Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:15

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

561 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/09/2021, 1:15 μμ | 0 σχόλια

Σήμερα κάθε λαϊκός άνθρωπος, όλος ο λαός μας θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα που μετέτρεψε σε μελωδίες «τα όνειρα όλων των πεινασμένων και των αδικημένων»
Αυτός ο πρωτοπόρος άνδρας στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη, αυτή η προσωπικότητα που κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας, πέρασε στην αιωνιότητα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού, με παγκόσμια μάλιστα επιρροή. Μελοποίησε σπουδαίους Έλληνες ποιητές, παντρεύοντας τη συμφωνική με την ελληνική παραδοσιακή και δημοτική μουσική, εκφράζοντας με νότες τις αγωνίες, τους πόθους, τους αγώνες και τα πάθη του ελληνικού λαού. Όπως έλεγε ο ίδιος: “Ο λαός δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει τη μεγάλη ποίηση, γιατί δεν είχε στη διάθεσή του τα κλειδιά να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες. Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες”. Μελοποίησε Σολωμό, Βαλαωρίτη, Πολέμη, Δροσίνη, Παλαμά, Χατζόπουλο, Μαλακάση, Γρυπάρη και μετέπειτα Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσο, με τον οποίο τον συνέδεε μια βαθιά σχέση, που άφησε πίσω αξεπέραστους καρπούς δημιουργίας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του δράσης είχε αναπτύξει δεσμούς με τον κόσμο της Πρέβεζας. Είχε επισκεφτεί την πόλη μας τουλάχιστον τέσσερις φορές, πραγματοποιώντας σπουδαίες συναυλίες και είχε κηρυχθεί επίτιμος Δημότης Πρέβεζας.
Το γεγονός αυτό μας βάζει ως Δημοτικό Συμβούλιο το καθήκον να τιμήσουμε ξεχωριστά αυτόν τον μεγάλο δημιουργό.
Σεβόμενοι τις θέσεις που εκφράζει και μέσα από την πολιτική του διαθήκη, για ενότητα του ελληνικού λαού ζητάμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει έκτακτη ειδική συνεδρίαση στην οποία να συναποφασίσουμε
• Ένα ψήφισμα προς τιμήν αυτής της μεγάλης προσωπικότητας
• Μια σειρά εκδηλώσεων στην Πρέβεζα, στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη
• Να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο ή πλατεία ή Δημοτικό κτήριο

Πρέβεζα 03/09/2021

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα