Τρίτη, 16/04/2024 | 21:42

Οι ανώτερες διατροφικά- φακές στην Ελλάδα καλλιεργούνται στη Λευκάδα!

467 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/01/2022, 9:36 πμ | 0 σχόλια

Οι φακές Εγκλουβής ξεχωρίζουν για το μικρό μέγεθος, τη γεύση τους, την ποικιλία των χρωμάτων τους. Η παραγωγή τους σχεδόν προπωλείται και εξαντλείται λίγες ημέρες μετά τη συγκομιδή.

Οι πιο περιζήτητες φακές της Ελλάδας καλλιεργούνται στο πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, την Εγκλουβή, όπου, χάρη στο μικροκλίμα, στη βιολογική καλλιέργεια και τη χειρωνακτική συγκομιδή, δίνει προϊόν άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Ο Γιάννης Θ. Στεριώτης, ένας από τους καλλιεργητές του εξαιρετικού οσπρίου, μας εξηγεί: «Η καλλιέργεια συνεχίζεται από γενιά σε γενιά και δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο πίσω πάει. Εμείς τα παιδιά, ο πατέρας μας Θεοδόσης, ο παππούς και η γιαγιά μας καθώς και οι πίσω πρόγονοι που θυμόμαστε όλοι ασχολούνταν με τη φακή. Τα χωράφια που καλλιεργούμε είναι ως επί το πλείστον ιδιόκτητα και έχουν περιέλθει κομμάτι-κομμάτι στην ιδιοκτησία της οικογένειας μετά από τόσα χρόνια ασχολίας. Εχουμε στην κατοχή μας έναν ικανό αριθμό κάλοψων χωραφιών (εκείνα που δίνουν την καλύτερη φακή) που μας καλύπτουν ως παραγωγούς».

Η τοποθεσία
Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας Ηνωμένων Εθνών ως μία από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού – φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδας. Η τοποθεσία είναι μοναδική, οροπέδια, μικροί κάμποι, αναβαθμίδες, μεγάλο υψόμετρο, πηγάδια, μύλοι, αλώνια και λιθιές που σου υπενθυμίζουν τι κόπο και ιδρώτα έχει ρίξει ο άνθρωπος πάνω σ’ αυτόν τον τόπο. Οπως τονίζει ο κ. Στεριώτης: «Η συνέχιση της καλλιέργειας της φακής Εγκλουβής είναι χρέος μας. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, και ειδικά τα τελευταία χρόνια η έλλειψη ικανών εργατών γης και ο μη σταθερός προγραμματισμός λόγω καιρού είναι οι κυριότερες. Τα τελευταία χρόνια ο καιρός έχει αλλάξει άρδην και οι φακές παρόλο που έχουν προσαρμοστεί στο τοπικό μας κλίμα και δεν επηρεάζονται από ζιζάνια, συνήθως καταστρέφονται από τις αλλεπάλληλες αλλαγές του καιρού. Ο κόπος δεν ανταποκρίνεται σε σχέση με τα χρήματα, αλλά η αγάπη, το χρέος και οι πρόγονοι που μας παρακολουθούν από εκεί πάνω είναι ο γνώμονας της ασχολίας μας».

Βιολογικός κύκλος παραγωγής
«Οργωμα χωραφιών Οκτώβριο με Νοέμβριο, σπορά πρώιμων Ιανουάριο με Φεβρουάριο και όψιμων τον Μάρτιο, βοτάνισμα στη συνέχεια, κόψιμο και μάζεμα Ιούνιο με Ιούλιο, στη συνέχεια αλώνισμα, καθάρισμα, συσκευασία τον Αύγουστο και διάθεση κατά τον Σεπτέμβριο. Ολα περνούν από τα δικά μας χέρια και ενίοτε με συμμετοχή εργατών. Είμαστε από τους ελάχιστους εναπομείναντες καλλιεργητές. Ο σπόρος είναι αυθεντικός και όχι κάποιο υβρίδιο εργαστηρίου, οπότε είναι ανώτερες από βιολογικές. Δεν χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα βιολογικά φάρμακα. Οι φακές μεγαλώνουν μόνες τους χωρίς να ποτίζονται ή να ψεκάζονται. Η λογική είναι ό,τι πάρουμε και ό,τι μας δώσει η φύση χωρίς να επεμβαίνουμε χημικά στο προϊόν». Σύμφωνα με τον παραγωγό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση και από Ελληνες του εξωτερικού καθώς και από ξένους, αλλά δυστυχώς η ποσότητα δεν επαρκεί για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση από τη στιγμή που δεν καλύπτεται πλήρως και η ελληνική αγορά.

ΠΗΓΗ-φωτος: olivemagazine.gr Ρεπορτάζ Δώρα Δημητρούλα

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα