Τρίτη, 09/08/2022 | 16:45

Νέα μέτρα, μέρος 2: Τα σενάρια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

378 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2021, 11:08 πμ | 0 σχόλια

Οι αριθμοί αμείλικτοι: ρεκόρ κρουσμάτων με 4.608 και (κυρίως) 326 διασωληνωμένοι. Και αυτό πριν καν επιστρέψουν… όλοι από τις διακοπές τους. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και βάζουν σε «lockdown» τους ανεμβολίαστους ίσως να μην είναι τα τελευταία που ανακοινώνονται.

Το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη (24.08.2021), ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ήταν το… πρώτο από τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά ο Αύγουστος είχε δείξει πως η πανδημία ήταν ασταμάτητη. Και όλα αυτά ενώ δεν έχει ούτε καν ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, ο μεγάλος φόβος των ειδικών για όσους θα γυρίσουν από τα νησιά ή άλλους τόπους διακοπών και ενδεχομένως να διασπείρουν τον ιό.

Ο μεγαλύτερος φόβος, φυσικά, είναι να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας. Να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 300. 326 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι χθες, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 293. Δηλαδή 9,74% περισσότερες από την προηγούμενη! Σε μια εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 272 εισαγωγές, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 39 χρόνια!

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, αυτό είναι δεδομένο. Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάνε στη δουλειά τους, στο γήπεδο, στο γυμναστήριο, σε εστιατόρια και καφέ. Και θα αποκλειστούν από τα δωρεάν rapid test, αφού απαιτείται να τα κάνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, έναντι 10 ευρώ το ένα. Δηλαδή εργαζόμενος που πρέπει να κάνει δυο φορές την εβδομάδα τεστ για να πάει στη δουλειά του (20 ευρώ), γυμναστήριο μια φορά (10 ευρώ), σινεμά (10 ευρώ), θα πρέπει να πληρώσει 40 ευρώ, μόνο γι’ αυτά…

Η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει πολλά για το άμεσο μέλλον και το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη να είναι μόνο το πρώτο μέρος.

Το πρώτο σενάριο που ήδη ακούγεται είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ειδικότητες εκτός από γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε δομές φροντίδας και φαρμακοποιούς. Οι πρώτοι… «υποψήφιοι» είναι να υποχρεωθούν σε εμβόλιο οι ένστολοι.

Από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «απουσιάζει» το λιανεμπόριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν η κατάσταση δεν περιοριστεί και οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν, δεν θα… μπει στη λίστα. Ήδη έχει ακουστεί το ενδεχόμενο της διπλής μάσκας στα εμπορικά, ενώ υπάρχει και το σενάριο του να μπαίνει κανείς στα εμπορικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή τεστ.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα