Δευτέρα, 27/09/2021 | 10:13

Πρέβεζα: Με συμμετοχή του Αποστόλη Μουκάνου, η παράσταση αύριο “Αληθινή Απολογία του Σωκράτη”

505 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/07/2021, 4:47 μμ | 0 σχόλια

Αύριο Τετάρτη 14 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας παίζεται η παράσταση ” Αληθινή Απολογία Του Σωκράτη” Σε σκηνοθεσία του Πρεβεζάνου Γεράσιμου Ντάβαρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή παράσταση θα έχει και μια μικρή συμμετοχή, ο γνωστός ερασιτέχνης ηθοποιός της Πρέβεζας, Αποστόλης Μουκάνος. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Αξίζει να θυμίσουμε τους συντελεστές της αυριανής (Τετάρτη 14 ιουλίου) παράστασης:

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο σε συμπαραγωγή με την Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη ,την ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ στις 14 Ιουλίου στις 21:30 στο Κήποθεατρο Γιάννης Ρίτσος στην Πρέβεζα

Το κείμενο:

Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην « δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού,των «προδομένων ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του,θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας .

Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν , το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Περιγραφή της σκηνοθετικής απόδοσης:

Πρόθεση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ου,δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία. Επί σκηνής εκτός από τον ρόλο του Σωκράτη θα βρίσκονται 3 ηθοποιοί που θα αποδίδουν μέρη του κειμένου , καθώς και 3 μουσικοί που θα αποδίδουν ζωντανά την μελοποιημένη ποίηση. Ο σκηνικός χώρος θα συμπληρωθεί από 10 ζωγραφιές-φιγούρες αναγνωρίσιμων κοινωνικών τύπων σε γκροτέσκο ύφος . Η διάρκεια της παράστασης θα είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσική : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή:

Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσικοί:

Μαντολίνο-φωνητικά : Σωτήρης Γκλαβάς

Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα

Κιθάρα- Τραγούδι : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ προπώληση, 14 ευρώ στο ταμείο του Θεάτρου, 12 ευρώ Μειωμένο

Προπώληση εισιτηρίων :Bιβλιοπωλείο χάρτινο, Λεωφόρος Eιρήνης 83 2682061272 & παιχνίδια χάρτινο Λεωφόρος Eιρήνης 75, 2682400685. Πρέβεζα.

Πληροφορίες :6949613771, 6998124251

Παραγωγή : Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο, Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα