της Ομόνοιας, συμβολικά με μωβ χρώμα το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.
Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας.
Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Χανίων το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Λιμάνι των Χανίων, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο Σερρών, ο Δήμος Αγρινίου το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου».
Με αυτή τη συμβολική κίνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υψώσει τη φωνή της υπέρ της καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κα Μαρκούλα ως μέλος του ΔΣ του Π.Ε.Σ.Ε. ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες Δήμους και, ως Γιαννιώτισσα, ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης.
Ακολούθως ανέφερε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων με επιληψία: «Θα μιλήσω εκ μέρους του Πέτρου, τον οποίο υπέβαλαν σε δεκάδες εξορκισμούς για να σταματήσουν τις επιληπτικές κρίσεις, εκ μέρους της Ευαγγελίας, που την υποχρέωσαν σε έκτρωση γιατί θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να γεννήσει παιδί, έχοντας επιληψία. Θα μιλήσω εκ μέρους της Χριστίνας, τη Μαρίας, την Βέτας που δεν τις επέτρεψαν να μείνουν έγκυες και τους στέρησαν τη χαρά της μητρότητας, γιατί έπασχαν από επιληψία. Θα μιλήσω για τα εκατοντάδες παιδιά που περνάνε δύσκολα και ντρέπονται, γιατί κάνουν επιληπτικές κρίσεις, και για τον Γιώργο, που οι γονείς του διέκοψαν τη φοίτησή του στο σχολείο για να ‘τον προστατέψουν’. Θα μιλήσω εκ μέρους του Λεωνίδα, που ο εργοδότης του τον απέλυσε, όταν έμαθε ότι είχε επιληψία, και εκ μέρους της Σοφίας, της Ελένης, της Θάλειας, του Νίκου και του Άλκη, που προσπαθούν να κρύψουν το ‘πρόβλημα τους’ για να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Θα σας μιλήσω για όλους αυτούς με επιληψία, που ως ιατροί τους ανακοινώνουμε ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν για κάποιο διάστημα, να ξενυχτήσουν, να πιούν, να κολυμπήσουν μόνοι τους, να ανέβουν σε ύψη, γιατί έχουν επιληψία. Κι ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς, στους οποίους η επιληψία τους υποχρεώνει, είναι υποχρεωμένοι συνάμα να διαχειριστών το στίγμα, τη σκιά της επιληψίας, την κοινωνική προκατάληψη!» σημείωσε η κα Μαρκούλα.

Τα άτομα με επιληψία μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή
Η κα Μαρκούλα παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τη νόσο της επιληψίας: «Η επιληψία είναι η πιο συχνή χρόνια νευρολογική νόσος. Παρουσιάζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού, με πάνω από 65 εκατομμύρια να έχουν επιληψία παγκοσμίως και πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα με επιληψία στην Ευρώπη. Η ονομασία της οφείλεται στον Ιπποκράτη, ἐπί λαμβάνειν, κατάληψη, δηλαδή, από μια δύναμη. Κατάληψη από μία δύναμη που προέρχεται από τους θεούς, πίστευαν στην αρχαιότητα, γι’ αυτό και την αποκαλούσαν ‘ιερά νόσο’, κατάληψη από τους δαίμονες, πίστευαν στο μεσαίωνα, αποκαλώντας τη νόσο ‘δαιμονισμό’, ενώ ακόμη κι σήμερα τη συνδέουμε με φυσικά φαινόμενα, όπως η φάση της σελήνης, αποκαλώντας τη ‘σεληνιασμό’.
Η επιληψία δεν είναι ούτε ιερά νόσος, ούτε ‘δαιμονισμός’, ούτε σεληνιασμός’. Είναι μία προδιάθεση του εγκεφάλου να κάνει παροξυσμικές , παράξενες εκφορτίσεις των εγκεφαλικών του νευρώνων και να παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις. Αναφορικά με τις κρίσεις, , ένα άτομο με επιληψία μπορεί να κάνει κρίσεις στη διάρκεια των οποίων χάνει τη συνείδησή του και κάνει σπασμούς, μπορεί όμως να κάνει και διαφορετικές κρίσεις. Ο μικρός Μάριος, για παράδειγμα, χάνεται για λίγα sec σαν να αφαιρείται, η έφηβη Νίκη κάνει κάποια ΄τινάγματα΄ στα χέρια της και τίποτα περισσότερο, η Χριστίνα νιώθει το στόμα της να τραβάει για μερικά λεπτά, ο Κώστας νιώθει να υπερίπταται για λίγο πάνω από τους άλλους, η Εύα έχει μια παράξενη γεύση στο στόμα της και η Κλειώ ακούει κάτι σαν καμπανάκι , όταν κάνει επιληπτικές κρίσεις.
Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το όνομά τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως ο Ιούλιος Κάισαρας, ο Μέγας Ναπολέων, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ο και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Τη σημερινή εποχή, με την κατάλληλη θεραπεία, τα 2/3 των ασθενών παύουν να κάνουν κρίσεις και μπορεί να σταματήσουν ακόμη και να έχουν επιληψία. Τα προβλήματα συνήθως στη ζωή των ατόμων με επιληψία προκαλούνται από το στιγματισμό και την κοινωνική προκατάληψη.
Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σήμερα εδώ, φορώντας μωβ. Γι’ αυτό τη Δευτέρα θα φωταγωγηθούν με μωβ χρώμα, το χρώμα της επιληψίας, το δημαρχείο μας και άλλα ιστορικά κτίρια της χώρας. Για να ρίξουμε φως στην επιληψία, για να βγουν τα άτομα με επιληψία από τις σκιές, για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας προς αυτά και να αναλογιστούμε πως με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την προκατάληψη δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία. Ας δείξουμε λοιπόν λίγη αγάπη, όπως είναι και το σύνθημα της πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την Επιληψία!» κατέληξε η κα Μαρκούλα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα