Τρίτη, 23/04/2024 | 08:16

Ποιος να πει «όχι»; Αυτές είναι οι ποινές στην Αυστρία για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό το Φλεβάρη

566 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/11/2021, 11:01 πμ | 0 σχόλια

15.809 κρούσματα για μια χώρα σχεδόν 9 εκατομμυρίων, είναι αριθμός τρομακτικός. Η Αυστρία βλέπει τα κρούσματα να βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα σταθερά πάνω από τις 11.000 και γι΄αυτό πάει από Δευτέρα σε ολικό lockdown.

Αυτό δεν αφορά μόνο ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους και θα κρατήσει 10 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Σε 10 ημέρες για την ακρίβεια θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, αφού η ανακοίνωση ανέφερε την 12η Δεκεμβρίου ως ημέρα άρσης. Μαζί με το lockdown, ο Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε κι ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός προς όλους και όσοι δεν εναρμονιστούν, θα υποστούν συνέπειες.

Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 66% περίπου στην εμβολιαστική κάλυψη. Είναι δηλαδή ελάχιστα ψηλότερα από την Ελλάδα. Το ποσοστό νοσούντων έχει ανέβει πλέον στους 990 ανά 100.000 κατοίκους.

Με όσους δε μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους να εξαιρούνται και με μεγάλη πιθανότητα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να αφορά ανθρώπους από μια ηλικία και πάνω, η Αυστρία προχωράει σε κάτι που η Ευρώπη απέφευγε για καιρό. Ούσα όμως στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας και βλέποντας πως τα εμβόλια όντως προσφέρουν τείχος προστασίας, κάνει το τολμηρό βήμα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δε συνίσταται μόνο σε απαγορεύσεις προς όσους δεν εμβολιάζονται. Συνίσταται και σε πρόστιμο, το οποίο θα γίνεται ποινή φυλάκισης εφόσον δεν καταβάλλεται για τον οποιονδήποτε λόγο. Αυτή η αντιστοίχιση, έχει φέρει ανταπόκριση, με ένα κύμα αλλαγής των ανεμβολίαστων.
«Για πολύ καιρό η φιλοσοφία σε αυτή τη χώρα ήταν ότι δε θέλουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Παρά τους τόσους μήνες να πείσουμε τους αρνητές, δεν καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν. Δε θέλουμε πέμπτο κύμα, δε θέλουμε ούτε έκτο ούτε έβδομο» δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σύμφωνα με τη Guardian.

Βλέποντας ο Σάλενμπεργκ πως το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δεν έφερε αποτέλεσμα, προχώρησε σε ουσιαστική τιμωρία και των εμβολιασμένων κι είναι ενα αντικείμενο μελέτης το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μεταξύ της μίας και της άλλης πλευράς.

Η Αυστρία ακολουθεί πάντως την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και θα διατηρεί σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού για 7 μήνες μετά τη 2η δόση και μετά θα ακολουθήσει η αναμνηστική για την ανανέωση του.

«Κανείς δε θέλει ένα lockdown, είναι ένα αδούλευτο εργαλείο. Είναι όμως το πιο αποτελεσματικό που έχουμε» είπε ο υπουργός Πράσινης Ανάπτυξης της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Μεκστάιν.

Οι αντιδράσεις στην Αυστρία για τον εμβολιασμό ήταν σκληρές, με τον Χέρμπερτ Κικλ του ακροδεξιού κόμματος FPO, που είναι ένας τσαρλατάνος της πολιτικής, να αποκαλεί δικτατορία την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ-φωτο: menshouse.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα