Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:08

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

547 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/09/2021, 3:00 μμ | 0 σχόλια

Αστήρικτες είναι οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος της Περιφέρειας για το ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στην περιοχή της Δρακόλιμνης του Δήμου Ζαγορίου, όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας πως τα θέματα βόσκησης ανήκουν στην αρμοδιότητά της, όμως για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εκπονηθούν οι χάρτες βόσκησης από το αρμόδιο Υπουργείο, που όμως καθυστερούν.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου – εξήγησε στη συνέχεια- σαφώς και δεν έχει μείνει αμέτοχη όλο το προηγούμενο διάστημα σε φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή Δρακόλιμνης. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχει στείλει έγγραφα από το 2019 για θέματα που αφορούν ανεξέλεγκτη βόσκηση. Τα έγγραφα αυτά έχουν αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου ως αρμόδια υπηρεσία να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Επίσης, γνωρίζουμε πως υπάρχει και από το Δήμο Ζαγορίου παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 «Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «Αλατοπία», αγροκτήματος
Αργυροτόπου της Δ.Ε. Συβότων του Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε Ηγουμενίτσας, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπαγωγή στο άρθρο 9 του Ν. 4014/2011). (Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
 «Μετεγκατάσταση μονάδας οστρακοκαλλιέργειας, από τη θέση «εκβολές Καλαμά», Δήμου Φιλιατών, σε νέα θέση στον όρμο Βάλτου, Δήμου Ηγουμενίτσας, ίδιας έκτασης 28,9 στρ και ίδιας δυναμικότητας 160 τόνων/έτος, ιδιοκτησίας Σακκά Κων/νου του Βύρωνα». (Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)
 «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον
ποταμό Αχελώο». (Κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)
 Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Σ.Μ.Π.Ε.) για τα Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, των ετών 2020 – 2029 & 2021 – 2030. (Κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)
 Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Σ.Μ.Π.Ε.) του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (Κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

Τέλος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά – κατά πλειοψηφία – για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης κατανομής χρηματοδότησης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα