Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:54

Χαιρετισμός του Θανάση Καββαδά, στο επιστημονικό συνέδριο: «Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα: Στου Μαγεμένου 1807»

515 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/07/2021, 11:02 πμ | 0 σχόλια

Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στο τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα: Στου Μαγεμένου 1807»

Χαιρετισμό κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες,
Κυρία Περιφερειάρχη,
Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε προκειμένου να χαιρετίσω την τριήμερη ημερίδα και τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Λευκάδας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της μεγάλης επανάστασης του 1821 και τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1807 στο Μαγεμένο Νικιάνας.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι τις τριήμερες εργασίες θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τη βαρύτητα του συνεδρίου πιστοποιεί επιπλέον η παρουσία επισήμου εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργού Εσωτερικών, συναδέλφου και φίλου κυρίου Μάκη Βορίδη.

Κυρίες και κύριοι,
Η Λευκάδα φέτος γιορτάζει.

Γιορτάζει μαζί με όλο το Έθνος, με κάθε Έλληνα σε όλη τη γη, τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.

Το πάθος για την ελευθερία ακούστηκε το 1821 τόσο δυνατά που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο.

Γέννησε το Φιλελληνικό κίνημα και παρακίνησε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να σταθούν στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας.

Έδειξε το δρόμο και σε άλλα Έθνη να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

Η μικρή Ελλάδα άνοιξε ένα μεγάλο νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας, την ιστορία των ανεξάρτητων, κυρίαρχων εθνικών κρατών.

Ο αγώνας για την Ελευθερία στεφανώθηκε από τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός, που έδωσαν τη ζωή τους πρόθυμα.
Κι ανάμεσά τους, οι ήρωες, ο ανθός της λευκαδικής κοινωνίας που αφιερώθηκαν στον αγώνα του 1821.

Ο Δημήτρης Φερεντίνος, ο λεγόμενος Δημοτσέλιος από το Μεγανήσι, που πολέμησε με τον Κατσαντώνη, ο γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης, που βοήθησε ανθρώπους στο Μεσολόγγι, οι αδελφοί Φλογαΐτη και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι.

Έχουμε ορόσημα, όπου εκτυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και δράματα, όπως η Παναγία των Βλαχερνών, όπου το χειμώνα του 1821 οι οπλαρχηγοί και φιλικοί έδωσαν όρκο στο Ευαγγέλιο να απελευθερώσουν την πατρίδα, ή το νησάκι Κάλαμος που υποδέχθηκε τους επιζώντες από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Η Λευκάδα συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας – πρόσφερε όμως και κάτι πολύ περισσότερο.
14 χρόνια νωρίτερα εδώ φυτεύθηκε ο σπόρος της επανάστασης.

Εδώ, στη Λευκάδα, στο Μαγεμένο της Νικιάνας, πραγματοποιήθηκε το 1807 η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο διορατικός αυτός πολιτικός, είδε ότι η αντίσταση εδώ στη Λευκάδα σύντομα θα γινόταν εθνικός αγώνας για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Σε αυτόν τον αγώνα ορκίστηκαν, κάτω από τον ίσκιο μιας καρυδιάς, οι οπλαρχηγοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τον Ιούλιο του 1807.

Κυρίες και κύριοι,
Το ιστορικό αυτό γεγονός πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική ιστορία.

Και είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν έχουμε μέλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι» κρατά ζωντανή τη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος και αξίζει σήμερα μία ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς τους ανθρώπους που πασχίζουν εδώ και χρόνια για την ανάδειξή του και την ανέγερση ενός μνημείου στο Μαγεμένο.

Από το 2017 ένωσα τις προσπάθειές μου με τις δικές τους, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα επισκέφθηκε το Μαγεμένο, καταθέτοντας στεφάνι, σε μια ισχυρή συμβολική κίνηση έμπρακτης αναγνώρισης.

Συνέχισα όλα τα επόμενα χρόνια με εκκλήσεις προς κάθε θεσμικό παράγοντα, βρήκα ευήκοα ώτα στην Περιφερειάρχη κυρία Κράτσα, και ελπίζω σύντομα να έχουμε τα αποκαλυπτήρια ενός νέου, επιβλητικού μνημείου στο Μαγεμένο.

Το τριήμερο αυτό συνέδριο, είναι επίσης ένα εξαιρετικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης των γεγονότων του Μαγεμένου.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, θα αναφερθώ σε δύο προτάσεις που έχω ήδη καταθέσει σε φορείς αρμόδιους για την προώθηση της υλοποίησής τους.

Η πρώτη αφορά την παιδεία: έχω καταθέσει πρόταση στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε το μνημείο του Μαγεμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών επισκέψεων του νομού.

Αφού γίνει το μνημείο και διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, θα μπορούσαμε με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας να υποδεχθούμε σχολεία από κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η δεύτερη αφορά την καθιέρωση μιας θεματικής τουριστικής περιήγησης της Λευκάδας, με σταθμούς σε ορόσημα του νησιού που σχετίζονται με την επανάσταση του 1821 και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Εκτός από το Μαγεμένο, που θα είναι το επίκεντρο, ενδεικτικούς σταθμούς αποτελούν το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, η Παναγιά Βλαχέραινα, η Κόκκινη Εκκλησιά, η οικία του Βαλαωρίτη στη Μαδουρή και το νησάκι Κάλαμος, που το 1826 υποδέχθηκε όπως είπα πριν πρόσφυγες, επιζώντες από την έξοδο του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια τουριστική περιήγηση ιστορίας και πολιτισμού, που θα καλύπτει σημαντικά αξιοθέατα, προσφέροντας στον επισκέπτη πλήρη εικόνα του νησιού, αλλά παράλληλα και ψυχαγωγία.

Και ως παράλληλες ή προπαρασκευαστικές δράσεις σε αυτήν την περιήγηση, θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει η ανέγερση δύο ακόμη μνημείων, στα οποία έχω αναφερθεί και με άλλες αφορμές:

Ένα μνημείο αφιερωμένο στον Λευκαδίτη Αγωνιστή – στους πεσόντες δηλαδή της Επανάστασης του 1821,

Και ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπηρέτησε ως έκτακτος επίτροπος στην Αγία Μαύρα, όπως λεγόταν τότε η Λευκάδα, για να οργανώσει ουσιαστικά την άμυνα ενάντια στους Οθωμανούς.
Έτσι θα μπει και η Λευκάδα στο δίκτυο των πόλεων του Καποδίστρια, όπου έδρασε αυτή η μεγάλη προσωπικότητα της χώρας μας.

Έχω καταθέσει τις προτάσεις και στην Επιτροπή 2021, τις καταθέτω και εδώ και ελπίζω να βρουν ανταπόκριση.

Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι έχουμε μαζί μας εκλεκτούς προσκεκλημένους, όπως ο κύριος Φλογαΐτης, ο κύριος Πολίτης, ο πρώην Βουλευτής κύριος Βεργίνης, η κυρία Παπακώστα, ο Αρχιμανδρίτης Ιωανίκιος Ζαμπέλης και άλλοι.

Καθένας από το ρόλο του είμαι βέβαιος ότι θα συνεισφέρει στην επιτυχία του συνεδρίου και θέλω να συγχαρώ το Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας για την πρωτοβουλία τους, και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα