Παρασκευή, 29/03/2024 | 04:28

“Οι Πιτσιρικάδες της Άρτας ξεγελούν Ιταλούς”-Χρονογράφημα Νο 79 Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

440 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/10/2021, 2:39 μμ | 0 σχόλια

Αναδρομή: Όπως είναι γνωστό ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος άρχισε τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, και οι Ιταλοί κατέλαβαν τη μισή Θεσπρωτία. Ο Ελληνικός Στρατός αμύνθηκε σθεναρά χάρις στον αντιστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο και τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και συμπτύχθηκε έναντι του ποταμού Καλαμά. Από τα μέσα Νοεμβρίου 1940 έφτασαν οι ενισχύσεις και άρχισε η αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού και τα Χριστούγεννα 1940 είμαστε ήδη στην Κορυτσά. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Ο Μουσολίνι ρεζιλεύτηκε. Στις 6 Απριλίου 1941 άρχισε η Γερμανική Επίθεση στην Ελλάδα (επιχείρηση “Μαρίτα”), τα οχυρά Ρούπελ κατέρρευσαν, και στις 20 και 23 Απριλίου 1941 ο στρατηγός Γ.Τσολάκογλου υπέγραψε με τον στρατηγό Ντίτριχ στο Βοτονόσι Μετσόβου Ηπείρου τα δύο πρωτόκολλα παράδοσης. Στο δεύτερο υπογράφουν και Ιταλοί στρατηγοί κατόπιν απαίτησης του Μουσολίνι. Έτσι οι Ιταλοί εισέβαλαν πλέον “ειρηνικά” στην Ελλάδα με τη βοήθεια των Γερμανών. Οι πρώτες πόλεις που κατέλαβαν ήταν τα Γιάννενα, η Άρτα, η Πάργα και η Πρέβεζα.

Η ιστορία μας: Ο αείμνηστος Γεράσιμος Γκούβας (1929-2009) μας περιγράφει σε συνέντευξή του γλαφυρά τι έγινε με τους Ιταλούς στην Άρτα.

“Εγώ γεννήθηκα το 1929. Μόλις ξέσπασε ο Πόλεμος του 1940 ήμουν 10 ετών στο Δημοτικό. Τα σχολεία έκλεισαν λόγω πολέμου, και μετά έκανα θελήματα, όπως και πρώτα, στα εμπορικά καταστήματα γιά βοήθεια της οικογένειας. Λόγω ύπαρξης Ιταλών εμπόρων προ του πολέμου είχα μάθει και λίγα Ιταλικά. Το Μάϊο 1941 μπήκαν οι Ιταλοί στην Άρτα. Στρατοπέδευσαν στο στρατόπεδο “Παπακώστα” στο σκοπευτήριο και στο στρατόπεδο “Βερσή” στο Πετροβούνι. Δεν τους πείραξε κανείς. Εμείς τραγουδάγαμε “κορόιδο Μουσολίνι, κανένας δεν θα μείνει” και αυτοί βάραγαν παλαμάκια!!! ΔΕΝ καταλάβαιναν Ελληνικά και η μουσική ήταν Ιταλική οπερέτα. Ήταν σαν να πήγαιναν εκδρομή και τραγούδαγαν στο δρόμο. Ο Διοικητής τους, τους απαγόρευσε γιά πολλές μέρες την έξοδο, φοβούμενος αντίποινα αντιστασιακών. Έτσι, εμείς οι πιτσιρικάδες πλησιάσαμε τα συρματοπλέγματα να ..κάνουμε χάζι. Εγώ βρήκα ευκαιρία να πιάσω παρτίδες και λέω “μπελβενούτι σολντάτι” (=καλώς ήρθατε στρατιώτες). Κουφάθηκαν αυτοί και μου λένε “Βιένι κί πίκολα” (=έλα δώ πιτσιρίκο). Λίγο λίγο κατάλαβα. Ήθελαν να τους αγοράσω τσιγάρα, χαλβά, ελιές και ούζο. Δύο στρατιώτες μου έδωσαν λιρέτες, έτρεξα βολίδα και τους αγόρασα στο μπακάλικο ότι ζήτησαν. Έφερα και τα ρέστα και μου τα έδωσαν πουρμπουάρ. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα παιδιά. Εγώ όμως έγινα διάσημος επειδή υποτίθεται …μίλαγα Ιταλικά. Οπότε έπεσε σύρμα και πλάκωσαν πάνω από 10 παραγγελίες Ιταλών. Πάλι βολίδα εγώ έτρεξα και τα έφερα. Πάλι πουρμπουάρ. Τώρα λέω είναι ευκαιρία γιά κομπίνα. Φωνάζω chi altro vuole ouzo (=ποιος άλλος θέλει ούζο;) και πλακώνουν τριάντα. Μάζεψα μιά σακούλα χαρτονομίσματα λιρέτες και μου έγραψαν σε ένα χαρτί τι να φέρω. Παίρνω το χρήμα, τρέχω σπίτι, τα δίνω στη μάνα μου, παίρνω ψωμί, νερό και τυρί και την κοπανάω στο βουνό γιά 2-3 μέρες. Οι Ιταλοί εξαγριώθηκαν έμαθα και μετά δεν εμπιστεύονταν ούτε τα άλλα παιδιά. Που να με βρουν! Εξαφανίστηκα στο βουνό. Μετά ξεθάρρεψα και με τα χρήματα αυτά περάσαμε δύο μήνες. Πέρναγαν οι λιρέτες τότε στην Άρτα. Πέρασαν τα χρόνια και όταν πιάνω τώρα κουβέντα με Ιταλούς τουρίστες στο Χαλάνδρι, τους λέω την Ιστορία και μου λένε Sei il primo combattente della resistenza della guerra (= είσαι ο πρώτος αντιστασιακός του πολέμου) και εγώ γελάω πίνοντας μπύρες με του Ιταλούς!!! Αυτή είναι η Ιστορία. Άλλη φορά θα σου πώ την ιστορία με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στη Γαβριά Άρτας όπου φύλαγα τα γελάδια ενός τσιφλικά…”

(*) Ο Γεράσιμος Γκούβας είναι ο πατέρας του Δρ Χαράλαμπου Γκούβα

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα