Πέμπτη, 25/04/2024 | 23:39

Αμαζόνιος η Πρέβεζα, η επανάσταση της Κερασούντας, ποίηση στον πολιτισμό- του Σπύρου Πλέουρα

864 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/02/2022, 9:11 πμ | 0 σχόλια

Ο Τομεάρχης νομίζει πως σχολιάζει την επικαιρότητα Νο 3

Τι ζούμε; Ζούμε μεγάλες στιγμές αυτή είναι η αλήθεια και σε καθημερινή βάση υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν σχολιασμού στην περιοχή μας…

Ξεκινάμε με τον Αμαζόνιο. Στη φωτογραφία έχει γίνει κολάζ, δεξιά ο Αμαζόνιος με την πρασινάδα και τα πράσινα νερά μοιάζει με έργο τέχνης.

Δεν μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο και για την περίπτωση στα αριστερά. Οφείλω δε να σημειώσω ότι αριστερά ήταν σε χειρότερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα. Ο πρώην αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ροπόκης, είχε κάνει έναν καθαρισμό εκεί.

Ο καιρός πέρασε η εικόνα είναι και πάλι άσχημη και είναι ένα τρωτό… σημείο στη στάση των λεωφορείων.
Ξερά καλάμια και ξερά αγριόχορτα σε μία στάση που περιμένουν μαθητές και φοιτητές για να μετακινηθούν στον ιστό της Πρέβεζας. Το συγκεκριμένο σημείο είναι απέναντι από το κοιμητήριο της Πρέβεζας δίπλα από τον Φούρνο του Donald. Βρε παιδιά της Δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας, τόσο δύσκολο είναι να καθαριστεί και νε ευπρεπιστεί το σημείο αυτό στη στάση των λεωφορείων;

Πάμε μια βόλτα στο Δήμο Ζηρού για να επιστρέψουμε μετά στο Δήμο Πρέβεζας και συγκεκριμένα θα σταθούμε στο ηρωικό χωριό της Κερασούντας, το οποίο είναι δεμένο με την ιστορία και την Προσφυγιά από πολύ παλιά ενώ έχει βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές στο άθλημα της πάλης και στις πολεμικές τέχνες συνολικότερα.
Υπάρχουν αντιδράσεις στο χωριό της Κερασούντας και πριν σχολιάσουμε για το τι έγινε ας δούμε το περιεχόμενο του ψηφίσματος:

Ψήφισμα
-ΌΧΙ στην «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας με Κομπόστ Τύπου Α.
-Όχι στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η κυβερνώσα παράταξη του Δήμου Ζηρού σχεδιάζει την «ανάπλαση» λατομείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Κερασούντας του Δήμου Ζηρού. Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι ουδείς εκ της εν λόγω παράταξης μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους κατοίκους ενός χωριού, διότι εφόσον γνωρίζουμε ακόμη και ορισμένοι εκ των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού δεν έλαβαν γνώση παρά μόνο δύο μέρες πριν την συνεδρίαση. Αυτή η μυστικοπάθεια καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.

Επίσης, η άρνηση αρκετών Δήμων της Ηπείρου να δεχθούν ανάλογες προτάσεις “ανάπλασης” ίσως πάλι να καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.

Βάσει του άρθρου 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. οικ.56366/4351/2014 (ΦΕΚ 3339/Β/12-12-2014) το Κομπόστ Τύπου Α ενδέχεται να περιέχει Κάδμιο, Χρώμιο, Χαλκό, Υδράργυρο, Νικέλιο, Μόλυβδο, Ψευδάργυρο, Αρσενικό, Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια (PCBs) και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (PAH). Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο καθείς μπορεί να διαπιστώσει πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα στοιχεία για την υγεία μας. Ακόμη κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε ορισμένες ποσότητες στο Κομπόστ τύπου Α, ο μεγάλος όγκος μετρικών τόνων που θα εναποτεθεί στην περιοχή αθροιστικά θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Από την είσοδο του λατομείου Νέας Κερασούντας διέρχεται ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης που ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και υδροδοτεί όλο σχεδόν τον νομό Πρέβεζας, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Πρέβεζας αλλά και την Λευκάδα . Αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν επιβλαβή στοιχεία του Κομπόστ τύπου Α παρεισφρήσουν στον αγωγό ύδρευσης που υδροδοτεί τόσες χιλιάδες πληθυσμού;

Επιπροσθέτως η θέση του εν λόγω λατομείου επισύρει επίσης φόβους για μελλοντική περιβαλλοντική μόλυνση τόσο του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όσο και του κάμπου που απλώνεται δίπλα σε αυτό. Σας εφιστούμε την προσοχή διότι το χαμηλότερο σημείο εντός του λατομείου βρίσκεται αρκετά μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο του παρακείμενου κάμπου με αποτέλεσμα όταν η περιοχή πλημμυρίζει το εν λόγω σημείο να παραμένει πλημμυρισμένο ωσάν συγκοινωνούντα δοχεία με την ευρύτερη περιοχή. Μέσω αυτού του συγκοινωνούντος συστήματος η διάχυση των προαναφερόμενων στοιχείων στον κάμπο της περιοχής μας θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως θα επιφέρει προβλήματα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

Επίσης, σε απόσταση 150 μέτρων την περιοχή διαπερνά ο Λούρος Ποταμός ο οποίος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο με ότι αυτό συνεπάγεται και για το εν λόγω προστατευόμενο από διεθνείς συμβάσεις οικοσύστημα.

Το λατομείο απέχει περίπου χίλια μέτρα σε ευθεία γραμμή από τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Νέας Κερασούντας και Πέτρας, δηλαδή σχεδόν εφάπτεται με τον οικιστικό ιστό αυτών των χωριών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δυσοσμία που θα αναδύεται από το λατομείο θα είναι αφόρητη για τους κατοίκους των χωριών αυτών.

Για όλους τους άνωθεν αναφερόμενους λόγους δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την σχεδιαζόμενη από την δημοτική αρχή του Δήμου Ζηρού «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας.

Λέμε ΌΧΙ για εμάς και τα παιδιά μας στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

Αυτά τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και σε καφενείο στο χωριό της Κερασούντας πήγε για να κάνει ενημέρωση και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Χρήστος Χασίδης. Πήγε να μαζέψει 10 άτομα στο Καφενείο για να τους εξηγήσει και μαζεύτηκαν πάνω από 100 και άρχισαν να του ζητάνε με έντονο ύφος το λόγο γιατί δεν ενημέρωσε τους υπόλοιπους και ολόκληρο το χωριό.
Προέταξαν το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μελέτη, αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και το τοπικό συμβούλιο Κερασούντας είχαν ομόφωνα αποδεχθεί την «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας με Κομπόστ Τύπου Α. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η Κερασούντα μοιάζει με καζάνι που βράζει και η επανάστασή της καλά κρατεί…

Επιστροφή στο Δήμο Πρέβεζας και τη νέα συνεργάτιδα του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου στον πολιτισμό. Με βάση την αναγνωσιμότητα που είχε η είδηση η νέα αυτή συνεργασία έκανε…γκελ στο αναγνωστικό κοινό. Για να είμαι ειλικρινής τη Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου δεν τυχαίνει να τη γνωρίζω προσωπικά, φαίνεται όμως ένα δραστήριο και νέο άτομο, με διάθεση για προσφορά.

Επειδή όμως είναι και ποιήτρια, θεωρώ πολύ μεγάλο προσόν το συγκεκριμένο, μιας και έτυχε να ασχοληθώ και να γράφω κι εγώ κατά καιρούς. Θυμάμαι το 1995 που το τότε συγκρότημα της Πρέβεζας “Ρωγμές” είχε μελοποιήσει τους στίχους μου στο “Χαμένη Άνοιξη” και αργότερα οι F OLIKON που έκαναν καριέρα σε όλη την Ελλάδα, μελοποίησαν τους στίχους μου στο “Μπερδεύομαι”.

Την Σπυριδούλα λοιπόν δεν την γνωρίζω, γνωρίζω όμως τον πατέρα της Αντώνη ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επαγγελματίας, ενώ με τον αδερφό της Χρήστο που έχει τύχει να συνεργαστώ στο παρελθόν σε επίπεδο ραδιοφώνου, έχω να λέω μόνο τα καλύτερα.

Θα κλείσω τα σημερινά σχόλια με ένα συμβάν, από αυτά που έπρεπε να είναι αυτονόητα στην κοινωνία μας, όμως δεν είναι δυστυχώς. Δεν ήταν στην υπηρεσία του, πήγαινε μεσημέρι σπίτι του στην οικογένειά του και καθυστέρησε την επιστροφή στο σπίτι του ο αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας. Αιτία; Ο ηλικιωμένος που αγκομαχούσε και δεν μπορούσε να σηκώσει τα βάρη που είχε στους σάκκους και έπρεπε να διανύσει κι ένα… χιλιόμετρο για να φτάσει στο ΚΤΕΛ. Ο ηλικιωμένος ζήτησε βοήθεια από τον αστυνομικό, χωρίς να ξέρει ότι είναι αστυνομικός και ο αστυνομικός χωρίς δεύτερη σκέψη του την πρόσφερε. Πήρε τους σάκκους του ηλικιωμένου τις έβαλε στο αυτοκίνητό του, πήρε και τον ηλικιωμένο με το αυτοκίνητό του και τον πήγε στο ΚΤΕΛ. Θεωρείτε ότι αυτές οι εικόνες είναι δεδομένες στη σύγχρονη κοινωνία μας; Έπρεπε να είναι αλλά δεν είναι…

Ευχαριστώ θερμά για τις αναγνώσεις σας, για τα κλικ σας, για τη στήριξή σας και ειλικρινά δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα υπήρχε τόσος πολύς κόσμος που κατά πάσα πιθανότητα θα έδινε βάση σε αυτά που γράφω.


Σπύρος Πλέουρας για τους πολλούς-Τομεάρχης για τους λίγους

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα