Παρασκευή, 29/03/2024 | 02:24

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση απλός θεατής στις ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης και στην Ενέργεια

548 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/07/2021, 2:12 μμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση απλός θεατής στις ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης και στην Ενέργεια

Να σταματήσει η κυβέρνηση να παρακολουθεί απλώς τις αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, στις πρώτες ύλες αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην Ενέργεια, αυξήσεις που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή, καλούν με Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή πενήντα έξι (56) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Επερώτηση, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 άγγιξε το 8,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη για το 2020. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα να ανταποκριθούν σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%).
Τη διαπίστωση άλλωστε των ήδη αυξημένων τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και την εκτίμηση ότι «έρχεται κύμα ακρίβειας» με γενικευμένες ανατιμήσεις που θα αγγίζουν ακόμα και ποσοστά του 10-20% μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήγαγε και δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας μάλιστα από την Κυβέρνηση να θέσει το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί συνολική λύση.
Στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, ως αποτέλεσμα της σοβαρής καταγεγραμμένης αύξησης της ενέργειας (πετρέλαιο και ηλεκτρισμός), αλλά και ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων, ολόκληρη η αλυσίδα της γεωργικής παραγωγής έχει ακριβύνει, επιβαρύνοντας τόσο τους γεωργοκτηνοτρόφους όσο και τον τελικό καταναλωτή.
Στις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας, την πρώτη ημέρα του Ιουλίου 2021 η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh. Είχε προηγηθεί, στις 24 Ιουνίου, το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή εκκαθάρισης, στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021. Δυστυχώς, ούτε εδώ πρόκειται για κάποιο συγκυριακό φαινόμενο, αλλά για ένα αποτέλεσμα σοβαρών ρυθμιστικών ελλειμμάτων στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με χειραγώγηση των τιμών και ολιγοπωλιακούς όρους, με ξεκάθαρη πλέον ανοχή και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Κυβέρνησης.
Η συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, δηλαδή τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων. Η ρήτρα αυτή, την οποία θα εφαρμόσει και η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο, εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.
Η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές.
Από όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται, θα επιβαρύνουν έντονα ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες καταναλωτικές τους ανάγκες, καθώς το σύνολο των αγαθών αυτών ανήκουν στο σκληρό πυρήνα των ονομαζόμενων «βασικών αγαθών». Η αύξηση του κόστους διαβίωσης οδηγεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στο περιθώριο και την εξαθλίωση, τη στιγμή που πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας δηλώνουν «οικονομικά ευάλωτοι».
Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσουν, πρώτον, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια. Δεύτερον, αν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, που πιθανόν να προκληθούν από τις αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στους παραπάνω τομείς. Τρίτον, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών νοικοκυριών σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης και παράλληλα, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να μη μετακυλίεται η αύξηση του κόστους στα νοικοκυριά. Τέταρτον, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και να στηρίξει τους αγρότες, του αλιείς και τους κτηνοτρόφους της ελληνικής επικράτειας. Θα προχωρήσει σε μειώσεις του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τους αγρότες; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί εν όψει της σύνταξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αγροδιατροφή. Πέμπτον, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δώσει τέλος, να σταματήσει τη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνει τις τιμές και το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το Υπουργείο και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Έκτον, τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, προχωρώντας παράλληλα σε μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα