Παρασκευή, 19/04/2024 | 12:11

Επανασυστήνεται η Επιτροπή για την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας της Νικόπολης στην Unesco

453 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/10/2021, 12:53 μμ | 0 σχόλια

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη
στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Επανασυστήνεται η Επιτροπή για την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας της Νικόπολης στην Unesco

Προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στις 13.00 της 26ης Οκτωβρίου 2021, έχοντας ολοκληρώσει περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και στα κάστρα της πόλης.
Κατά τη συνέντευξη τύπου η κ. Υπουργός δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε τη Νικόπολη και διαπίστωσα ότι οι εργασίες των έργων στο αρχαίο θέατρο που είναι ενταγμένες στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου προχωρούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Συγχρόνως, κάναμε μία αυτοψία στο χώρο του Σταδίου, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη, η οποία, μαζί με την τρίτη φάση αποκατάστασης του θεάτρου, καθώς και το Χώρο Υποδοχής των επισκεπτών της Αρχαίας Νικόπολης, έχουν τη δέουσα ωριμότητα για να ενταχθούν στη Νέα Προγραμματική περίοδο 2021-27 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως έχουμε συνεννοηθεί με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου. Υπάρχει μία δυναμική στην αποκατάσταση της Νικόπολης, δεδομένης της πολύ θετικής εξέλιξης με τη δημοπράτηση του έργου της παράκαμψης της Νικόπολης και τον ορισμό προσωρινού αναδόχου του έργου. Έρχεται πλέον η κατάλληλη στιγμή, διότι αίρεται η δυσκολία που υπήρχε από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού της Unesco, για να επανασυστήσουμε την Επιτροπή, την οποία είχαμε συστήσει το 2013, και η οποία την περίοδο 2015-19 έμεινε απολύτως ανενεργή, για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου για την υποβολή του φακέλου Υποψηφιότητας της Νικόπολης στην Unesco, όπως έχουμε συνεννοηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου.»

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου θα αναπλαστεί και θα στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων και αρχαιολογικά ευρήματα

Η κ. Υπουργός δήλωσε στη συνέχεια: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, για την εξαιρετική δουλειά, για την εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού. Επισκεφτήκαμε, επίσης, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και με πολλή χαρά έκανα αποδεκτή την πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του φρουρίου, προφανώς δεδομένων των αναγκαίων μελετών, για χρήση του υπουργείου Πολιτισμού για τη στέγαση της εφορείας αρχαιοτήτων και την διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων για τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή.»

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ανέφερε: «θέλω Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία Υπουργό διότι έχουμε μία άψογη συνεργασία όχι μόνο στα θέματα της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας αλλά σε όλα τα θέματα της Ηπείρου. Και αυτό που μας βοηθάει πάρα πολύ είναι οι άμεσες αποφάσεις με τις οποίες μπορούμε να προχωρούμε ταχύτερα τα έργα. Εμείς, από την πλευρά μας, αισθανόμαστε ότι έχουμε την Υπουργό σε όλα συνεργάτη και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, ειδικά εδώ στην Πρέβεζα, να ασχοληθούμε με τα, εντός εισαγωγικών, νεκρά στρατόπεδα, που τυχαίνει να είναι και αρχαιολογικοί χώροι. Είδαμε σήμερα και το χώρο που κάνουμε, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δήμο, τα ιαματικά λουτρά. Γενικά, μπορώ να πω ότι τα έργα Πολιτισμού στην περιοχή μας προχωράνε πάρα πολύ γρήγορα. Και αυτό που δίνει άλλη δυνατότητα, είναι το έργο της παράκαμψης Νικοπόλεως που βρίσκεται πλέον στην τελική φάση»

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό για την επίσκεψη της εδώ, έχει έρθει πάρα πολλές φορές στην Ήπειρο και στην Πρέβεζα ειδικά. Το έργο της όλα αυτά τα χρόνια που εγώ είμαι στην περιφέρεια είναι πολύ σημαντικό. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ό,τι γίνεται, γίνεται λόγω της αποτελεσματικότητας της και του ότι δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Πραγματικά, προωθούνται μία σειρά από έργα στην περιοχή μας, όπως είναι η τρίτη φάση του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης, που σημαίνει ότι μετά από αυτήν, ή παράλληλα με αυτήν, θα μπορεί πλέον να γίνονται εκδηλώσεις εκεί, θεατρικές παραστάσεις και ένα όνειρο όλων των Πρεβεζάνων να γίνει πλέον πράξη. Το ξεκίνημα του αρχαίου Σταδίου, που είναι ακριβώς δίπλα στο αρχαίο θέατρο, και το ξεκίνημα του κτιρίου υποδοχής, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, με τους πεζόδρομους, με την απομάκρυνση του εθνικού δρόμου που διασχίζει το αρχαιολογικό πάρκο, την αναστήλωση των αρχαιολογικών μνημείων, μας επιτρέπουν να μιλάμε για το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νικόπολης που δεν θα είναι απλώς μία λέξη, αλλά θα είναι κάτι που θα έχει υλοποιηθεί. Η Νικόπολη θα πάρει πλέον τη θέση που της αξίζει, τόσα χρόνια.
Ξεκινήσαμε, και το προσπαθούμε πολλά χρόνια, αλλά τώρα πλέον θα γίνει πράξη, να γίνει ένα αρχαιολογικό πάρκο που θα δώσει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Εκτός από ένα έργο πολιτισμού, θα είναι ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό έργο. Αυτά τα θεωρώ πολύ σημαντικά για την περιοχή μας. Όπως επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, όπως είπε και η υπουργός, είναι ό,τι πιο σημαντικό και πιο αναπτυξιακό μπορεί να συμβεί στην πόλη της Πρέβεζας. Πρόκειται για ένα χώρο 34 στρεμμάτων που τόσα χρόνια είναι αποκομμένος από την πόλη και εμείς, ως περιφέρεια, καταφέραμε να το φέρουμε στην ιδιοκτησία μας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορέσουμε τώρα να το αναπλάσουμε και να του δώσουμε ζωή. Είναι και αυτό, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας.
Επίσης, σχετικά με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο θα δοθεί στην περιφέρεια και εμείς με την σειρά μας, ένα μέρος των κτιρίων θα παραχωρήσουμε στην εφορεία αρχαιοτήτων, ώστε άλλος ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πρέβεζας να ζωντανέψει, στεγάζοντας αυτούς που θα το συντηρούν. Και κάποιες ακόμα φιλόδοξες ιδέες μου, τις οποίες συζήτησα με την Υπουργό, όπως η δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου της Ναυμαχίας του Ακτίου, η ιδέα της δημιουργίας ενός ανοιχτού εργαστηρίου συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και μία σειρά άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μπορούν να γίνουν μέσα στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο μέλλον.

Θεωρώ ότι η επίσκεψη της Υπουργού είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούσε να γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας. Γιατί γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα της, είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά που ειπώθηκαν εδώ, θα γίνουν πράξεις στην επόμενη περίοδο. Την ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας και ξέρω ότι θα έχω την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί της και ειδικότερα για το θέμα της UNESCO, όπου θα ξανασυστήσει, όπως το είχε κάνει πριν, την Επιτροπή για την ένταξη της Νικόπολης, όπως ανέφερε και στον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας κ. Βαγ. Κατσίμπρα.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την προϊσταμένη κ. Α. Αγγέλη και όλους τους επιστήμονες, που επιτελούν πραγματικά σημαντικό έργο για τις αρχαιότητές μας.»

«Η ανάπλαση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα από την Περιφέρεια είναι από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που προγραμματίζονται σε επίπεδο επικρατείας»

Κλείνοντας η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «η πρόταση της περιφέρειας και η δράση που έχει αναλάβει για την ανάπλαση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα είναι εξαιρετικά σημαντική για την πόλη. Είναι από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που προγραμματίζονται σε επίπεδο επικρατείας, και το λέω με απόλυτη συνείδηση. Είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων η περιφέρεια, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης. Η Πρέβεζα έχει την ιδιαιτερότητα τα τρία κάστρα της να είναι μέσα στην πόλη. Η κατάσταση η σημερινή δεν είναι και η καλύτερη, καθώς υπάρχουν και σημεία που έχουν τη μορφή ερειπιώνα μέσα στον αστικό ιστό και είναι δυσάρεστο για τους κατοίκους. Το γεγονός, λοιπόν, είναι ότι, με πρώτο το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και με όλη την πρωτοβουλία που πήρε για τα κάστρα η περιφέρεια, δημιουργείται μέσα στον αστικό ιστό κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων. »

Στην Συνάντηση με την Υπουργό παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Χρ. Γούσης, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Χρ. Ματσίρας, ο εντετ. Δημοτ. Σύμβουλος Τουρισμού κ. Λ. Αργυρός, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Ανθή Αγγέλη, κ.α.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα