Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:17

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: «Από γιορτή σε γιορτή»: η Πασκαλιά της ψευτολευτεριάς – Η καλύτερή μου αρχιχρονιά

466 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/08/2021, 2:50 μμ | 0 σχόλια

Επανάληψη παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΙ «Από γιορτή σε γιορτή»: η Πασκαλιά της ψευτολευτεριάς – Η καλύτερή μου αρχιχρονιά
Διηγήματα του Χ. Χρηστοβασίλη σε μια σκηνοθετική site specific σύλληψη
για το Ιτς Καλέ.

Τo ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις που έδωσε το Ιούνιο πραγματοποιεί έναν δεύτερο κύκλο παρουσίασης της τοπογραφικής (site specific) παράστασης «Aπό γιορτή σε γιορτή: Η Πασχαλιά της ψευτολευτεριάς – Η καλύτερή μου Αρχιχρονιά» που ανέβηκε σε σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για θεατρική μεταφορά δύο σημαντικών διηγημάτων του Γιαννιώτη λογοτέχνη Χρήστου Χρηστοβασίλη (1861-1937) που συνδέουν δύο κομβικής σημασίας γιορτές της ορθοδοξίας.
Δημοτικιστής, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής, ο Χρηστοβασίλης, που έζησε και έγραψε τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είναι μετά τον Κρυστάλλη, ο κυριότερος εκπρόσωπος της ηπειρωτικής βουκολικής λογοτεχνίας, που, όμως, στην περίπτωσή του, την μπολιάζει με βαθύ λυρισμό και μια γνήσια μεταφυσική διάθεση η οποία και τον διακατείχε ως το τέλος της ζωής του.
Η παράσταση ακολουθεί ταυτόχρονα και την πορεία της ζωής του με βάση την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα, και φωτίζει πίσω από το έργο του, τον άνθρωπο.
Παραστάσεις:
Κυριακή 29 και Δευτέρα 30 Αυγούστου, Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21:00’
Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Σύλληψη-Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνογραφική Επιμέλεια -Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Πρωτότυπη Μουσική & Ηχοτοπία: Βασίλης Λαγδάς
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Ερμηνεύουν: Μαρία Κεβρεκίδου, Αντώνης Χρήστου, Χρήστος Χρήστου
Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την συμβολή τους στην παρουσίαση των παραστάσεων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες 09.00’-13.00΄, στα τηλέφωνα 26510 25670 & 26510 73233.
Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid-19.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα