Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:08

Κώστας Μπάρκας: Προϋπολογισμός ψεμάτων, που δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία

508 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2021, 2:32 μμ | 0 σχόλια

Ομιλία Κώστα Μπάρκα στον Προϋπολογισμό: Ένας Προϋπολογισμός ψεμάτων, που δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία
Η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένας ακόμα Υπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, «σφύριξε», κήρυξε το τέλος της πανδημίας, λέγοντας ότι αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, ο οποίος θα μας οδηγήσει στο πέρας της πανδημίας. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ωφέλιμο, πλούσιο για την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Είναι αλήθεια, όμως, έτσι; Δυστυχώς! Δυστυχώς, για την πλειοψηφία της κοινωνίας, τα πράγματα είναι ακριβώς στον αντίποδα. Δεν διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας, όπως ο Πρωθυπουργός σας, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πριν ενάμιση χρόνο από Βήματος Βουλής, αλλά βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα της πανδημίας. Και μάλιστα, ο σκληρός πυρήνας της πανδημίας, όταν έχουμε τόσες απώλειες συνανθρώπων μας καθημερινά κι εσείς πετάτε χαρταετό, γίνεται με τον προϋπολογισμό να γράφει λιγότερες παροχές, λιγότερα χρήματα για την υγεία.
Έρχονται οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ανακοινώνουν, λένε ότι έχουμε αύξηση προϋπολογισμού. Λένε, όμως, ψέματα σκληρά ψέματα. Φωνάζουν το non paper της Νέας Δημοκρατίας από Βήματος της Βουλής και δεν αναγνωρίζουν ότι έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό -ο ίδιος ο Υπουργός το έχει πει- μείωση των χρημάτων για την πανδημία.
Όμως, επιτρέψτε μου να επανέλθω στην αρχική μου τοποθέτηση για τις ΜΕΘ και να αναφέρω mot a mot, λέξη-λέξη, ορισμένες δηλώσεις κάποιων αξιωματούχων και από Πρακτικά της Βουλής, αυτά που ο κ. Μητσοτάκης είπε.
Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης: «Αν είχαμε πέντε χιλιάδες ΜΕΘ, θα σήμαινε πως θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Σκέρτσος –ο δικός σας Υπουργός, τον υποστηρίζετε, έρχεστε εδώ και υποστηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους-: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας».
Ο κ. Μητσοτάκης, πριν δεκαπέντε ημέρες, από αυτό το Βήμα, του Βήματος της Βουλής: «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε ασθενείς που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».
Και επειδή ο κ. Μπουκώρος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ήρθε και μίλησε για αξιοπιστία της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, σας λέω ευθαρσώς, ότι είστε αναξιόπιστοι! Είστε αναξιόπιστοι και λέτε ψέματα από Βήματος Βουλής. Διότι ο Σωτήρης, ο αγαπητός σας Σωτήρης, τον οποίον εσείς αποκαλείτε «Σωτήρη», εγώ θα τον αποκαλέσω «κ. Τσιόρδα», ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων –αυτός ο οποίος σας λέει διάφορα πράγματα εδώ και δύο χρόνια, περίπου, για την διαχείριση της πανδημίας- ο κ. Σωτήρης, λοιπόν, ο κ. Τσιόρδας, παρέδωσε αρχές Μαΐου μία μελέτη στον κ. Μητσοτάκη, όπου αποδείκνυε το ακριβώς αντίθετο, ότι η θνητότητα εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας φτάνει το 87%. Επίσης, από αυτή τη μελέτη προκύπτει αβίαστη η ανάγκη για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον κορωνοϊό.
Αναξιόπιστος, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης! Αναξιόπιστη η Κυβέρνησή σας! Ψεύτες είστε! Κι έρχεστε κι εσείς από Βήματος Βουλής τώρα να επιτείνετε τα ψέματά σας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Ευελπιστώ ο κ. Μητσοτάκης, που θα έρθει το Σάββατο εδώ, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό, να κοιτάξει τον ελληνικό λαό στα μάτια και να ζητήσει μια συγνώμη για τα ψέματα που ξεστόμισε από Βήματος Βουλής. Το οφείλετε στις δεκαεννιάμισι χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στις οικογένειές τους, αλλά και σε όλους όσους υγειονομικούς όχι με χειροκροτήματα, αλλά καθημερινά δίνουν τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Οι Υπουργοί Οικονομικών, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στις Επιτροπές -εγώ συμμετέχω στην Επιτροπή Οικονομικών- είπαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα, για φέτος, θα ανέλθει στο 2010. Ξέρετε, όσοι έχουμε μνήμη, κι εγώ, δυστυχώς για εσάς, έχω καλή μνήμη, θα σας πω ότι έρχεται αβίαστα στη μνήμη μου το έτος 2009, όπου το πρωτογενές έλλειμμα είχε ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Ήμασταν στο 10%, με ποσοστό ανάπτυξης και τότε.
Αν, λοιπόν, τοποθετήσουμε δίπλα-δίπλα το πρωτογενές έλλειμμα, την έκρηξη του πληθωρισμού, την οποία αναγνωρίζετε –άλλο αν ο Υπουργός Ανάπτυξης λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα-, την αύξηση των τιμών όλων των αγαθών, των αναγκαίων αγαθών, για να ζήσουν και να ζεσταθούν οι άνθρωποι στη χώρα και την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, της κοινωνικής πλειοψηφίας, δυστυχώς, θα πω ότι για την κοινωνική πλειοψηφία –όχι για εσάς- το μέλλον είναι δυσοίωνο.
Η έκρηξη, λοιπόν, ανάπτυξης, την οποία υπόσχεται ο Υπουργός Ανάπτυξης οδηγεί όχι σε αντιστοίχιση την αύξηση του κατώτατου μισθού –γιατί να σας ενημερώσω ότι εκλεγήκατε στην Κυβέρνηση υποσχόμενοι ότι θα έχουμε το διπλάσιο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, σε σχέση με την ανάπτυξη-, καθώς έρχεστε να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό κατά 2%! Έτσι ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο αναξιόπιστος κ. Μητσοτάκης.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι η ανάπτυξη, την οποία υπόσχεστε στον ελληνικό λαό, δεν αφορά τον ελληνικό λαό, αλλά ορισμένους φίλους σας, για τους οποίους τοποθετείτε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εν μέσω πανδημίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πλουτίσουν έτι περαιτέρω.
Ο Νόμος 2611 έχει την υπογραφή της συντρόφισσας Έφης Αχτσιόγλου –είχα την τιμή να συνδράμω στο Υπουργείο Εργασίας εκείνη την περίοδο-, είναι ο νόμος για τη μόνιμη θεσμοθέτηση της δέκατης τρίτης σύνταξης. Εσείς, το 2019, όταν εκλεγήκατε, ήρθατε και την καταργήσατε τη σύνταξη αυτή.
Το 2016 είχαμε 1.629.000.000 ευρώ κοινωνικό μέρισμα. Το 2017 είχαμε 2.750.000.000 ευρώ κοινωνικό μέρισμα. Το 2018 είχαμε 3.780.000.000 ευρώ κοινωνικό μέρισμα. Τι κάνατε εσείς; Καταργήσατε την παροχή του κοινωνικού μερίσματος και ήρθατε φέτος να νομοθετήσετε περίπου 300 εκατομμύρια για τον ελληνικό λαό. Τόσα θεωρείτε ότι είναι το βοήθημα, ότι έτσι θα βοηθήσετε τον ελληνικό λαό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επειδή είστε αναξιόπιστοι και εσείς και Πρωθυπουργός, επειδή από αυτό το Βήμα λέτε μονίμως ψέματα και εσείς η Κοινοβουλευτική Ομάδα –γιατί έτσι σας έχει τάξει ο κ. Μητσοτάκης και στον ελληνικό λαό-, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό αυτόν. Δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία.
Ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί από τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας το επόμενο διάστημα μετά από εθνικές εκλογές θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα αφορά και θα βοηθά την κοινωνική πλειοψηφία.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα