Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:14

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θεσπρωτικού : Ανησυχία για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

534 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/09/2021, 11:57 πμ | 0 σχόλια

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θεσπρωτικού στέκεται δίπλα και στηρίζει τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και κατά της εγκατάστασης των Φωτοβολταϊκών πάρκων στα βουνά «Βόϊδι» και «Κάτω Βλάχα» των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας, του Δήμου Ζηρού.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θεσπρωτικού εκφράζει την ανησυχία της για τα σχεδιαζόμενα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα δίπλα από τα χωριά και τα σπίτια μας για τους εξής λόγους:

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, είμαστε αντίθετοι με την εγκατάστασή των στα Θεσπρωτικά όρη, επειδή:
Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών (βιομηχανικών αιολικών πάρκων) θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το ορεινό τοπίο, θα εκδιώξει σημαντικό μέρος της ορεινής κτηνοτροφίας, θα επιφέρει αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής καθώς και αντίστοιχη υποβάθμιση της πανίδας και χλωρίδας του τόπου εγκατάστασής των. Η ζημιά επίσης στους ορεινούς μελισσοκόμους θα είναι μεγάλη, λόγω του περιορισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων αλλά και της απώλειας πληθυσμού τους από την λειτουργία τους. Η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν θα αποφέρει παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας (μία ή δύο), ενώ θα καταργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημιές για την ίδια την επιβίωσή τους.
Τα εκατοντάδες στρέμματα που θα καλύψουν οι ορεινοί δρόμοι προσπέλασης και τα γήπεδα στήριξής των, θα αφαιρεθούν ως εκτάσεις από τον επιλέξιμο κοινοτικό βοσκότοπο με συνέπειες στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.
Ο ιδιώτης-επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποσύρει τα κουφάρια τους μετά το πέρας της 20ετίας, που υπολογίζεται η διάρκεια της λειτουργίας τους. Τότε, θα απομείνουν πάνω στις κορυφογραμμές της Μικρής Λάκκας Σουλίου να κρέμονται οι σκουριασμένοι έλικες διαμέτρου 162 μέτρα στους τεράστιους σκελετούς τους και να θυμίζουν ένα απέραντο νεκροταφείο σιδηρικών στερώντας το φυσικό κάλλος από την ορεινή περιοχή μας, μοναδική κληρονομιά που έχουμε, την οποία ενώ η φύση την δημιούργησε σε χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια εμείς ερχόμαστε να την καταστρέψουμε σε μια 20ετία.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα των 2.500 στρεμμάτων, είμαστε αντίθετοι με την εγκατάστασή των στα βουνά «Βόϊδι» και «Κάτω Βλάχα» των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας, του Δήμου Ζηρού, επειδή:
1) Θα καταργήσει την άρδευση στους αγρότες Θεσπρωτικού και Κρανέας μέχρι και 1.500 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας και αρδευόμενη.
2) Από την περιοχή αυτή περνάει ο αγωγός ύδρευσης της Κοινότητας Κρανέας, αλλά και υπάρχει εκεί η δεξαμενή της ίδιας Κοινότητας στην θέση «Αετοφωλιά».
3) Θα προκαλέσει ζημιές σε δεκάδες κτηνοτρόφους που έχουν εκεί τις σταβλικές, μελισσοκομικές και γεωργικές τους εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις.
4) Στην ίδια αυτή περιοχή περνάει και ο ρωμαϊκός αγωγός (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο), μεγάλο αρχαιολογικά μνημείο της περιοχής μας, ανεξάρτητα αν αυτό δεν έχει αναδειχθεί ακόμη, όπως θα έπρεπε.
Η ανάγκη κάλυψης των αναγκών ενέργειας στην χώρα μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε το φυσικό τοπίο δίπλα από τα χωριά μας, δεν σημαίνει να στραφούμε ενάντια στην κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον φυσικό πλούτο και την βιοποικιλότητα της περιοχής μας.
Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, ο ιδιώτης-επενδυτής μπορεί να κάνει την επένδυσή του σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι παραπάνω ζημιές στην τοπική οικονομία και οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και όπου δεν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον.
Με βάση τα παραπάνω, η ΟΜ Θεσπρωτικού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στηρίζει τις Επιτροπές Αγώνα για την μη εγκατάσταση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Μικρή Λάκκα Σουλίου.
Για τον ίδιο λόγο στηρίζουμε και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού , καθώς και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Θεσπρωτικού και Κρανέας .

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα