Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:14

Θανάσης Καββαδάς: Υλοποίηση των λιμνοδεξαμενών Εγκλουβής και Βασιλικής

400 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/07/2021, 5:22 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υλοποίηση των λιμνοδεξαμενών Εγκλουβής και Βασιλικής από το ΠΑΑ 2021-2027 – Θα γίνει τεχνική εκτίμηση της λιμνοδεξαμενής Καρυάς»

Συναντήσεις για το θέμα των λιμνοδεξαμενών Εγκλουβής και Βασιλικής είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, στη συνέχεια με τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, ενώ ακολούθησε τεχνική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό των δύο έργων, τονίζοντας ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν το 2012 χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια, αφού δεν εντάχθηκαν ποτέ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο έργα με ίδιο αντικείμενο, αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς το ένα είναι μικρής κλίμακας μόλις 50.000 κυβικών που θα αρδεύσει 400 στρέμματα, κυρίως με φακές Εγκλουβής, ένα εμβληματικό προϊόν της Λευκάδας, ενώ η λιμνοδεξαμενή Βασιλικής, 700.000 κυβικών, προορίζεται να αρδεύσει έως και 3.000 στρέμματα κάμπου, ωφελώντας εκατοντάδες αγρότες της περιοχής.
Ο Βουλευτής ζήτησε επιτακτικά την κατασκευή δικτύων άρδευσης, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι λιμνοδεξαμενές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα πέσουν σε αχρηστία, όπως έχει συμβεί με τη λιμνοδεξαμενή της Καρυάς. Για το έργο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορεί να καταστεί ξανά λειτουργική η λιμνοδεξαμενή, τονίζοντας ότι κόστισε τότε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δραχμές χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί.
Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός αναγνώρισαν τη χρησιμότητα τόσο των λιμνοδεξαμενών, όσο και των αρδευτικών δικτύων, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους για την υλοποίησή τους, έδωσαν δε εντολή στις υπηρεσίες να διερευνηθεί πού βρίσκονται τα έργα και να δρομολογηθούν.
Από τη συνάντηση που ακολούθησε με τον Γενικό Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς, προέκυψε ότι η λιμνοδεξαμενή της Βασιλικής, για την οποία υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε ισχύ μέχρι τις 29/1/2023, είναι ένα έργο ώριμο που θα μπορούσε να προχωρήσει σε κατασκευή με μία απλή επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία μάλιστα θα δρομολογηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Αντιθέτως, για την λιμνοδεξαμενή της Εγκλουβής, υπάρχει προκαταρκτική μελέτη που δεν οριστικοποιήθηκε με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που σημαίνει ότι για το έργο θα χρειαστούν νέες μελέτες οικονομικής σκοπιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα άρδευσης, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες, ενώ το όλο έργο θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027. Τέλος, αναφορικά με τη λιμνοδεξαμενή Καρυάς, ο Γενικός Γραμματέας έδωσε εντολή να μεταβεί επιτόπου τεχνικό κλιμάκιο το επόμενο διάστημα για να εκτιμήσει τη σημερινή κατάσταση της κατασκευής και να εκπονήσει τεχνική έκθεση.


Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Οι συνέπειες της πανδημίας ανέδειξαν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στον τουρισμό, χρειάζεται διαφοροποίηση. Επιπλέον, φέτος είχαμε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή φακών Εγκλουβής λόγω ανομβρίας, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή της Εγκλουβής.
Για το λόγο αυτό, επανέφερα εκ νέου το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να προχωρήσει τόσο η λιμνοδεξαμενή στην Εγκλουβή, όσο και αυτή της Βασιλικής.
Και τα δύο θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στον υποβαθμισμένο αγροτικό τομέα της Λευκάδας, και σε αυτό έχουμε την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τον Ιούλιο του 2019 στις επανειλημμένες συναντήσεις μου με την τότε ηγεσία του Υπουργείου, τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, είχα θετική ανταπόκριση, η οποία συνεχίζεται σήμερα από τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, και θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία τους τα δύο αυτά χρόνια και για τη στήριξή τους.
Για τις συναντήσεις μου στο Υπουργείο και τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν ενημέρωσα αυτοπροσώπως τους Προέδρους των άμεσα ενδιαφερόμενων Κοινοτήτων Αγίου Πέτρου, Σύβρου, Κοντάραινας, Εγκλουβής και Καρυάς. Έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια πιάνουμε ξανά το νήμα για τις λιμνοδεξαμενές. Γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουμε και, εφόσον πήρα το πράσινο φως και από τους Προέδρους των Κοινοτήτων, θα συνεχίσουμε για την κατασκευή αυτών των σημαντικών έργων υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη της Λευκάδας.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα