Δευτέρα, 24/01/2022 | 00:28

Ο Κώστας Μπάρκας καλεί τον υπουργό στη βουλή για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

199 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/09/2021, 11:49 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, λόγω ακαρπίας της ελιάς και όσων επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία

Την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως ο ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από φαινόμενα που έπληξαν τον Νομό το τελευταίο διάστημα, ζητά με δύο Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, λόγω του φαινομένου της ακαρπίας της ελιάς, που υπήρξε αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την Άνοιξη και οδήγησε σε σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της φετινής εσοδείας.
Η δεύτερη Ερώτηση αφορά στην πρόσφατη κακοκαιρία, που έπληξε την περιοχή στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες ζημιές στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή οπωροκηπευτικών.
Ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κινητοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, για την καταγραφή και αποζημίωση των παραγωγών, που μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της πανδημίας, όπως οι πολύ αυξημένες τιμές πρώτων υλών, προβλήματα που καθιστούν ασύμφορη σε πολλές περιπτώσεις τη συνέχιση της παραγωγής, έρχονται αντιμέτωποι και με καιρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής κρίσης θα είναι ολοένα και πιο ακραία.
Ακολουθούν αναλυτικά οι κατατεθείσες Ερωτήσεις του κ. Μπάρκα:

Αθήνα, 08/09/2021

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν σφοδρά τον τρέχουσα χρονιά από το φαινόμενο της ακαρπίας»

Οι ποικιλίες της ελιάς, που καλλιεργούνται σε ευρείες περιοχές του Νομού Πρέβεζας, επλήγησαν ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα χρονιά, κυρίως από το φαινόμενο της ακαρπίας, λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη, στην οποία καταγράφεται το προανθικό στάδιο της καλλιέργειας, οδήγησαν σε σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της φετινής εσοδείας, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση.
Καθολικό αίτημα των παραγωγών του Νομού είναι αφενός η έγκαιρη καταγραφή της ζημιάς, με τη συγκρότηση των αρμόδιων κλιμακίων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να μετριαστούν ως ένα βαθμό οι απώλειες εισοδήματος που ήδη παρατηρούνται λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των πρώτων υλών και των αγροτικών εφοδίων. Αφετέρου, η ένταξη της περιοχής, για παράδειγμα, στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων για τον “Παγετό Άνοιξη 2021”, σε άλλο Κοινοτικό Πρόγραμμα ή από τον Προϋπολογισμό, όπως έχουν ενταχθεί άλλες καλλιέργειες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Πρέβεζας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας και συνεπακόλουθη έλλειψη εισοδήματος,
Επειδή θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Πρέβεζας στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων για τον “Παγετό Άνοιξη 2021”, ή σε Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακαρπίας της ελιάς;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης αρμόδιων κλιμακίων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που θα είναι υπεύθυνα για την καταγραφή του φαινομένου της ακαρπίας της ελιάς στον Νομό Πρέβεζας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα