Κυριακή, 01/10/2023 | 15:03

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Άρτας: Εργατικό ατύχημα οικοδόμου

476 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/12/2021, 1:12 μμ | 0 σχόλια

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ
Πάλη για την προστασία της ζωής μας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία
(και νέο εργατικό ατύχημα με οικοδόμους από την Άρτα)
Στις 19 του Νοέμβρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του πανελλαδικού σωματείου εναεριτών, επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, που εκτελούνται έργα αντιστήριξης των βράχων. Οι αντιπροσωπείες διαπίστωσαν, ότι χρησιμοποιούνταν εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, με αμοιβές χαμηλότατες, με ωράρια κατά το δοκούν της επιχείρησης. Την ίδια μέρα οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και με την αρμόδια επιθεώρηση και ζήτησαν να παρθούν μέτρα.
Κάτω από την πίεση του Εργατικού Κέντρου Άρτας, της Ομοσπονδίας οικοδόμων και του σωματείου εναεριτών, η εργοδοσία αναγκάστηκε να στείλει για μια πρώτη εκπαίδευση τους εργαζόμενους, πράγμα που 20 μέρες μετά αποδείχτηκε σωτήριο για τους εργαζόμενους που μέχρι τότε δούλευαν χωρίς βοηθητικό σχοινί, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα: Στις 8 Δεκέμβρη, αποκολλήθηκε βράχος κόπηκε το ένα σχοινί και ένας συνάδελφός αφού κόπηκε το πρώτο σχοινί, συγκρατήθηκε από το δεύτερο, και τουλάχιστον σώθηκε η ζωή του, γλυτώνοντας με τραυματισμούς.
Είναι καθαρό ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Η εργοδοσία, εγκληματεί στους χώρους δουλειάς και η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα ρολά του υπουργείου, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το τι συμβαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα η ζωή των εργαζομένων να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.
Σήμερα πιά το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους από όλους αυτούς τους κινδύνους;
Εμείς λέμε ούτε η εργοδοσία ούτε η κυβέρνηση θα προστατέψουν την ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επομένως στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας, να παλέψουμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας, να έρθουμε σε σύγκρουση με την εργοδοσία που γίνεται ακόμα πιο επιθετική. Σήμερα οι ετήσιες εκατόμβες ανθρώπινων ζωών στον Μολώχ της παραγωγικής διαδικασίας, της εκμετάλλευσης, της καρδιάς του καπιταλισμού, είναι απίστευτα πολλές, είναι εδώ και όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ποιος θα απαντήσει για το ποιος έχει την ευθύνη για το έργο αυτό; Ποιος και πότε έκανε ένα έλεγχο; Πόσες ώρες δουλεύουν; Πόσο πληρώνονται; Με τι ένσημο ασφαλίζονται; Σε τι μεροκάματο αναλογεί;
Τα συνδικάτα, να γίνουν βήμα καταγγελιών για την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς. Να αυξηθεί η πίεση, η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας. Μην αφήσουμε τη δική μας ζωή να γίνεται μπαλάκι στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η υπόθεση της ζωής πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια. Να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να κλιμακώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!
Για να μην πληρώσουν και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό οι πολλοί τα κέρδη των λίγων
Όλοι και Όλες την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 7.οομ.μ. στην Πλ. Κιλκίς
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ!
Εργατικό Κέντρο Άρτας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα