Παρασκευή, 19/04/2024 | 01:36

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά για την υπερβολική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

513 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/11/2021, 10:35 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών για την υπερβολική και ακατανόητη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης, που επίλεξε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά που επιδικάστηκαν στους συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω προσαυξήσεων και προστίμων, φτάνει μέχρι και την πλήρη επιστροφή των ληφθέντων αναδρομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Η Αναφορά βασίστηκε σε Επιστολή, που απέστειλε ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Πρέβεζας, με την οποία ζητούν να επιδειχθεί από την κυβέρνηση η αναγκαία ευαισθησία και να προβεί σε επείγουσες ρυθμίσεις για λογική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 με ενιαίο συντελεστή.
Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά του κ. Μπάρκα, η καταβολή των αναδρομικών, όχι όλα και όχι σε όλους τους συνταξιούχους, συνοδεύτηκε και από αναδρομική φορολόγηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή ποσών που υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις το 50, ή σε ακραίες περιπτώσεις και το 100% των ληφθέντων αναδρομικών. Αναδεικνύεται, επομένως, η ανάγκη για επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, που να διαμορφώνει συνθήκες φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 με ενιαίο συντελεστή.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ανάγκη για επείγουσα παρέμβαση, λόγω της υπερβολικής και ακατανόητης φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων»

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον Υπουργό Οικονομικών την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 34/20-11-2021 Επιστολή, που απέστειλε ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Πρέβεζας, με την οποία ζητούν να επιδειχθεί από την κυβέρνηση η αναγκαία ευαισθησία και να προβεί σε επείγουσες ρυθμίσεις για λογική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 με ενιαίο συντελεστή. Όπως επισημαίνεται στην Επιστολή, η καταβολή των αναδρομικών, όχι όλα και όχι σε όλους τους συνταξιούχους, συνοδεύτηκε και από αναδρομική φορολόγηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή ποσών που υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις το 50, ή σε ακραίες περιπτώσεις και το 100% των ληφθέντων αναδρομικών. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα περιγράφεται η ιδιαιτέρως δυσχερής κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί για τους συνταξιούχους, με την αναδρομική φορολόγηση, ακόμα και την επιβολή προστίμων, λόγω της αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού. Εξαιτίας αυτού, αναδεικνύεται η ανάγκη για επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, που να διαμορφώνει συνθήκες φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 με ενιαίο συντελεστή.

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Πρέβεζας. Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση των Επιστολών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες, καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 23.11.2021

Ο καταθέτων Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα