Σάββατο, 20/04/2024 | 04:55

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή προμήθεια θεραπειών COVID όπως στα εμβόλια

455 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2021, 8:59 πμ | 0 σχόλια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής την κοινή αγορά και προμήθεια φαρμάκων και θεραπειών κατά του COVID-19, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε η EURACTIV Ελλάδας.

«Εκτός από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να προωθηθεί η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες του COVID-19, περιλαμβανομένης της κοινής προμήθειας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Πηγή της ΕΕ είπε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εγκρίνει περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του COVID-19 πολύ πιθανό εντός της εβδομάδας.

Ο EMA έχει εγκρίνει τέσσερα φάρμακα, άλλα τέσσερα έχουν υποβληθεί για άδεια κυκλοφορίας και ένα βρίσκεται επί του παρόντος υπό κυλιόμενη εξέταση (rolling review).

Όμως η πηγή της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δεν πρέπει να βασίζονται στα φάρμακα.

«Πρωταρχική προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός», είπε η πηγή.

Στον «αέρα» το πιστοποιητικό COVID

Στο μεταξύ στην Κομισιόν επικρατεί εκνευρισμός για τις μονομερείς αποφάσεις των κρατών μελών για πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μετά την Ιταλία, η οποία πλέον απαιτεί τα εμβολιασμένα άτομα να κάνουν PCR ή rapid test κατά την άφιξή τους, ενώ τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, ήρθε και η απόφαση της Ελλάδας για PCRτεστ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν την αναμνηστική δόση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι «δεν λάβαμε κανένα επίσημο μήνυμα από την Ιταλία», το οποίο είναι υποχρεωτικό για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, 48 ώρες πριν από την εισαγωγή.

«Σύμφωνα με τον κανονισμό για το πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τους κατόχους πιστοποιητικών είναι δυνατά μόνο εάν είναι απαραίτητα και αναλογικά για λόγους δημόσιας υγείας. Θα δούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μόλις γνωστοποιηθούν από την Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει κρίσιμο να διασφαλιστεί η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και, όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, να παραμείνουν σε ισχύ για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ζήτημα του συντονισμού των κρατών αναφορικά με πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς είναι επίσης στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

«Απαιτούνται συνεχείς συντονισμένες προσπάθειες για την ανταπόκριση στις εξελίξεις που βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τυχόν περιορισμοί βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ούτε παρεμποδίζουν δυσανάλογα την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών και τα ταξίδια στην ΕΕ», αναφέρει έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Βρυξέλλες | Σαράντης Μιχαλόπουλος

ΠΗΓΗ-φωτό: euractiv.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα