Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:42

Ανάχωμα στην «Omicron» οι εμβολιασμοί: Μόλις το 1,6% των κρουσμάτων χρήζει νοσηλείας

486 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/01/2022, 12:53 μμ | 0 σχόλια

σχυρό ανάχωμα στα νοσοκομεία της χώρας έχει δημιουργήσει πλέον ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου αποδεικνύεται ότι προσφέρει άμεση και ενισχυμένη προστασία συγκρατώντας τις σοβαρές λοιμώξεις και μειώνοντας δραστικά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων στις κλινικές covid του ΕΣΥ παρά τις δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις που καταγράφονται τις τελευταίες δέκα ημέρες λόγω της σαρωτικής μετάλλαξης Omicron κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που καταγράφονταν την περασμένη άνοιξη όταν εντοπίζονταν καθημερινά περίπου 4.000 κρούσματα της “βρετανικής” μετάλλαξης.

Από τον χθεσινό απολογισμό της επιδημίας στο σύστημα υγείας προκύπτει ότι νοσηλεύονται συνολικά 5.127 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 1.129 σε Μονάδες. Τα βαριά περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Αλλά και από τους εμβολιασμένους, κυρίως ηλικιωμένους ή με υποκείμενα νοσήματα που έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου, τα σοβαρά περιστατικά δεν αφορούν τη μετάλλαξη Omicron.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο οι γιατροί διαπιστώνουν με ανακούφιση ότι οι σχεδόν 300.000 μολύνσεις με τις οποίες έχει κάνει… ποδαρικό το πρώτο δεκαήμερο του έτους έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία περί τα 5.000 άτομα με λοίμωξη Covid, δηλαδή το 1,6% των κρουσμάτων.

Στα προηγούμενα επιδημικά κύματα με την κυριαρχία της μετάλλαξης Αλφα (βρετανικής) και Δέλτα (ινδικής) τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονταν νοσηλεία αποτελούσαν το 10-15% των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονταν.

Ο μειωμένος αριθμός των ατόμων με σοβαρή νόσηση που χρειάζονται νοσηλεία αποτελεί κατά τους επιστήμονες περίτρανη απόδειξη για το τείχος προστασίας που υψώνει το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης covid στον πληθυσμό. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πλέον απο όλους ειδικά η αυξημένη προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση – σε αυτήν πιστώνεται η διαχειρίσιμη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο κι ενώ καθημερινά εντοπίζονται από 20.000 έως και 50.000 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο αρμόδιος για την εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία”, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πολίτες ανέρχονται σε 7.150.000 αποτελώντας το 68,1% του γενικού πληθυσμού. Από αυτούς τα 5,8 εκατομμύρια είναι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης την οποία έχει λάβει το 68,2%, σχεδόν 4 εκατ. πολίτες, που συγκροτούν και το πιο στέρεο τμήμα του τείχους ανοσίας.

Άλλοι 825.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το επόμενο διάστημα τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση. Μάλιστα, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική δόση καθώς και εκείνων που την έχουν προγραμματίσει στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων ανέρχεται στο 92,3%. Οι πολίτες κάτω των 60 χρόνων που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση αποτελούν το 24,8%.

ΠΗΓΗ-φωτο: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα