Σάββατο, 25/03/2023 | 06:02

Η Ουκρανία δέχεται ουδέτερο καθεστώς για να τελειώσει η εισβολή της Ρωσίας

606 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/02/2022, 1:20 μμ | 0 σχόλια

Με το Κίεβο να σφυροκοπείται και τις δυνάμεις της Ρωσίας να επελαύνουν για να κατακτήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η χώρα δείχνει έτοιμη να συνθηκολογήσει για να τερματιστεί η εισβολή. Και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνησή της να είναι ουδέτερη.

«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», σημείωσε.

Όταν χθες (24.02.2022) ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να παραδοθεί για για τελειώσει η εισβολή, έθεσε στην ουκρανική κυβέρνηση δυο όρους: να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερη και να μην έχει όπλα στο έδαφός της.

Κανονικότητα και… Ζελένσκι στο Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε εξάλλου ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

 

ΠΗΓΗ-φωτο: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα