Πέμπτη, 25/04/2024 | 07:02

«Αν ξέρατε τους Ταλιμπάν θα καταλαβαίνατε γιατί ανέβηκαν στο αεροπλάνο»

606 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/09/2021, 9:40 πμ | 0 σχόλια

Ένας 17χρονος ποδοσφαιριστής και ένας 24χρονος οδοντίατρος ήταν μεταξύ των ατόμων που σκαρφάλωσαν στο αμερικάνικο C-17 με την ελπίδα να δραπετεύσουν από το Αφγανιστάν. Οι οικογένειές τους μιλούν για τον θάνατο τους

Όταν ο Ζακί Ανουάρι πέρασε τον φράχτη του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν αποφασισμένος να δραπετεύσει από την χώρα. Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής, διεθνής με την εθνική νέων του Αφγανιστάν, σπούδαζε και το καλοκαίρι του 2021 διάβαζε μαθηματικά για να δώσει εξετάσεις. Δεν τον ενδιέφερε να μετακομίσει σε κάποια άλλη χώρα και έλεγε στην οικογένεια του πως θέλει να ζήσει στο Αφγανιστάν. Η προέλαση και τελικά η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν άλλαξε τα πάντα.

Ο Ζακί δεν είχε διαβατήριο αλλά είπε στον αδελφό του, Ζακίρ ότι πλέον θέλει να φύγει πάση θυσία. Ο Ζακίρ προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά ο 17χρονος είχε πάρει τη απόφαση του, δεν θα έμενε στον Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Είχε ακούσει ιστορίες για το καθεστώς και δεν ήθελε να βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Ο Ζακί ήταν τελικά ένας από εκείνους που προσπάθησαν να ανέβουν στο C-17 της αμερικάνικης αεροπορίας καθώς τροχοδρομούσε στον αεροδιάδρομο της Καμπούλ. Κανείς από αυτούς δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του αεροπλάνου, τη βάση Αλ Ουντεΐντ στο Κατάρ.

Το C-17 είχε φτάσει στην Καμπούλ για να παραδώσει εξοπλισμό στις αμερικανικές δυνάμεις. Το προηγούμενο βράδυ ένα άλλο αεροσκάφος είχε πάρει 823 άτομα και τα είχε μεταφέρει μακριά από τους Ταλιμπάν. Ο Ζακί ήλπιζε πως θα καταφέρει και αυτός να δραπετεύσει με τον ίδιο τρόπο.

Η Δευτέρα 16 Αυγούστου ήταν ηλιόλουστη. Ο 17χρονος έπρεπε να προσέχει το αυτοκίνητο της οικογένειας μαζί με τον Ζακίρ. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους ο Νάσερ βρισκόταν στο πλήθος που περίμενε έξω από το αεροδρόμιο. Κρατούσε τα έγγραφα του για να πάρει άδεια να φύγει.

Λίγο πριν τις 11:00 ο Ζακί (φωτο) τηλεφώνησε στο σπίτι και μίλησε με τον Άχμαντ, τον τρίτο αδελφό του. «Μου είπε ότι πήδηξε τον φράχτη του αεροδρομίου και ότι πλέον βρισκόταν κοντά σε ένα αεροπλάνο. Ότι θα κατέγραφαν το όνομα του και θα τον έβαζαν στο αεροσκάφος. Μου είπε ότι μετά θα έχανε το σήμα και θα πετούσε το κινητό του. Του φώναξα να γυρίζει σπίτι, αλλά μου το έκλεισε» λέει ο Άχμαντ.

Είκοσι λεπτά μετά ο Ζακί κάλεσε το κινητό της μητέρας του και μίλησε με την αδελφή του. Της είπε ότι θεωρεί ότι έχει πιθανότητες να ανέβει στο αεροπλάνο και της ζήτησε να προσευχηθεί γι’ αυτόν. Η μητέρα του πήρε το τηλέφωνο και του ούρλιαξε να γυρίσει στο σπίτι. «Είδε το χάος, είδε τους Ταλιμπάν και όπως όλοι φοβήθηκε» τονίζει ο Άχμαντ.

Ο 24χρονος Φαντά Μοχάμαντ ήταν επίσης ένας από αυτούς που προσπάθησαν να δραπετεύσουν και έπεσαν από το αεροπλάνο. Ο νεαρός οδοντίατρος ήθελε να φύγει αλλά δεν είχε τα απαιτούμενα έγγραφα ή τα αναγκαία χρήματα. Ο πατέρας του λέει ότι εδώ και μήνες έψαχνε χρήματα για να μπορέσει να φύγει με τη σύζυγο του από το Αφγανιστάν.

«Μας έλεγε ότι θέλει να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα αλλά η οικονομική κατάσταση εδώ ήταν κακή. Ο καθένας βλέποντας την κατάσταση θα ήθελε να είναι αλλού και ο Φαντά δεν σκεφτόταν διαφορετικά. Ήταν όμως αυτός που έφερνε το φαγητό στο σπίτι. Υποστήριζε συνολικά 13 άτομα και δεν ήταν εύκολο να μαζέψει χρήματα. Το πρωινό της 16ης Αυγούστου μας είπε αντίο όπως κάθε άλλη μέρα και έφυγε για τη δουλειά στις 8:30. Δεν είπε τίποτα για το αεροδρόμιο ή ότι θα φύγει» λέει ο πατέρας του Φαντά (φωτό κάτω).

Βλέποντας το πλήθος να πλησιάζει γρήγορα, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε ότι πρέπει να απογειωθεί άμεσα. «Αντιμέτωποι με μια ταχέως κλιμακούμενη κατάσταση το πλήρωμα πήρε την απόφαση. Μπροστά στο αεροσκάφος πετούσαν ελικόπτερα για να ανοίξουν τον δρόμο για την απογείωση» ανέφερε η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, Αν Στέφανεκ.

Το αεροπλάνο κινούταν ενώ εκατοντάδες άνθρωποι το ακολουθούσαν. Κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε κάποια σημεία κοντά στους τροχούς και κάτω από τα φτερά.

Στα βίντεο φαίνονται κάποιοι άντρες να χαμογελούν νευρικά και να χαιρετούν το πλήθος. Τουλάχιστον 12 άτομα κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην εξωτερική άτρακτο. Το αεροπλάνο άρχισε να αυξάνει ταχύτητα και δύο άτομα πήδηξαν πριν να είναι αργά, πριν την απογείωση.

Όσοι βρίσκονταν στον διάδρομο παρακολουθούσαν το C-17, κάποιοι έβγαζαν βίντεο με το κινητό τους όταν τουλάχιστον δύο άτομα έπεσαν από το αεροπλάνο που πετούσε μακριά από την Καμπούλ. Κάποιοι Αφγανοί συνέκριναν το σκηνικό με τον ανθρώπους που έπεφταν από τους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου.

Όταν ο πιλότος μάζεψε τους τροχούς όσοι είχαν κρυφτεί στον συγκεκριμένο χώρο σκοτώθηκαν και τα πτώματα τους βρέθηκαν κατά την προσγείωση. «Επιβεβαιώνουμε ότι βρήκαμε νεκρούς ανθρώπους μέσα στους τροχούς όταν πλέον το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη βάση Αλ Ουντέιντ» τόνισε η Στέφανεκ.

Ένας από τους ανθρώπους από το αεροπλάνο έπεσε στην περίμετρο του αεροδρόμιο. Άλλοι δύο σε στέγες σπιτιών που βρίσκονται κοντά στον διάδρομο. «Ήταν σαν να έπεσε βόμβα» λέει ένας από τους κατοίκους που βρισκόταν στο σπίτι του όταν έπεσε ένας από τους ανθρώπους που είχε σκαρφαλώσει στο αεροπλάνο.

Δεν πέρασε πολλή ώρα από την απογείωση του αεροπλάνου όταν χτύπησε το κινητό της αδελφής του Ζακί. Την ενημέρωσαν ότι βρήκαν το πτώμα του. Η οικογένεια θεωρεί ότι ο 17χρονος προσπάθησε να πιαστεί από τον τροχό και δεν τα κατάφερε.

Στις 14:00 ένας άγνωστος τηλεφώνησε στη σύζυγο του Φαντά (στη φωτό ο 24χρονος). Είπε το όνομα του και ρώτησε αν τον γνωρίζει. Είχε βρει το πτώμα του. Ο πατέρας του έτρεξε να το παραλάβει.

Ο αδελφός ενός ακόμα θύματος, του 15χρονου Ματέεν, λέει ότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν. «Τον είδαμε σε ένα βίντεο να κάθεται στον έναν τροχό. Συνολικά 21 άτομα είχαν ανέβει στο αεροπλάνο, δύο πήδηξαν πριν απογειωθεί. Τελικά βρέθηκαν συνολικά 12 πτώματα. Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί με τον Ματέεμ, δεν μπορέσαμε να βρούμε το πτώμα του. Έπεσαν πολλοί άνθρωποι σε διαφορετικές περιοχές» τονίζει ο αδελφός του.

Με το χάος που επικρατούσε εκείνες τις μέρες κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς έπεσαν από το αεροπλάνο και λίγοι είναι εκείνοι των οποίων τα πτώματα αναγνωρίστηκαν.

«Τα πτώματα που είδαμε στο νοσοκομείο ήταν διαλυμένα από την πτώση. Ήταν δύσκολο να τα αναγνωρίσεις. Αν γνωρίζατε τους Ταλιμπάν τότε θα καταλαβαίνατε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν κάτι τέτοιο» λέει ο αδελφός του Ματέεν.

ΠΗΓΗ-φωτος: janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα