Παρασκευή, 19/04/2024 | 15:03

Πανεργατικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα: Αγώνας για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη

510 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/11/2021, 1:42 μμ | 0 σχόλια

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 10/11 ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΙΣ 6 μμ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Τα σωματεία μας εκτιμούν ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ακύρωση ανατροπή και κατάργηση του ν. Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.
Απέναντι σε αυτό το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση και τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη και την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα , για εργασία –υγεία-παιδεία –ελευθερία.

Στην κατεύθυνση αυτή τα σωματεία μας θα συμβάλουν και θα συμμετέχουν σε κάθε πρωτοβουλία συντονισμού και κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα. Από αυτή τη σκοπιά καλούμε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Εργατικών Κέντρων της περιοχής στις 10 Νοέμβρη στα Γιάννενα. Ως σωματεία επιδιώκουμε τη συζήτηση όλων των προτάσεων χωρίς αποκλεισμούς και προειλημμένες αποφάσεις με το παρακάτω πλαίσιο αγώνα:

• Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη
• Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους
• Αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές συμβάσεις ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για όλους τους εργαζόμενους – Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο
• Κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
• ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό
• Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες
• Απεργιακή κλιμάκωση. Οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω
• Χρόνος για ζωή και δικαιώματα – Όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας – Τέρμα στην ακρίβεια

Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) σε συνδυασμό με την τάχιστη επιδίωξη της κυβέρνησης να τον προωθήσει με ΚΥΑ και εγκυκλίους για τα εργασιακά, τις διαδικασίες των σωματείων και τις απεργίες βάζουν το εργατικό κίνημα μπροστά σε νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα.
Το τερατούργημα αυτό αποτελεί αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου. Επισφραγίζει και επεκτείνει την ατελείωτη «μαύρη» εργασία και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα μέσα από μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων το κράτος θέλει να ελέγξει και να καθυποτάξει τα σωματεία όλων των βαθμίδων και η εργοδοσία να εξανδραποδίσει κάθε εργατική αντίσταση.

Συγκεκριμένα:
• Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.). Έτσι το κράτος αποκτά τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Πρέπει να καταθέτουν μητρώο μελών, πλήρη πρακτικά συνελεύσεων κλπ Τα σωματεία «εκβιάζονται» να φακελωθούν αλλιώς δεν θα έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
• Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και καταργείται κάθε δυνατότητα αμεσότητας των γενικών συνελεύσεων, ζωντανής αντιπαράθεσης απόψεων και καταστρατηγείται η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία. Η εργοδοσία θα μπορεί ακόμα και να «επιβάλει» ΔΣ της αρεσκείας της, καθώς στις περιπτώσεις της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των ψηφοφόρων, ούτε η μυστικότητα της ψήφου.
• Οι νόμιμες απεργίες θα είναι η εξαίρεση. Ο νόμος εξασφαλίζει προστασία στους απεργοσπάστες, απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση ενώ καταργείται το απεργιακό δικαίωμα στους κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).
Παράλληλα η κυβέρνηση με σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων διατηρεί την απαράδεκτη απαγόρευση διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων δια ζώσης που έχουν μητρώο άνω των 150 μελών, με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι της ψηφιακής εποχής .
έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες.
Οι απεργίες και οι αγώνες θα γίνονται σε κόντρα και με παραβίαση του νόμου.
Εργατικό κίνημα με «σεβασμό του νόμου» δεν θα μπορεί να υπάρχει.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να υπερβεί τα όρια που θέτουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να διαμορφωθεί ένα μαζικό ενωτικό μέτωπο (συνδικάτων, πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, ταξικών συνδικαλιστών) με στόχο την ακύρωση και κατάργηση του Νόμου ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΣΕΒ.
• Αγωνιστικό τείχος σωματείων για την ανατροπή και απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη
• Γενική απεργία τέλη Νοέμβρη με απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία Παιδεία, ασφάλιση περιβάλλον

Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου –Κέρκυρας -Λευκάδας
Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων
Σωματείο εργαζομένων ΚΤΕΛ Πρεβέζης-οδηγών φορτηγών
Σωματείο εργαζομένων στο Praktiker Ιωαννίνων

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα