Πέμπτη, 30/06/2022 | 23:58

Τη μέρα που έσφαξε όλη την Πρέβεζα, συνέδριο για τον Αλή Πασά στα Γιάννενα!

690 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/10/2021, 8:19 πμ | 0 σχόλια

Τι Καραγκιοζιλίκια είναι αυτά κύριε Ελισάφ;

Από τον χαλασμό της Πρέβεζας: “ο Αλή Πασάς κατέλαβε εύκολα την Πρέβεζα. Αποκεφάλισε όσους κατοίκους της είχαν συλληφθεί ως γαλλόφιλοι και παρέδωσε την πόλη στις φλόγες. Στη συνέχεια πραγματοποίησε θρίαμβο στα Γιάννινα με τους αιχμαλώτους, Έλληνες και Γάλλους, να κρατούν τα κομμένα κεφάλια των συμπολεμιστών τους, υπό τις επευφημίες του αλβανικού στοιχείου της πόλης, που είχε παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής.” Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη θλιβερή νύχτα ο Αλή πασάς έσφαξε 8500 Πρεβεζάνους, νεογέννητα παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, δεν άφησε ούτε άνθρωπο. Αφού ο Δήμιος που τους έσφαζε, έπαθε καρδιακό επεισόδιο από τις πολλές σφαγές και πήρε άλλος τη θέση του για να συνεχίσει τις δολοφονίες. Αυτή την ημέρα ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ επέλεξε να κάνει την έναρξη του συνεδρίου για τον Αλή Πασά στα Γιάννενα!

Την ημέρα της θλιβερής επετείου του χαλασμού της Πρέβεζας 22 Οκτωβρίου (1798) επέλεξε ο Δήμος Ιωαννιτών να ξεκινήσει συνέδριο για τον Αλή Πασά;
Είναι το λιγότερο ατυχές και άστοχο, για να μη γράψουμε τίποτα χειρότερο. Ας δούμε όμως ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου του δήμου Ιωαννιτών για την έναρξη του συνεδρίου: Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, αρχιτέκτονας και συγγραφέας Τάσος Παπασταύρος τιμήθηκε στην έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τα ιστορικά γεγονότα στα Γιάννενα και την Ήπειρο κατά την εποχή του Αλή Πασά.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απένεμε στον Τάσο Παπασταύρο το μετάλλιο που είχε φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, η πόλη τιμά έναν άνθρωπο που την υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια αλλά και έναν σημαντικό πνευματικό άνθρωπο.
Ο Τάσος Παπασταύρος εμφανώς συγκινημένος παρέλαβε το μετάλλιο και ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε.
«Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για τη σκοπιμότητα του συνεδρίου. Έχουν ακουστεί σημεία και τέρατα από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν έχουν διαβάσει επιγραμματικά για τα γεγονότα της εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Αλή Πασά.
Ενδιαφέρουσα η αναφορά του στον θησαυρό του Πασά των Ιωαννίνων και τις εικασίες για την ύπαρξη ή μη.
Ευχαρίστησε τους συνέδρους που μετέχουν και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο Αλή Πασάς άθελά του βοήθησε τα μέγιστα την Ελληνική Επανάσταση καθώς μεγάλος όγκος του Οθωμανικού στρατού είχε μεταφερθεί στα Γιάννενα κάτι που συνέβαλε στην κήρυξη της Επανάστασης.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ιωαννιτών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει τις πτυχές μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για την Ήπειρο και την πόλη μέσα από την επιστημονική έρευνα.
Ευχαρίστησε τόσο την οργανωτική επιτροπή όσο και όλους τους ομιλητές που η συνεισφορά τους αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του συνεδρίου.”

Αυτά ειπώθηκαν από τον Τάσο Παπασταύρο και τον Μωυσή Ελισάφ δήμαρχο Ιωαννίνων, στην έναρξη του συνεδρίου για τον Αλή Πασά! Επαναλαμβάνουμε την ημέρα της θλιβερής επετείου της Πρέβεζας. Όνειδος! Ντροπή κύριε Ελισάφ! Τι ακριβώς συμβαίνει και υπήρξε αυτό το ατόπημα; Είσαστε ανιστόρητοι ή δε σέβεστε την ιστορία μιας άλλης περιοχής της Ηπείρου;

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα