Παρασκευή, 19/04/2024 | 15:49

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού με τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας

442 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/10/2021, 11:06 πμ | 0 σχόλια

Εχθές την πόλη μας επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και μας δώθηκε η ευκαιρία, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, να συναντηθεί μαζί της στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
Κατά την διάρκεια αυτής της σύντομης συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να επιδώσουμε Υπόμνημα σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ενταχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με αναφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί από το έτος 2003 έως σήμερα.
Επίσης η κα. Υπουργός επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις που είχε ήδη δώσει προηγουμένως για την απόφαση να επιταχυνθούν οι ενέργειες, αρχής γενομένης από την επανασύσταση της Επιτροπής Εργασίας.
Επισημάνθηκε όμως και προφωρικά από τον Πρόεδρο του Ομίλου ο προβληματισμός για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν άπρακτα χωρίς να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Με ικανοποίηση βέβαια ακούσαμε την δήλωση της Κυρίας Μενδώνη ότι η Νικόπολη αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο αλλά και με επιφύλαξη ότι η προσπάθεια θα είναι επίπονη και χρονοβόρα.


ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς: Υπουργό Πολιτισμού Κυρία Λίνα Μενδώνη
ΘΕΜΑ: Ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Κυρία Υπουργέ,
Όπως καλά γνωρίζετε, ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Ελλάδας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τύχει και της δέουσας προσοχής και ανάδειξης.
Ως τοπική κοινωνία το ενδιαφέρον μας είναι έντονο, δεδομένου ότι η ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία της UNESCO, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για Πρέβεζα, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και γενικότερα για όλη την Ελλάδα, καθ’ όσον με την ένταξη ενός Αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο της UNESCO:
• Αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας μας.
• Ο τόπος καθίσταται ευρύτερα γνωστός παγκοσμίως.
• Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.
• Αυξάνεται η ροή επισκεπτών.
• Ακολουθεί οικονομική ανάπτυξη.
• Δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας και τέλος
• Επιφέρει μεγάλα έσοδα στο Κράτος.
Η προσπάθεια για την υποψηφιότητα ξεκινά το έτος 2002 από τον “Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας” σε συνεργασία με την “Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO”, το 2003 υποβάλλεται το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωράει η διαδικασία (ένταξη στον ενδεικτικό κατάλογο).
Στις 14 Μαϊου 2013 , ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, υπογράψατε την απόφαση συγκρότησης της ομάδας εργασίας για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας (Αριθμός Πρωτοκόλλου ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/74656/12582/10554/5440/14Μαϊου2013).
Η επιτροπή συνεδρίασε τέσσερις φορές κατά την διάρκεια του έτους, στις οποίες συμμετείχαμε και ξαφνικά σταμάτησε τις εργασίες της.
Από τότε έως και σήμερα οι εργασίες έχουν προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς και με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα, μετά την πάροδο τόσων ετών, σε αρχικό στάδιο.
Η τελευταία μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε στην συγκρότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Νέας Ομάδας Εργασίας, λόγω συνταξιοδότησης μελών της παλαιάς.
Η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Βλαζάκη υπέγραψε τελικά την απόφαση για την συγκρότηση της νέας ομάδας εργασίας στις 26/05/2017 (Αριθμ.Πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΑ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/195765/17516/16528/12361), πλην όμως έκτοτε δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και δεν υπήρξε και πάλι δυστυχώς καμία πρόοδος.
Τον Μάιο του 2020 δεκαπέντε σύλλογοι της πόλης αποστείλαμε υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό με κοινοποίηση και προς εσάς αλλά και τους τοπικούς φορείς χωρίς να λάβουμε απάντηση από κανέναν.
Πιστεύαμε, ότι όταν εκφραστεί η συντριπτική βούληση των κατοίκων, μέσα από τη συμμετοχή όλων σχεδόν των Συλλόγων της πόλεως, θα υπήρχε ανταπόκριση αλλά και ενέργειες προς το αίτημα τους.
Για την ένταξη της Νικόπολης πλέον δεν υπάρχει χρόνος, αλλά ούτε και η πολυτέλεια υποσχέσεων, αφού έχουν περάσει δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια, όταν μάλιστα άλλες υποψηφιότητες, που προέκυψαν πριν λίγα χρόνια, έχουν ήδη προωθηθεί.
Τα μνημεία υπάρχουν, η ιστορική τους αξία είναι μεγάλη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής υπάρχει, θέληση πρέπει να υπάρχει για την αξιοποίηση τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την Συνδρομή, Συμβολή και Παρέμβαση σας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί “Ο Φάκελος Υποψηφιότητας Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Νικόπολης, Στον Κατάλογο Των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Της UNESCO”.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Ευάγγελος Κατσίμπρας Ιωάννα Μπεϊντάρη

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα