Σάββατο, 20/04/2024 | 08:54

Πρέβεζα: Εμφατικό μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

579 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/11/2021, 1:03 μμ | 0 σχόλια

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πρέβεζας αλλά και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και ο αντιδήμαρχος για θέματα κοινωνικής πολιτικής Λεωνίδας Αργυρός παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Ππέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Η βία κατά των γυναικών είναι βία κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων ολόκληρης της ανθρωπότητας τόνισε ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βία μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε και δεν υπάρχει ασφαλής τόπος. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα ποσοστά βίας στο διαδίκτυο αυξάνονται δραματικά. Δυστυχώς η οικία, το σπίτι μας δεν αποτελεί ασφαλή τόπο από ότι δείχνουν οι στατιστικές πρόσθεσε ο κ. Αργυρός. “Είναι επιτακτικό ως κοινωνία να αναλάβουμε το δύσκολο έργο να μεταλλάξουμε τις δομές και τις κουλτούρες που επιτρέπουν ή και ενθαρρύνουν τη βία, είναι αναγκαίο να καταδικάσουμε με τον πλέον ρητό τρόπο όλες τις πράξεις βίας κατά των γυναικών, να διαλύσουμε τα στερεότυπα και να εξαλλείψουμε την άνιση μεταχείριση. αποτελεί χρέος όλων μας προς τις συζύγους, προς τις κόρες μας, τις αδελφές μας, τις μανάδες μας, προς όλες τις γυναίκες” είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός.


Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τονίζοντας ότι είναι γνωστό ότι μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της. Το παραπάνω ποσοστό σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας μεταφράζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες. “Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ξεκάθαρα μια κρυφή παγκόσμια κρίση. Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε έτσι ώστε να υπάρξει αρχικά η συνειδητοποίηση και κατόπιν η εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Η βία των γυναικών δεν περιορίζεται από κοινωνικά ή γεωγραφικά στεγανά. είναι γεγονός πως οι περιθωριοποιημένες γυναίκες, αυτές χωρίς οικονομική αυτονομία, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Η βία κατά των γυναικών παίρνει πολλές μορφές. Οικιακή βία, ο γάμος σε παιδική ή νεαρή ηλικία, η σεξουαλική επίθεση και η σεξουαλική παρενόχληση είναι μερικές από αυτές. Η βία έχεις τις ρίζες στην έμφυλη ανισότητα την οποία οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να αντιμςετωπίσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η πεποίθηση πολλών θυτών πως η βία σε οποιαδήποτε μορφή της κατά των γυναικών αποτελεί κανονικότητα, πρέπει να εκριζωθεί. Όλοι πρέπει να εργαστούμε άοκνα προς αυτή την κατεύθυνση.” υπογράμμισε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.


Στη συνέχεια από το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών του δήμου Πρέβεζας τοποθετήθηκε η ψυχολόγος του κέντρου Σταυρούλα Πουλιάνου.
“Η 25η νοεμβρίου είναι ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και υπενθύμισης ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βιώνει σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, λεκτική βία ή δέχεται απειλές για τη ζωή του. Η έμφυλη βία όμως δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, έχει σοβαρές συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, μία στις τρεις γυναίκες έχει βιλώσει βία από σύζυγο ή σύντροφο, μία στις πέντε έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. καθημερινά δολοφονούνται 137 γυναίκες σε όλο τον κόσμο,ενώ το 55% με 95% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλουν ποτέ την κακοποίησή τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις 5 γυναίκες από 15 ετών και άνω έχει υποστεί έμφυλη βία, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, ενώ το 40% με 50% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Πουλιάνου.
Στο νομικό κομμάτι του κέντρου αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της η δικηγόρος Ιωάννα Χατζηλεωνίδα. “Το κέντρο συμβουλευτικής θυμάτων έμφυλης βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων του δήμου Πρέβεζας δραστηριοποιείται σχετικά με την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των εν λόγω θυμάτων, ήδη από το έτος 2013. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους πολίτες της Πρέβεζας και ευρύτερα της Ηπείρου ότι το συμβουλευτικό κέντρο θυμάτων βίας ή πολλαπλών διακρίσεων του δήμου Πρέβεζας παρέχει άμεση νομική συμβουλευτική υποστήριξη στις γυναίκες αυτές οι οποίες μπορούν να μας επισκεφθούν στο χώρο μας ή να μας καλέσουν τηλεφωνικά, ώστε να λάβουν μια πλήρη και ολοκληρωμένη στήριξη. ” τόνισε η κ. Χατζηλεωνίδα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κοινωνική λειτουργός της δομής κ. Ακριβή Κατσανού. “Η εργασιακή συμβουλευτική, είναι η συμβουλευτική παρέμβαση η οποία γίνεται με τη βοήθεια ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης -συνεδρίας κατά την οποία αναπτύσσεται σχέση προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο με στόχο την υποστήριξη για την εύρεση εργασίας. Η εργασιακή συμβουλευτική πραγματοποιείται κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό από ειδικές υπηρεσίες και από εξειδικευμένους επιστήμονες. κατά την παροχή της πραγματοποιείται ένας κύκλος συνεδριών με τη χρήση επιστημονικών εργαλείων, προφορικές και βιωματικές ασκήσεις, ερωτηματολόγια. Οι συνεδρίες πολύ συχνά μπορούν να πλαισιωθούν από πληροφόρηση σχετικά με προγράμματα κατάρτισης, προκηρύξεις δημοσίου τομέα, βοήθεια στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος.” σημείωσε σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Κατσανού.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη δομή της Πρέβεζας, υπάρχει δωρεάν, δημόσια νομική κάλυψη στο δήμο Πρέβεζας. Πολύ σημαντικό γι΄αυτές τις γυναίκες είναι το γεγονός ότι εντάσσονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και να επιδοτούνται, να συμμετέχουν σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην οχταετή λειτουργία του κέντρου στην Πρέβεζα, αρκετές γυναίκες έχουν αλλάξει τη ζωή τους, ενώ γυναίκες που έχουν δεχθεί βία, έχουν φιλοξενηθεί και σε ξενώνες φιλοξενίας. Είναι ένα κομμάτι σύμφωνα με την Κοινωνική λειτουργό της δομής Ακριβή Κατσανού που είναι επικίνδυνο, ενώ υπογράμισε: “Το δικό μας κέντρο στα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει φυγάδευσης γυναικών και φιλοξενίας σε ξενώνες, έχει λειτουργήσει ταχύτατα. Δε ρισκάρουμε η γυναίκα να μείνει στο κακοποιητικό περιβάλλον ούτε για μία ώρα και δε ρισκάρουμε παιδάκια πολύ νεαρής ηλικίας να βρίσκονται μπροστά σε εικόνες βίας ή έντονης λογομαχίας. Σε ότι αφορά τους ξενώνες φιλοξενίας είναι στη διακριτική ευχέρια των γυναικών για το που θα μεταβούν. Το δίκτυο μπορεί να παρέχει ασφάλεια σε οποιοδήποτε αίτημα προκύψει από τη γυναίκα.”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οκταετή λειτουργία της δομής στην Πρέβεζα έχουν εκδηλωθεί περίπου 550 περιστατικά, ενώ το κέντρο φυγάδευσε περίπου 25 γυναίκες.

Το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Πρέβεζας έστειλε εμφατικό μήνυμα για την εξάλειψη κατά της βίας των γυναικών.

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα