Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:53

Θανάσης Καββαδάς: Η προμήθεια φρεγατών Belharra, αεροσκαφών Rafale νέων οπλικών συστημάτων, ύψιστη προτεραιότητα

472 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/02/2022, 7:30 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η προμήθεια των 3 φρεγατών Belharra, των 6 αεροσκαφών Rafale και των νέων οπλικών συστημάτων είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας. Μπροστά σε αυτήν την ύψιστη εθνική ευθύνη, η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας με την προμήθεια 3 φρεγατών Belharra, 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafale, καθώς και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Ο Βουλευτής ξεκινώντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο την προμήθεια οπλικών συστημάτων, αλλά συνιστά επιβεβαίωση της ισχυρής βούλησης της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δύναμη αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής τους ισχύος, αλλά και με αμυντικές συμφωνίες, ιδιαίτερης σημασίας, όπως η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Τόνισε ότι οι προμήθειες οπλικών συστημάτων πραγματοποιούνται γιατί η χώρα αντιμετωπίζει ξεκάθαρη και απροκάλυπτη απειλή από την Τουρκία, που λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη, αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντιθέτως, τόνισε, η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά ούτε και παραχωρεί τίποτα, ούτε θέτει σε διαπραγμάτευση και αμφισβήτηση την εθνική της κυριαρχία, παραμένοντας δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθύμισε τις συμμαχίες με χώρες με τις οποίες, όπως είπε, μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – χώρες με τις οποίες υπάρχει πλέον μια ταύτιση απόψεων που έχει μετατραπεί σε αμοιβαία συνεργασία, με αποκορύφωμα ασφαλώς την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που εκτείνεται και στο πεδίο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι περιλαμβάνει:
– Προμήθεια τριών φρεγατών Belharra, που προσδίδουν σημαντικό συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και μάλιστα με προαίρεση αγοράς άλλης μίας. Πρόκειται για τα πλέον σύγχρονα πλοία, που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, διασφαλίζοντας μάλιστα τον ταχύτερο χρόνο που έχει επιτευχθεί ποτέ στην παράδοση πλοίων αυτού του τύπου μαζί με τον οπλισμό τους αφού τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν εντός του 2025, το τρίτο το 2026 και το τέταρτο, εφόσον ενεργοποιηθεί η προαίρεση αγοράς, θα παραδοθεί το 2027.
– Συμπληρωματική προμήθεια 6 αεροσκαφών Rafale, με τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που προέβλεπε την απόκτηση 18 αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου. Πρόκειται για τα πλέον σύγχρονα μαχητικά, με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες και οπλισμό που τους προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα, διαπίστωση την οποία ο Βουλευτής ανέφερε ότι μπορεί να κρίνει και να σταθμίσει τεκμηριωμένα, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία.
– Προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού. Ενώ το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την αγορά 36 νέων και την αναβάθμιση 18 παλαιών που υπήρχαν στο τορπιλικό δυναμικό, η νέα σύμβαση που ήρθε μετά την τροποποίηση, προβλέπει την προμήθεια 44 νέων τορπιλών και εντός των ορίων του ποσού που είχε προϋπολογιστεί, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται ο χρόνος παράδοσής τους: οι πρώτες τορπίλες θα παραδοθούν 16 μήνες μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης και θα είναι πλήρως επιχειρησιακές για τα νέα μας υποβρύχια εντός δύο ετών.
– Προμήθεια υλικών που αναβαθμίζουν τα επιχειρησιακά συστήματα και τις δυνατότητες των υποβρυχίων μας. Πρόκειται για τροποποίηση συμφωνίας προκειμένου να αναπληρωθεί υλικό που είναι πλήρως συμβατό με τα συστήματα των υποβρυχίων που διαθέτουμε.
Ο Βουλευτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόνοια που λαμβάνει το νομοσχέδιο για ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι μέσα από τις προμήθειες των φρεγατών και των αεροσκαφών, οι γαλλικές εταιρείες θα προσφέρουν υποκατασκευαστικό έργο σε περισσότερες από 50 ελληνικές εταιρείες, κάτι που συνιστά επιστροφή σε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Συγκεκριμένα:
– Προβλέπει τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στη συντήρηση των φρεγατών Belharra.
– Προβλέπει συνεργασίες των γαλλικών εταιρειών που κατασκευάζουν τα Rafale με εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
– Προβλέπει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο κατασκευαστικό έργο των υπό προμήθεια τορπιλών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής ανέφερε:
«Μετά από μια δεκαετία, κατά την οποία οι περιοριστικές πολιτικές έφεραν πίσω την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ενεργοποιήσει 191 υποπρογράμματα για το Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό.
Οι προμήθειες αυτές, συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων έγιναν με εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας – των ανθρώπων εκείνων δηλαδή που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Και οφείλω να συγχαρώ τον Υπουργό, κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό, κ. Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι κάνουν με τον καλύτερο τρόπο πράξη τον στόχο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας.
Εδώ και 3 χρόνια η Τουρκία δημιουργεί διαρκώς προκλήσεις. Η μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, που δημιουργεί ανησυχία και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. Και δυστυχώς, έχουμε και νέες εντάσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ουκρανία. Μπροστά σε όλα αυτά τα διεθνή γεγονότα η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει άπραγη.
Η θωράκιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας είναι ύψιστη προτεραιότητα – αλλά και ύψιστη εθνική ευθύνη. Μόνο έτσι μπορούμε να διαφυλάξουμε τη θέση της Ελλάδας ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα, την εθνική ακεραιότητα και κυριαρχία. Μόνο έτσι μπορούμε να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας, στο παρόν και στο μέλλον.
Μπροστά σε αυτήν την ύψιστη εθνική ευθύνη, η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη, πόσο μάλλον όταν εν προκειμένω αφορά μια οικονομικά συμφέρουσα εξοπλιστική συμφωνία που έχει συναφθεί με απόλυτη διαφάνεια.
Γι’ αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους, από κάθε πτέρυγα αυτής εδώ της αίθουσας, να στηρίξουν αυτήν τη συμφωνία και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα