Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:35

Πρέβεζα: Πανυγειονομική κινητοποίηση με μηνύματα για ανέγερση νέου νοσοκομείου

628 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/10/2021, 10:51 πμ | 0 σχόλια

Στην 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία συμμετείχε ο σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας (στην πύλη του νοσοκομείου) την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.Την απεργιακή κινητοποίηση στην Πρέβεζα στήριξαν σωματεία της περιοχής (Εμπορικός σύλλογος, συνταξιούχοι ΙΚΑ, συνταξιούχοι ΟΑΕΕ,σωματείο ΟΤΑ κ.α) ενώ ανάμεσα στα αιτήματα για καλύτερη παροχή υγειονομικλών υπηρεσιών, τέθηκε και το ζήτημα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Την 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία προκήρυξαν τόσο η Πανελλήνια ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών όσο και η ΠΟΕΔΗΝ. Κεντρικό αίτημα της Πανελλαδικής Απεργίας ήταν η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το νέο Ε.Σ.Υ.


“Είναι μία πολιτική που ξεδιπλώνεται όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά έχει τις ρίζες της από τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων. Είναι μία πολιτική που πατά πάνω στη λογική κόστους και οφέλους που ως επίκεντρο δεν έχει τον ασθενή και τις ανάγκες του, αλλά ως επίκεντρο έχει τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας το οποίο όχι απλά να μη κοστίζει στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, αλλά να τους αποφέρει και κερδοφορία. Αυτό το σχέδιο δημιουργίας νέου Ε.Σ.Υ. περιλαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκών και απαράδεκτων μέτρων όπως πχ συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο νοσοκομείων με τη λογική της χιλιομετρικής απόστασης. Μ’ αυτή τη λογική πολλά νοσοκομεία μπορεί να συγχωνευτούν, πρωτοβάθμιες δομές να κλείσουν σε ολόκληρη την επικράτεια και μας ακουμπά κι εμάς εδώ.” τόνισε το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας Κώστας Κύρλας, εξηγώντας ότι το νοσοκομείο Πρέβεζας είναι σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από το νοσοκομείο της Λευκάδας, ενώ ο νέος υγιεινομικός χάρτης κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν υπάρχει πληροφόρηση. Υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινό συμφέρον ο αγώνας ώστε να διατηρηθούν και οι δύο δομές αυτούσιες και επίσης να στελεχωθούν ακόμη περισσότερο με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποποίηση του επικουρικού προσωπικού.”

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων σε τοπικό επίπεδο είναι το αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Ο κ. Κύρλας χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για το οποίο όπως είπε πατά πάνω στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
“Το νοσοκομείο της Πρέβεζας όλοι το γνωρίζετε όλοι το έχετε επισκεφθεί, όλοι έχετε δεχθεί υπηρεσίες από τους εργαζόμενους. Γνωρίζετε ότι σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες. Δε νοείται το 2021 να νοσηλεύονται ασθενείς σε θαλάμους που δεν υπάρχουν μέσα τουαλέτες, σε τέτοια παλιά φθαρμένα κτίρια, με αυτόν τον απαρχιωμένα ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το αντίστοιχο νοσοκομείο της Λευκάδας μαζί με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κόστισε γύρω στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό και για τη σημερινή κυβέρνηση και για την προηγούμενη θεωρήθηκε ένα δυσθεώρητο νούμερο το οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να το δώσει για τους κατοίκους της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής.” είπε με νόημα το μέλος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Για το νέο ΕΣΥ ο κ. Κύρλας συνέχισε επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπει μόνο συγχωνεύσεις κλινικών και κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά προβλέπει να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις τα οποία θα πρέπει να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δηλαδή μία κλινική δεν θα αξιολογείται στη βάση σύμφωνα με τις υπηρεσίες που προσφέρει στον κόσμο της περιοχής, τους ασθενείς της, αλλά με βάση το πόσα χρήματα χρειάστηκε να δαπανήσει και πόσα εισέπραξε.
“Βρισκόμαστε στο πλευρό των ασθενών, στο πλευρό των πολιτών, υπερασπιζόμαστε ένα νοσοκομείο που δεν θα βάζει μπροστά ούτε το κόστος, ούτε το επιχειρηματικό κέρδος, ούτε θα βλέπει την υγεία ως εμπόρευμα, αλλά ένα νοσοκομείο στο οποίοι οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό ακολουθώντας τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής δεοντολογίας που ουσιαστικά λένε ότι ο σκοπός μας είναι να κάνουμε καλά τους ανθρώπους και όχι να επιφέρουμε κέρδος σε μια επιχείρηση ή να το κάνουμε με τον πιο φθηνό τρόπο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρλας ενώ έκανε λόγο για σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και των διεκδικήσεων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα