Τρίτη, 16/04/2024 | 08:48

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Ν.Πρέβεζας: Η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτη

542 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/01/2022, 12:14 μμ | 0 σχόλια

Θέμα: Η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτη
Παράσταση Διαμαρτυρίας μαζί με ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Ένωση Γονέων Πρέβεζας και μαθητές στη ΔΠΕ Πρέβεζας την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 2 μμ.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Πρέβεζας καταγγέλλει την ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης για την απόφαση με την οποία άνοιξε τα σχολεία όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 10/1 δίχως να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19 παραδίδοντας την εκπαιδευτική κοινότητα στο χάος.
Κάθε αντικειμενικός και λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, παρατηρώντας την εκτόξευση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων, εν αναμονή μάλιστα της κορύφωσης του 5ου πανδημικού κύματος, θα περίμενε επιτέλους τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των πολιτών και φυσικά της σχολικής κοινότητας. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των ιδεοληπτικών εμμονών και επιλογών των καθ’ ύλην αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων, αφού τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Γενάρη, με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν.
Γιατί:
 το ένα επιπλέον selftest για την πρώτη μόνο μάλιστα εβδομάδα κι η διενέργεια διαγνωστικών τεστ από όλους, αν υπάρξει κρούσμα, από μόνα τους αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων και τον κίνδυνο ασφυξίας των νοσοκομείων, που εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν πάνω απ’ το κόκκινο. Γιατί τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, αλλά παρατηρείται περαιτέρω συρρίκνωση-εξορθολογισμός αποκαλείται- και αποδυνάμωσή τους (ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, συνεχή υποχρηματοδότηση, ελλειμματικές ΜΕΘ, συγχωνεύσεις) !
 παρά τις εκκλήσεις και προτάσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος , αλλά και της επιστημονικής κοινότητας , όχι μόνο δεν υπήρξε δυο χρόνια τώρα η παραμικρή προσπάθεια για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα και επιβλήθηκαν συγχωνεύσεις.
 η κυβέρνηση εμμένει στο ανεύθυνο , αντιεπιστημονικό και άκρως επικίνδυνο 50 % +1 ως αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για να κλείσει το τμήμα , παρά τις έντονες διαφωνίες πολλών ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι τονίζουν πως τα σχολεία είναι τεράστιες εστίες διασποράς, αλλά και αντίθετα απ’ την ευρωπαϊκή πρακτική των περισσότερων χωρών που προβαίνουν στο κλείσιμο του τμήματος ακόμα κι απ’ το πρώτο κρούσμα.
Αλλά και ακόμα χειρότερα! Μειώνουν τις ημέρες καραντίνας στο μισό, από 10 σε 5, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι κατά την 5η μέρα είναι εξαιρετικά πιθανό ο ασθενής, ακόμα και ασυμπτωματικός, να μεταδίδει ακόμα τον ιό και με ενδεχόμενη επιστροφή του στην κοινωνική και επαγγελματική «κανονικότητα» να οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά.
Οι αποφάσεις αυτές μετατρέπουν τα σχολεία σε υγειονομικές εστίες μετάδοσης. Η ελληνική κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς μέτρα ενώ η κυβέρνηση συνεχίζοντας την υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική της απαξίας της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης στην ουσία έχει ως λύση μόνο τα ανοιχτά παράθυρα.
Επιπλέον, οι παλινωδίες και οι εγκύκλιοι που αναιρούν η μία την άλλη, προκαλούν χάος στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων:
– Η τηλεκπαίδευση τα προηγούμενα 2 χρόνια ήταν καλή για το Υπουργείο, ενώ τώρα την αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι». Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει με την Cisco, την αμοιβή της και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;
– Το Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κορύφωση της «Όμικρον» με μετάθεση ωραρίου κάτι όμως που μπορεί να γίνει μόνο στη Β/θμια εκπαίδευση. Σε ένα ολιγοθέσιο Δημοτικό ή σε ένα Νηπιαγωγείο, πώς μπορεί να γίνει;
– Η συνδιδασκαλία τμημάτων ήταν απαγορευτική μέχρι πριν λίγες μέρες. Τώρα τι άλλαξε; Δε θα δημιουργηθεί συγχρωτισμός των μαθητών;
– Οι Δ/νσεις εκπαίδευσης πού θα βρουν το αναγκαίο προσωπικό για να καλύψουν τις θέσεις των εκπ/κών που θα απουσιάζουν λόγω νόσησης; Εδώ δεν έχουν καλυφθεί ακόμη τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς…
– Ιδιαίτερα η διάθεση των selftests από τους Δ/ντές στα σχολεία τη Δευτέρα 10/1 από τις 7 π.μ. με ευθύνη αναζήτησης από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στη συνέχεια διανομής στους γονείς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ξεπερνά κάθε όριο λογικής διαχείρισης παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των εκπ/κών.
Για μια ακόμη φορά απαιτούμε:
• Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου (50% +1) για κλείσιμο του τμήματος.Να κλείνει το τμήμα με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Αντίστοιχα αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας στην ταυτόχρονη διαπίστωση κρουσμάτων σε άλλα τμήματα του σχολείου.
• Κατάργηση της τροπολογίας Ν.Δ. που αύξησε στους 25 τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.
• Αραίωση των τμημάτων με αξιοποίηση και εύρεση των αντίστοιχων χώρων. 15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα. Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.
• Δωρεάν παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας (π.χ. μάσκες) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ (rapid και μοριακά)για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου από κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ.
• Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των ΜΕΘ.
• Δημιουργία κινητών μονάδων δειγματοληπτικού ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία από τον Ε.Ο.Δ.Υ.
• Η ιχνηλάτηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση κρούσματος στη σχολική μονάδα να γίνεται στον χώρο του Σχολείου και όχι στις ήδη υπάρχουσες δομές όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.
• Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά καθώς και αυτά που θα προκύψουν από την κορύφωση της πανδημίας.
• Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, αύξηση των επιχορηγήσεων για την αγορά του υγειονομικού υλικού που χρειάζονται τα σχολεία.
• Προσλήψεις νοσηλευτών και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής(ιατρικές εξετάσεις) στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας δωρεάν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
• Χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που διαπιστώνονται θετικοί με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών.
• Αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης), κατάργηση του μέτρου των πανελλαδικών εξετάσεων (PISA)στην ΣΤ΄ Δημοτικού.
• Παροχή αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμακαι σε όσους πρέπει να φροντίζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
Η υπεράσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Για ακόμη μία φορά καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να σταματήσει την επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και να υιοθετήσει τα προτεινόμενα μέτρα της εκπαιδευτικής κοινότητας για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζας και την Ένωση Γονέων Πρέβεζας:
1. Συνέντευξη τύπου Συλλόγου, ΕΛΜΕ και Ένωσης Γονέων την Πέμπτη 13 Γενάρη
2. Παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων και μαθητές στη ΔΠΕ Πρέβεζας την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 2 μ.μ.

για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πραγματική κατάσταση στα σχολεία.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Φτάνει πια!
Οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες. Υπεράσπιση – ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανοιχτά και ασφαλή δημόσια σχολεία.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα