Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:16

Μεγάλο ποσοστό Ηπειρωτών λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής!

586 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/11/2021, 10:02 πμ | 0 σχόλια

Σημαντικά στοιχεία για το «προφίλ» υγείας των Ηπειρωτών προκύπτουν από τα δεδομένα που συλλέγονται από την ερευνητική ομάδα της Μελέτης Υγείας Ηπείρου.
Στην πιο πρόσφατη ερευνητική της δουλειά, η ομάδα μελέτησε τον επιπολασμό της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής στην Ήπειρο και παράγοντες που συνδέονται με αυτή τη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης: «Παρατηρήσαμε ότι 37% των γυναικών και 22% των ανδρών του δείγματός μας λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής. Αυτό το ποσοστό κρίνεται μεγάλο με βάση το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν συνδέονται με την πρόληψη οποιουδήποτε νοσήματος. Οι παράγοντες που συνδέονταν με τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών ήταν διαφορετικοί στο κάθε φύλο, αλλά συνδέονταν τόσο με δείκτες καλής υγείας (π.χ. χαμηλό σωματικό βάρος, χαμηλή αρτηριακή πίεση) όσο και με δείκτες κακής υγείας (π.χ. χρόνιο πρόβλημα υγείας, λήψη φαρμάκων)».
Η μελέτη αυτή αποτυπώνει το προφίλ του πληθυσμού που λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να βοηθήσει μελλοντικές πολιτικές υγείας που θα συστήνουν εναντίον της αλόγιστης χρήσης τους.
Η ερευνητική ομάδα της Μελέτης Υγείας Ηπείρου έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχουν έως τώρα συλλεχθεί στην παραγωγή τεσσάρων ερευνητικών δημοσιεύσεων και τα δεδομένα της Μελέτης υποστηρίζουν ήδη πολλαπλές μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες νέων ερευνητών στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα (Περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές προσπάθειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Μελέτης: https://ehs.med.uoi.gr/).

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων
Στο μεταξύ, η Μελέτη Υγείας Ηπείρου «επιστρέφει» στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων και από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό γραφείο που θα διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ένα δωρεάν έλεγχο της υγείας τους και τα αποτελέσματα μια πλήρους λιπομέτρησης.
Η συμβολή όλων στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι σημαντική και απέχει μόνο ένα… ραντεβού στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ehs.med.uoi.gr/booking/
Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα