Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:08

Αφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν τον πατέρα μου … έναν αθώο λαικό τραγουδιστή»

498 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/08/2021, 6:41 μμ | 0 σχόλια

Συγκλονίζει η είδηση του θανάτου ενός Αφγανού λαικού τραγουδιστή, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα της θηριώδης των Ταλιμπάν.

Ο άτυχος Αφγανός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα του με τον γιο του να κατηγορεί ανοιχτά για τον θάνατο του πατέρα του τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες, τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι .

Ο γενειοφόρος μουσικός, που έπαιζε λαούτο απαλύνοντας τον πόνο των συμπολιτών του με πατριωτικά τραγούδια, σκοτώθηκε την Παρασκευή στην κοιλάδα Ανταράμπι.

Σε δηλώσεις του ο γιος του, Τζαγουάντ, υποστηρίζει ότι προτού δολοφονήσουν οι Ταλιμπάν τον πατέρα του, είχαν προηγουμένως κάνει έρευνα στο σπίτι του κι είχαν πιει τσάι με τον μουσικό, αλλά, ….«κάτι άλλαξε εκείνη την ημέρα…»

Την ίδια ώρα , τοπικό συμβούλιο των Ταλιμπάν υποσχέθηκε να τιμωρήσει τον δολοφόνο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», oι Ταλιμπάν σκότωσαν έναν Αφγανό λαϊκό τραγουδιστή σε μια ορεινή επαρχία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εγείροντας ανησυχίες ότι οι αντάρτες θα ξεκινήσουν εκ νέου τις βιαιοπραγίες κατά του αφγανικού λαού.

«Ήταν αθώος, ένας τραγουδιστής που διασκέδαζε τους ανθρώπους », είπε ο Τζαγουάντ . «Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι στο αγρόκτημά του», λέει με οργή και θλίψη.

Ο γιος του μουσικού ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του πατέρα του με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, να δηλώνει στο Ασοσιέιτετ ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τη δολοφονία του.

Ο Φαγουάντ Ανταράμπι έπαιζε λαούτο και τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια για τη γενέτειρά του.

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο τον απεικονίζει στη διάρκεια μιας παράστασης, καθισμένος σε ένα χαλί να τραγουδάει .

«Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο σαν την πατρίδα μου, ένα περήφανο έθνος», τραγουδούσε . «Η όμορφη κοιλάδα μας, η πατρίδα των προ-παππούδων μας»…δεν θα υποταχθεί στη βιαιότητα των Ταλιμπάν».

Από την πλευρά του, ο Μασούντ Ανταράμπι, πρώην Αφγανός υπουργός Εσωτερικών, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter :

«Η θηριωδία των Ταλιμπάν συνεχίζεται στο Ανταράμπι. Σήμερα σκότωσαν βάναυσα τον λαικό τραγουδιστή, Φαουάντ Ανταράμπι, ο οποίος απλώς έφερε χαρά σε αυτήν την κοιλάδα και τους ανθρώπους της.

Η δολοφονία του Ανταράμπι προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, με την Καρίμα Μπενούν, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα πολιτιστικά δικαιώματα, να γράφει στο Twitter ότι ανησυχεί για τη δολοφονία.

Η Ανιές Καλμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, έσπευσε επίσης να καταδικάσει τη δολοφονία του Αφγανού μουσικού.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι οι Ταλιμπάν του 2021 είναι ίδιοι με τους μισαλλόδοξους, βίαιους, Ταλιμπάν του 2001», έγραψε στο Twitter. Είκοσι χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτό το μέτωπο».

Πηγή: protothema

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα