Πέμπτη, 25/04/2024 | 14:56

Στη βουλή το θέμα αξιοποίησης και προβολής του Κοκκινοπηλού νομού Πρέβεζας

763 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/12/2021, 1:39 μμ | 0 σχόλια

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση και προβολή του Κοκκινοπηλού της Πρέβεζας»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Ο Κοκκινοπηλός της Πρέβεζας αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό γεωλογικό, φυσικό και αρχαιολογικό φαινόμενο στη χερσόνησο του Αίμου. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λόφων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζηρού, που δημιουργεί μία σχεδόν σεληνιακή και απόκοσμη εικόνα σε όποιον πεζοπορεί στην έκταση αυτή. Η μορφολογία του εδάφους και το κατακόκκινο χρώμα του δημιουργούν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στον πλανήτη Άρη. Οι βροχές, σε συνδυασμό με την εναπόθεση αφρικανικής σκόνης, σε βάθος χρόνου, μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο, με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Η πρόσβαση στον Κοκκινοπηλό είναι σχετικά δύσκολη, γι΄ αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία των καταλλήλων προϋποθέσεων διευκόλυνσης της προσβασιμότητας στην εν λόγω έκταση. Επιπρόσθετα, σημαντικά ευρήματα της παλαιολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού βρέθηκαν, μέσω της αρχαιολογικής σκαπάνης, στην θέση Ασπροχάλικο, πλησίον του Κοκκινοπηλού. Επιπλέον, η περιοχή, υπόγεια, διατρέχεται από τον αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, που δημιουργήθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο, μετά την ίδρυση της Νικόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης, που αριθμούσε περίπου 150.000 κατοίκους. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συντελέσουν στην τουριστική προβολή της ως άνω ευρύτερης περιοχής, ως ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού, που συνδυάζει αρμονικά την γεωφυσική και την αρχαιολογική ομορφιά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες περαιτέρω προβολής και αξιοποίησης του Κοκκινοπηλού Πρέβεζας, κατά το μέρος της δικαιοδοσίας που αναλογεί σε κάθε ένα εκ των ως άνω ερωτώμενων Υπουργείων, προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος του σε ένα πάρκο που θα συνδυάζει την γεωμορφολογική μοναδικότητα και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, ώστε να προσαυξήσει την υπεραξία της η περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες από το εσωτερικό και εξωτερικό;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1165/15.11.2021 Ερώτηση με θέμα:
«Αξιοποίηση και προβολή του Κοκκινοπηλού της Πρέβεζας»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 1165/12.11.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η βραχοσκεπή Ασπροχάλικο βρίσκεται στο Δ. Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας. Έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος με τις Y.A. υπ’ αρ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ46/111924/ 31373/6467/5220/13.11.2012 (ΦΕΚ 369/Α.Α.Π./26.11.2012) και Υ.Α. 7828/7.5.1965 (ΦΕΚ
404/Β/6.7.1965) και ανήκει στην αρμοδιότητα της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Ανθρωπολογίας. Πρόκειται για αβαθή βραχοσκεπή, η οποία ανοίγεται στα ασβεστολιθικά πετρώματα της βραχώδους δυτικής όχθης του ποταμού Λούρου. Στην εν λόγω θέση, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge E.S. Higgs, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και μετέπειτα καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήριο Δάκαρη, κατά τα έτη 1964-1966, καθώς και κατά την περίοδο 1983-1986, οι οποίες έφεραν στο φως κατάλοιπα διαφόρων φάσεων της Παλαιολιθικής εποχής.
Ανάλογες έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στη θέση Κοκκινοπηλός, η οποία βρίσκεται νοτίως της βραχοσκεπής και σε απόσταση 3,5 χλμ. Οι αρχαιολογικές επιχώσεις απέδωσαν πληθώρα καταλοίπων, κυρίως της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου. Κάτω από τον Κοκκινοπηλό διέρχεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της σήραγγας του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (ΦΕΚ 35/Β/2.2.1962 και ΦΕΚ 404/Β/6.7.1965).
Τα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφικών ερευνών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στην έκθεση του οποίου εκτίθεται μέρος τους. Παράλληλα, αποτελούν αντικείμενο μελετών που εκπονούνται κυρίως στο πλαίσιο διδακτορικών διατριβών. Αν και πρόκειται για σημαντικές παλαιολιθικές θέσεις, ωστόσο δεν προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οικιστικά ή άλλα εμφανή in situ αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν.
Το αναφερόμενο στην Ερώτηση υδραγωγείο της Νικόπολης, που ανάγεται στην ρωμαϊκή περίοδο (1ος αι. π.Χ – 1ος αι. μ.Χ.), αποτελείται από υπόγειο αγωγό με τη μορφή

σήραγγας, που κατά διαστήματα φέρει φρεάτια εξαερισμού και ως εκ τούτου δεν είναι επισκέψιμος. Η λαξευμένη στον ασβεστολιθικό βράχο σήραγγα του υδραγωγείου, μήκους περίπου 400μ., βρίσκεται στον άξονα Ανατολής-Δύσης, και εντοπίζεται σε βάθος περίπου 20μ. Η σημερινή είσοδος της σήραγγας, η οποία δεν είναι η αρχική, βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας. Η σήραγγα εξέρχεται στους δυτικούς πρόποδες των ασβεστολιθικών υψωμάτων, στο Δίχαλο Ρέμα, από όπου ως υπέργειος κτιστός αγωγός εντοπίζεται στην περιοχή του Ριζοβουνίου. Για τον έλεγχο της σήραγγας έχουν κατασκευασθεί οκτώ συνολικά φρεάτια, από τα οποία έχουν εντοπισθεί τα έξι. Πρόκειται για κάθετες πυργοειδείς κατασκευές, που εσωτερικά φέρουν ορθογώνιας διατομής αγωγό και έχουν διανοιχθεί σε απόσταση 40-50 μ.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 ΕΠΑΝ ΙΙ Πράξης, με τίτλο
«Ανάδειξη Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης Νομού Πρέβεζας», πραγματοποίησε εργασίες στη σήραγγα και στο πρώτο φρεάτιο που εντοπίζεται στην Θέση Ανάδειξης 2- Κοκκινόπηλος, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου και την ενημέρωση του κοινού.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα