Τρίτη, 23/04/2024 | 20:34

Επιτροπή Πρέβεζα: ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΕΤΑΣ και ΓΛΥΠΤΙΚΗ «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ»

530 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/02/2022, 1:13 μμ | 0 σχόλια

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ– ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΕΤΑΣ και ΓΛΥΠΤΙΚΗ «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ»

Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη στην Τάσα Κόρρου

Πρεμιέρα σήμερα για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ– ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» και βρεθήκαμε στα Γιάννενα, στην αίθουσα ΧΑΝΤΖΗ, όπου υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ο Πρεβεζάνος εικαστικός Κώστας Πιέτας εκθέτει τα έργα του.
Με την Τέχνη του Κώστα Πιέτα, και κυρίως με τα γλυπτά του, είμαστε εξοικειωμένοι, γιατί κάποια από τα μεγάλα έργα του βρίσκονται τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους. Ο «Δίαυλος», ο «Σέρφερ», ο «Παίκτης του Αμπαλί», ο «Κιθαρίστας», ο «Μηχανικός», βρίσκονται σε κοινή θέα στην Πρέβεζα, αλλά και ο «Μουσικός Σαξόφωνου», «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», το «Αλογάκι της Παναγίας» σε σχολεία της Πρέβεζας.
Στα Γιάννενα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου δύο αρχαιοελληνικοί μουσικοί, οι “Πολύ Κάλαμος Σύριξ” και ο “Αυλός”, στην Μονή Περιβλέπτου ο «Μουσικός» σε φυσικό μέγεθος και το «Καμπαναριό” Ορθόδοξου Ρυθμού και στην Κιβωτό του Κόσμου στην Πογωνιανή Ιωαννίνων ο μεταλλικός πίνακας “χταπόδι”.

Στον φιλόξενο χώρο της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα μικρού μεγέθους γλυπτά έργα και πίνακες ζωγραφικής του καλλιτέχνη, αλλά και να συζητήσουμε μαζί του και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον ίδιο και τη δουλειά του, σε μια συνέντευξη, που παραχώρησε στην Τάσα Κόρρου.

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την έκθεση σου και σε ευχαριστούμε για την αποδοχή αυτής της συζήτησης. Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την δουλειά σου και την εξέλιξη της τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα με μεγάλη μας χαρά είδαμε έργα σου να ξεπερνούν τα όρια της Ηπείρου, με το «Ψαροκόκκαλο» στην είσοδο του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Πες μας πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η δημιουργική σου πορεία;
Από μικρός αγαπούσα και με ενδιέφερε Τέχνη. Η ατομική μου πορεία όμως ξεκίνησε καθυστερημένα, πριν δέκα περίπου χρόνια. Είμαι αυτοδίδακτος σε αυτό που κάνω. Τότε που η οικονομική κρίση μου έδωσε τον χρόνο να ασχοληθώ με αυτό, που πάντα αγαπούσα..

Βλέπουμε πως το υλικό, που κύρια χρησιμοποιείς, είναι ο σίδηρος. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε και ατόφια σιδερένια χρηστικά αντικείμενα, να μετασχηματίζονται σε έργα Τέχνης. Ένα φτυάρι μεταμορφώνεται στα φτερά ενός γύπα, ένα αμόνι σε μια Σουλιώτισσα. Για ποιο λόγο επέλεξες τον σίδηρο σαν πρώτη σου ύλη; Μελλοντικά στη δουλειά σου θα συνεχίσεις αποκλειστικά με αυτόν ή σκέφτεσαι να εντάξεις κι άλλο υλικό;
Είναι αλήθεια, ότι το υλικό που χρησιμοποιώ είναι το γυμνό σίδερο. Νοιώθω πως ο σίδηρος με την υφή του και τα χρώματα του, μου μοιάζει, εκφράζει τον εσωτερικό μου κόσμο. Δουλεύοντας με τον σίδηρο σαν πρώτη ύλη, αξιοποιώντας σωλήνες, γρανάζια, βίδες και κάθε είδους σιδερένια στοιχεία και αντικείμενα μπορώ να απελευθερώσω και να εξωτερικεύσω σκέψεις και αισθήματα, που υπάρχουν μέσα μου.
Όσον αφορά την χρήση άλλων υλικών, σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ, πως έχω τελειώσει με τον σίδηρο. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά ακόμη να διερευνήσω, να μάθω και να δώσω με αυτό το υλικό. Θα συνεχίσω λοιπόν με το σίδηρο, και τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δεν σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κάτι διαφορετικό.
Βέβαια, μπορείτε να δείτε ότι στον χώρο της Έκθεσης. Εκτός από τα γλυπτά, υπάρχουν και κάποιοι δικοί μου πίνακες ζωγραφικής, φτιαγμένοι με μελάνι πάνω σε χαρτί.

Για να δημιουργήσεις τα έργα σου από πού αντλείς έμπνευση; Ποια είναι τα θέματα σου; Τι προσπαθείς να εκφράσεις μέσα από τα έργα σου; Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλεις να στείλεις μέσα από τη δουλειά σου;
Δεν θα έλεγα ότι παίρνω έμπνευση από κάτι συγκεκριμένο. Η Φύση με τα πλάσματά της, οι άνθρωποι και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η Τεχνολογία, η Επιστήμη, ολόκληρο το Σύμπαν με τροφοδοτούν συνεχώς με εικόνες. Ερεθίσματα για να δημιουργήσω μπορεί να είναι οι καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, μικρές λεπτομέρειες της εποχής και των καιρών μας. Από τα πιο αγαπημένα μου θέματα είναι η Μουσική και οι μουσικοί, τα πουλιά, τα έντομα, όλα τα ζώα. Πειραματίζομαι, μελετώ και δημιουργώ αυτό που αισθάνομαι, εκφράζω τον προβληματισμό μου. Θα έλεγα πως το θέμα, είναι και το ζητούμενο, η βελτίωση και η ευζωία των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια έχεις δουλέψει πολύ και έχεις δώσει μεγάλο αριθμό έργων σου. Υπάρχει κάποιο έργο σου, που να ιδιαίτερο για σένα, που το ξεχωρίζεις ανάμεσα στα άλλα;
Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω κάποιο έργο μου περισσότερο από τα άλλα. Σίγουρα τεχνικά κάποια έργα είναι καλύτερα, κάποια με παίδεψαν περισσότερο και κάποια λιγότερο. Σίγουρα, με ενδιαφέρουν τα έργα μεγάλων διαστάσεων, γιατί είναι από μόνα τους μια πρόκληση, προσφέρονται για πειραματισμό και, φυσικά, έχουν περισσότερη δουλειά. Εξάλλου αυτά τα έργα μπορούν να φιλοξενηθούν σε δημόσιο εξωτερικό χώρο, να επικοινωνήσουν και να κάνουν γνωστή και αντιληπτή την Τέχνη μου στο ευρύ κοινό. Είναι σημαντικό για μένα το ότι τα έργα μεγάλων διαστάσεων μπορούν να αποτελούν μια παρέμβαση στην καθημερινότητα του κόσμου και να του κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο ευχάριστη. Επίσης πρέπει να ομολογήσω, ότι αγαπάω τις φιγούρες των ζώων, όπως μπορείτε να δείτε και στην έκθεση, γιατί πιστεύω πως τα ζώα είναι οι συγκάτοικοι μας σε αυτό το ταξίδι της ζωής και γι’ αυτό έχω έντονη επιθυμία να φιλοτεχνήσω και άλλα ζώα. Όμως για μένα όλα τα έργα μου, μικρά και μεγάλα, είναι μια κατάθεση της ψυχής μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον; Αυτό που σήμερα κάνεις πώς θα ήθελες να εξελιχθεί;
Για μένα η Γλυπτική είναι συνεχές ταξίδι χωρίς τέρμα. Σε κάθε βήμα, που κάνω ανακαλύπτω νέα πράγματα για τον εαυτό μου, για το υλικό μου, για τις δυνατότητες μου να εκφραστώ. Δεν ξέρω πού μπορεί να με βγάλει αυτό το ταξίδι, η δουλειά μου θα βρει το δρόμο της, αλλά θα ήθελα να δω να υπάρχουν έργα μου σε δημόσιους χώρους και κάποια στιγμή να καταφέρω να δημιουργήσω ένα έργο, που να αγγίζει την μεγάλη Γλυπτική. Θα ήθελα μέσα από τα έργα μου να περνά το μήνυμα της ενότητας, της χαράς, της αγάπης και του μεγαλείου ψυχής.

Ποιος ή ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες. Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες, που μπορεί να σε έχουν εμπνεύσει ή επηρεάσει στη δουλειά σου;
Ο καλλιτέχνης που με στιγμάτισε είναι ο Pablo Picasso. Η επαφή με τον Picasso έγινε στην μικρή παιδική μου ηλικία. Η πρώτη φορά που αντίκρισα έργα του ήταν πραγματικά ένα σοκ, μια αποκάλυψη και ήταν η αφορμή, η σπίθα που με έκανε να αποφασίσω ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ οπωσδήποτε με την Τέχνη. Πέρα από τον Picasso για εμένα είναι ξεχωριστός και ο Εγγονόπουλος.

Πού μπορεί κανείς να δει τη δουλειά σου;
Έργα μου εκτίθενται στη γκαλερί, που διατηρώ στον χώρο μου κι είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης. Αλλά υπάρχουν και έργα μου σε δημόσιους χώρους στην Πρέβεζα , τα Γιάννενα και την Θεσσαλονίκη.

Από τη συζήτηση μας για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε την αφοσίωση σου στη δουλειά και στις ιδέες σου. Δεν έχουμε παρά να σου ευχηθούμε καλή δύναμη, ώστε να συνεχίσεις στον δρόμο που χάραξες.

Κλείσαμε την κουβέντα μας. Ο λόγος του όπως τον ξέραμε πάντοτε, απλός και γεμάτος από σκέψεις και προβληματισμούς, ειλικρίνεια και σεβασμό για τον κόσμο, που τον περιβάλλει. Ένας καλλιτέχνης, που ξεκίνησε και ακολουθεί μια μοναχική πορεία, με τη ίδια, και ίσως μεγαλύτερη πίστη, για να πετύχει τους στόχους του.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα