Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:36

Θανάσης Καββαδάς: Έως 420 δόσεις για οφειλές προς τις τράπεζες, έως 240 δόσεις στο Δημόσιο

533 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/07/2021, 5:18 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Έως 420 δόσεις για οφειλές προς τις τράπεζες, έως 240 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης – Υγιείς τράπεζες, βιώσιμες επιχειρήσεις το κλειδί της ανάπτυξης»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Πρόγραμμα Ηρακλής, με ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την ενίσχυση της ρευστότητας.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι ένα σταθερό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η πρόσβαση δηλαδή σε ζεστό χρήμα που έχει ανάγκη κάθε επιχείρηση για να υποστηρίξει τη λειτουργία της, να πληρώσει τις υποχρεώσεις, αλλά και να πραγματοποιήσει επενδύσεις προσδοκώντας μελλοντικό κέρδος. Ανέφερε ότι η ρευστότητα, ιδιαίτερα στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έγινε το μεγάλο ζητούμενο, αφού οι τράπεζες, που ήταν πάντοτε επιφυλακτικές ιδιαίτερα με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πλέον έφτασαν και σε σημείο αδυναμίας δανειοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Σχολίασε ότι οι κάνουλες έκλεισαν και χιλιάδες επιχειρήσεις που με μια μικρή στήριξη θα μπορούσαν να παραμείνουν βιώσιμες έκλεισαν, κάτι που κινδύνευσε να επαναληφθεί σε μικρογραφία τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Όμως, τόνισε, σε αυτήν την περίπτωση η χώρα είχε την τύχη να καθοδηγείται από μια κυβέρνηση που έχει τη στήριξη της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο DNA της.
Ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δόθηκε βοήθεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ και τώρα, στην αυγή της επόμενης ημέρας, και της επιστροφής στην κανονικότητα, η αρωγή συνεχίζεται με το πρόγραμμα ενίσχυσης για επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στον τουρισμό και την εστίαση, μέτρο που αφορά καταλύματα, ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία, εστιατόρια κλπ, με επιδοτήσεις που στον τουρισμό θα φτάνει στο 5 με 7% του τζίρου τους και στην εστίαση το 7%.
Συμπλήρωσε ότι, πέρα από τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης με ρευστό, η κυβέρνηση βοήθησε και τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας: 15.000 επιχειρήσεις έκαναν χρήση 2,1 δισεκατομμυρίων από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και όχι μόνο επέζησαν αλλά το 97% από αυτές διατήρησαν ή και αύξησαν τις θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 5,6 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (συνολικά δηλαδή 7,7 δις) κράτησαν όρθιες τις ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.
Όμως, τόνισε, το κράτος πρέπει να έχει περιορισμένο ρόλο στη ρευστότητα μιας οικονομίας, καθώς δουλειά του είναι να διασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτή τη δουλειά να την κάνουν, όπως οφείλουν, οι τράπεζες – κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει υγιείς τράπεζες και βιώσιμες επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό, όπως είπε, έχει ξεχωριστή σημασία να δει κανείς κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία για πρόβλημα των κόκκινων δανείων:
Τον Ιούλιο του 2019, το 1 στα δύο δάνεια ήταν κόκκινο.
Το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων ήταν 75,4 δισ. Ευρώ (44% των δανείων).
Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια μέσα από την εφαρμογή του πρώτου χρόνου του Σχεδίου Ηρακλής έχουν μειωθεί κατά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζοντας την εξυγίανση και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος.
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής, που, όπως είπε, η αντιπολίτευση απαξιώνει χωρίς κανένα στοιχείο, ανέφερε ότι μέσα από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων αντλεί πόρους από επενδυτές, δημιουργεί μια δευτερογενή αγορά δανείων, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες, που έχουν απαλλαγεί από το 40% των κόκκινων δανείων, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις.
Μόνο αν μειωθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων, τόνισε ο Βουλευτής, θα μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και το αναπτυξιακό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η πιο ισχυρή ελπίδα και προοπτική της χώρας για να περάσει σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Επεσήμανε ότι η παράταση, για άλλους 18 μήνες, του σχεδίου Ηρακλής φέρνει πιο κοντά το στόχο που έχει τεθεί, προκειμένου στο τέλος του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, σχολιάζοντας ότι η συνήθης πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μηδενίζει, να διαστρεβλώνει και να αποσιωπά τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δεν μπορεί να ακυρώσει την πραγματικότητα και την αλήθεια των στοιχείων.

Αναφερόμενος στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών τόνισε ότι μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν εξωδικαστικά, και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και σε 420 δόσεις τις οφειλές προς τις τράπεζες, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία, με μια αυτόματη ρύθμιση χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, μέσω δηλαδή αλγόριθμου, ενώ δίνεται η δυνατότητα κουρέματος της οφειλής έως 95% σε ότι αφορά στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και έως 85% για τις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Ανέφερε τέλος ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ, δίνοντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική τους στέγη και να αρχίσουν να επιστρέφουν σε μια μορφή κανονικότητας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η σεισάχθεια που υπόσχονταν κάποιοι με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, η κατάργηση του μνημονίου και του ΕΝΦΙΑ, η διαγραφή χρεών δεν ήταν απλά αυταπάτες, ήταν κάτι πολύ χειρότερο.
Ήταν υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών με ανέφικτες υποσχέσεις που πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους πολίτες. Αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, αυτό οφείλεται σε τέσσερις λέξεις: αξιοπιστία, ορθολογισμός, αλήθεια και έργο.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα