Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:37

Θανάσης Καββαδάς: 49.000.000 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Λευκάδα

536 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/12/2021, 7:49 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «49.000.000 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη Λευκάδα» –

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τη Λευκάδα και άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο Βουλευτής έθεσε αρχικά το θέμα της εξαγοράς ακινήτων του δημοσίου από τους πολίτες που τα νέμονται, ζήτημα που είχε θίξει και σε σχετική ερώτησή του με αρ.πρωτ.1901/19.11.2020. Ιδιαίτερα στάθηκε στην περίπτωση του Νυδριού όπου, στον παλαιό αιγιαλό, το ζήτημα καθορισμού των οριογραμμών δημιούργησε δημόσια κτήματα που ανήκουν ή που τα διεκδικεί το δημόσιο. Σε αυτά τα κτήματα σήμερα είτε κατοικούν είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν δυσβάσταχτα πρόστιμα, ενώ παράλληλα υπάρχει και διοικητικό κόστος με ποινικά δικαστήρια και έξοδα. Ζήτησε τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την εξαγορά τους, ενώ ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το θέμα εξετάζεται.

Στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί για την οικονομική στήριξη του Υπουργείου  στη Λευκάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του Βουλευτή ο Υπουργός, στη Λευκάδα χορηγήθηκαν:

  • 32 εκ. ευρώ μέσω των 6 κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής σε 2.874 επιχειρήσεις (Μέσος Όρος ενίσχυσης 11.090 ευρώ)
  • 3,5 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού
  • 9 εκ. ευρώ από 131 δάνεια που συνάφθηκαν με τη συνδρομή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν εκταμιευθεί.
  • 4,5 εκ. ευρώ μέσω του Υπουργείου Εργασίας σε εργαζομένους της Λευκάδας που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Το συνολικό ποσό της στήριξης της Κυβέρνησης για τη Λευκάδα ανέρχεται σε 49.000.000 ευρώ.

Ο Βουλευτής έκανε αναλυτική αναφορά στον Υπουργό για τις παραχωρήσεις οικοπέδων στο ΒΚ75. Ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για τις επαφές του με την ΕΤΑΔ και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να παραχωρηθεί το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση σε ένα δημόσιο κτίριο όλων των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού, οι οποίες επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τους φορολογούμενους με πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως για μισθώματα στέγασης και ζήτησε την συνδρομή του Υπουργού ώστε να προχωρήσουν και οι δύο παραχωρήσεις.

Τέλος, συζητήθηκε η πιθανότητα εφαρμογής και στα Ιόνια Νησιά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 2025 που θα εφαρμοστεί στο Αιγαίο, κάτι που ο Υπουργός είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει, ενώ ο Βουλευτής έθεσε και το θέμα του τρόπου φορολόγησης των αναδρομικών 2015-2016 για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχετικά με τη συνάντηση ο Βουλευτής δήλωσε:

«Με τον Υπουργό Οικονομικών έχουμε συχνή συνεργασία στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετέχω ως Αντιπρόεδρος. Ωστόσο σήμερα, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νέου, αναπτυξιακού προϋπολογισμού, είχαμε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα επικαιρότητας, αλλά και να  ενημερώσω τον κ. Σταϊκούρα για τα θέματα αρμοδιότητάς του που απασχολούν το νομό μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και η υπόλοιπη Κυβέρνηση, στέκεται στο πλευρό της Λευκάδας. Φάνηκε από τα 49 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, φαίνεται σχεδόν καθημερινά στα μικρά και μεγάλα έργα που δρομολογούνται στο νησί μας, θα συνεχίσει να φαίνεται και σε άλλα θέματα που έχει ανάγκη η Λευκάδα και που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους πολίτες της.»

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα